Blokade

U ambulanti za liječenje boli jedne od metoda liječenja boli su minimalno invazivne blokade.

Trigger point blokada

Blokada trigger točaka u ambulanti za liječenje boli podrazumijeva primjenu lokalnog anestetika i protuupalnog lijeka u „tvrde čvoriće“ koji se mogu nalaziti u mišiću, osjete se i bolni su na pritisak.

Primjena lijeka u trigger točku ukoliko je ona uzrok boli dovodi do opuštanja mišića i posljedično do povećanja cirkulacije te prekida prijenosa bolnog podražaja.

 

Blokada zgloba

U ambulanti za liječenje boli blokada zgloba podrazumijeva intraartikularnu (unutarzglobnu) primjenu lokalnog anestetika i protuupalnog lijeka u bolni zglob.

U sterilnim uvjetima uvodi se tanka iglica u zglobnu šupljinu i kada za to postoji indikacija (za odgovarajuću dijagnozu upale zglobne čahure koja nastaje kao odgovor na ozljedu ili istrošenost zgloba) u zglob se unese lijek koji smiruje upalu i anestezira živčane završetke koji prenose osjet boli.

 

Periferni blokovi živaca

U liječenju boli periferni blok živaca je minimalno invazivni postupak primjene lokalnog anestetika, najčešće u kombinaciji sa protuupalnim lijekom oko živca kojim se prenose bolni impulsi iz određenog bolnog područja.

Pod kontrolom ultrazvuka, u sterilnim uvjetima uvodi se tanka igla pod kožu i time se osigurava da će lijek biti isporučen na pravo mjesto (ovisno o uzroku i mjestu boli, dijagnozi i kliničkom pregledu).

Učinak samog bloka ne traje dugo ali omogućava da bol popusti dovoljno da prođe najjača bol ukoliko se radi o akutnoj novonastaloj boli (npr. dok počnu djelovati odgovarajući preporučeni analgetici, i/ili da se može provesti fizikalna terapija), odnosno da se premosti razdoblje kada bi došlo do smirivanja i spontanog popuštanja boli najjačeg intenziteta. Protuupalna komponenta lijeka koji se primjenjuje u bloku služi dugotrajnom smirivanju upale živca ukoliko je ista u podlozi boli.

Blok izvodi liječnik anesteziolog.

Vrlo rijetko, moguća je alergijska reakcija na lijek koju odmah rješava liječnik anesteziolog. Uz popuštanje boli može se kraće vrijeme javiti i utrnutost bolnog područja.

 

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Blokade