Anesteziološki postupci

Anesteziološki postupci

Opća anestezija

Opća anestezija je stanje sIično dubokom snu pri kojem je pacijent nesvjestan svih osjeta. Cilj opće anestezije je potpuno uklanjanje boli i stvaranje optimalnih uvjeta za izvođenje operacijskih zahvata. Anestetici se daju kroz plastičnu kanilu koja je postavljena na pacijentovu podlakticu (intravenska anestezija) ili se tijekom operacije kada je pacijent uspavan kratkodjelujućim intravenskim anesteticima udišu uz kisik inhalacioni anestetici preko maske na nosu i ustima ili maske postavljene u ustima ili plastične cjevčice koja se postavlja u pacijentov dušnik. Najčešće se koriste kombinirano i intravenski i inhalacioni anestetici. Uz anestetike dodaju se i intravenski lijekovi koji opuštaju mišiće stvarajući time idealne uvjete za rad operatera i anesteziologa. Tijekom operacije i anestezije pacijent je priključen na aparat za disanje i monitore koji pokazuju dubinu anestezije i rad po život važnih organa koje cijelo vrijeme prate i kontroliraju anesteziolog i njegov tim.

Regionalna anestezija

Regionalnim anesteticima postiže se anestezija onog dijela tijela koji će biti operiran. Pri tome se anestetik injicira neposredno oko živca koji opskrbljuje dio tijela koji treba operirati. Ovi anestetici će privremeno spriječiti prijenos bolnih i drugih podražaja iz živca prema mozgu. Kod ove anestezije pacijent je budan ali ne osjeća nikakvu bol u području koje se operira. Na samom početku djelovanja lokalnih anestetika na zahvaćenom dijelu tijela pacijent može osjećati laganu toplinu i trnce a potom nemogućnost micanja ekstremiteta i potpunu neosjetljivost. Za umanjivanje tjeskobe ili straha pacijentu se mogu dati lijekovi koji će pa umiriti. Pri tome pacijent može i zadrijemati. Nakon prestanka djelovanja anestetika u potpunosti se vračaju svi osjeti i potpuna pokretljivost mišića.

Tehnike regionalne anestezije:

Spinalna anestezija

Ovu vrstu anestezije najčešće koristimo kod operacijskih zahvata na dijelovima tijela ispod struka. Anestetik se kroz vrlo tanku iglu između dva kralješka injicira u spinalni prostor koji okružuje kralježničnu moždinu. Bolni osjeti i motorika koji dolaze iz živaca koji izlaze iz kralježnične moždine su privremeno blokirani prije nego što stignu u mozak i operacijski zahvat se može bezbolno izvršiti.

Epiduralna anestezija

Ova anestezija je slična po izvođenju spinalnoj anesteziji jedino se anestetik injicira u prostor ovojnica koje se nalaze oko kralježnice moždine. Motorika je češće očuvana nego kod spinalne anestezije. Prestankom djelovanja anestetika vračaju se osjeti i potpuna pokretljivost mišica.

Intravenozna regionalna anestezija

Ova vrsta anestezije koristi se kod potrebe za beskrvnim operacijama, operacija s “blijedom stazom” na gornjim i rijede na donjim ekstremitetima. U venu na ekstremitetu koji će biti operiran postavi se tanka plastična kanila i potom se pomoću gumenog zavoja istisne krv iz ekstremiteta, a preko napuhane manžete onemogućava se njen protok dok traje operacija. Anestetik se daje kroz postavljenu kanilu i počinje djelovati kroz nekoliko minuta. Kako napuhnuta manžeta može za pacijenta biti neugodna kroz neko vrijeme ona se sastoji od dva dijela koji se posebno napuhuju. Pri tome se najprije napuhuje gornji dio manžete a nakon 15 minuta napuhne se donji dio manžete koji se već nalazi u anesteziranom području a gornja manžeta se otpusti.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074/
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Petrova 128
+385 1 444 0074
+385 1 387 7890
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Anesteziološki postupci