Specijalistički pregled

Specijalistički pregled ortopeda

Preglede možete napraviti uz uputnicu HZZO-a, uz policu zdravstvenog osiguranja preko neke od osiguravajućih kuća s kojima surađujemo ili privatno, uz plaćanje.

Specijalističke preglede u Centru za ortopediju Specijalne bolnice Arithera provode liječnici specijalisti:

  • Ivan Karlak, dr. med., spec. ortoped, subspec. traumatologije koštano-zglobnog sustava, voditelj Centra za ortopediju SB Arithera
  • prof. dr. sc. Saša Janković, dr. med., spec. ortoped
  • Davor Duvančić, dr. med., specijalist ortopedske kirurgije i traumatologije, stalni sudski vještak
  • Ana Čizmić, dr.med., specijalist opće kirurgije, subspecijalist traumatologije, specijalist ortopedije s traumatologijom
  • Frane Bukvić, dr.med., specijalist ortopedije i traumatologije
  • Joško Jeličić, dr.med., specijalist ortopedije i traumatologije

 

Vrste specijalističkih ortopedskih pregleda:

  • specijalističke preglede ortopeda za djecu predškolskog i školskog uzrasta, odrasle osobe i stariju populaciju
  • specijalistički pregled i ultrazvuk dječjih kukova
  • specijalističke preglede traumatologa za sve starosne skupine pacijenata
  • specijalističke preglede aktivnih sportaša i rekreativaca

 

Specijalistički pregled prvi je korak Vašeg liječenja u Specijalnoj bolnici Arithera. Ako već imate povijest bolesti i medicinsku dokumentaciju (nalaze i snimke), ponesite ju sa sobom na pregled. Nakon pregleda učiniti ćete dodatnu dijagnostiku ako to bude potrebno.

Uspostava dijagnoze bazira se na kliničkom pregledu koji kroz akumulirano kliničko iskustvo i precizno iščitavanje dijagnostičkih nalaza rezultiraju postavom točne dijagnoze i izradom detaljnog plana liječenja.

Pregled ortopeda - RTG snimka

Specijalistički pregled i ultrazvuk dječjih kukova

Pregled i ultrazvuk dječjih kukova izvrsna je i pouzdana metoda za rano otkrivanje poremećaja u razvoju kukova djece i preporuča se za svu djecu novorođenačke i dojenačke dobi. Pregled je najbolje učiniti u dobi djeteta od 4 do 8 tjedana starosti, a svakako do kraja trećeg mjeseca života.

Što je razvojni poremećaj kukova?

Razvojni poremećaj kukova predstavlja odstupanje od normalnog oblikovanja čašice i glavice dječjeg kuka, a očituje se različitim stupnjem nepravilnosti zgloba kuka, od pliće čašice do djelomičnog ili potpunog izlaska glavice kuka iz čašice.

Važnost ranog otkrivanja razvojnog poremećaja kuka kod djece nalazi se u činjenici da se ranim otkrivanjem bolesti može brzo započeti s liječenjem koje je manje agresivno i dovodi do potpunog izliječenja, dok se zakašnjelim otkrivanjem bolesti dijete izlaže dugotrajnom liječenju koje često zahtjeva operacije na kuku i ostavlja trajne posljedice za dijete, poput skraćenja noge, šepanja i ubrzanog oštećenja zgloba.

Učestalost razvojnog poremećaja kukova iznosi između 2 i 4%, češća je u bijelaca te slavenskih naroda. Također, učestalost je češća kod ženske djece. Češće je zahvaćen lijevi kuk, a u 40% slučajeva zahvaćena su oba kuka. Postoje rizični faktori za nastanak razvojnog poremećaja kukova, od kojih su najvažniji stav zatkom pri porodu, smanjena količina plodne vode, blizanačka trudnoća. Također, ako je u bližoj obitelji djeteta (otac, majka, braća i sestre) netko imao razvojni poremećaj kukova veća je vjerojatnost pojave bolesti kod djeteta.

Što obuhvaća pregled kukova kod djece?

Klinički pregled novorođenačkih i dojenačkih kukova obuhvaća izvođenje specifičnih kliničkih testova kojima se utvrđuje poremećaj razvoja i stabilnosti kuka te odstupanje od normalnih anatomskih odnosa u kuku. Uspoređuje se duljina nogu, opseg pokreta u kukovima, dominantno kretnja abdukcije, tj. otvaranja bedra jer nam ograničenje te kretnje ukazuje na mogućnost bolesnog kuka koji treba liječenje, zatim odnosi pokreta među kukovima, ali i pokreti svakog kuka u odnosu na trup.

Neizostavni dio pregleda dječjih kukova čini ultrazvuk koji predstavlja točnu i brzu metodu za konačnu potvrdu dijagnoze. Pretraga je potpuno bezbolna za dijete i nema štetnog zračenja. Ultrazvukom se može prikazati detaljan odnos glavice i čašice kuka te izmjeriti i najmanja odstupanja od normalnih anatomskih odnosa.

Na kraju pregleda roditelji će dobiti upute kako izvoditi vježbe za kukove te odgovore na sva pitanja o motoričkom razvoju djeteta.

Cilj kliničkog pregleda i ultrazvuka dječjih kukova je otkriti razvojni poremećaj kukova u najranijoj dobi djeteta. Otkrivanje bolesti do kraja trećeg mjeseca života zahtjeva manje agresivno liječenje i daje puno bolje rezultate.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

BESPLATNE KONZULTACIJE za ugradnju endoproteza koljena, kuka ili ramena

Rezervirajte svoj termin! Dobit ćete sve informacije o tijeku operacijskog liječenja i rehabilitacije te cijenovnu ponudu cijelokupnog liječenja.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Ustanova za fizioterapiju u kući
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044