ANESTEZIOLOGIJA

Anesteziologija

Anesteziologija se bavi anestezijom bolesnika tijekom operacije tako da kroz operaciju prođu potpuno bezbolno i što je moguće sigurnije za pacijenta.

Anesteziju provodi specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

Anesteziolog je uključen u pripremu pacijenta prije operacije, anesteziju i praćenje bolesnika tijekom operacije te praćenje bolesnika nakon operacije.

S obzirom da svaki operativni zahvat nosi određeni rizik, anesteziolog će prije operacije pacijenta pregledati i uzeti iscrpnu anamnezu kako bi anesteziološke postupke prilagodio općem zdravstvenom stanju i upozorio pacijenta na moguće komplikacije i rizike poput mučnina, povraćanja, grlobolja, smetenosti, alergijskih reakcija i otežanog mokrenja. Danas u vrijeme modernih anestetika, takvi rizici su izuzetno rijetki, brzo rješivi i prolazni.

Tijekom operacije na početku anesteziolog ovisno o vrsti anestezije, ukoliko se radi o općoj anesteziji, daje pacijentu anestetik i analgetike intravenozno ili inhalacijski – udisanjem anestetičkih plinova.

To stanje dubokog sna i bez osjeta boli održava se tijekom cijele operacije, uz stalni nadzor anesteziologa. Po završetku  operacijskog zahvata anesteziolog prekida davanje anestetika i pacijent se budi iz opće anestezije.

U Specijalnoj bolnici Arithera primjenjujemo opću, regionalnu i lokalnu anesteziju, a provode je liječnici:

  • Velimir Torbica, dr. med., specijalist anesteziologije i reanimatologije i subspecijalist intenzivne medicine
  • Saša Bareta, dr. med., specijalist anesteziologije i reanimatologije i subspecijalist intenzivne medicine

 

Opća anestezija je stanje slično dubokom snu pri kojem pacijent nesvjestan svih osjeta. Cilj opće anestezije je potpuno uklanjanje boli i stvaranje optimalnih uvjeta za izvođenje operacijskih zahvata.

Regionalna  anestezija je anestezija veće regije gdje će se sprovesti operacija. Pri tome se anestetik injicira neposredno oko živca koji opskrbljuje dio tijela koji treba operirati.

Kod lokalne anestezije anestetik se daje točno određeno mjesto kako bi se izazvala neosjetljivost na bol pri izvođenju manjih zahvata. Lokalna anestezija može biti površinska, u obliku kapi ili kreme na koži ili se anestetik aplicira iglom oko operacijskog polja.

 

 

 

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Naše lokacije / ANESTEZIOLOGIJA

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > ANESTEZIOLOGIJA