Terapija udarnim valom

Terapija udarnim valom – bezbolno protiv bolova

Savršenom terapijskom metodom UDARNIM VALOM liječimo kronične i kompleksne bolesti lokomotornog sustava, uklanjamo bol i povećavamo pokretljivost!

Terapija udarnim valom ili shockwave terapija (extracorporeal shockwave therapy, ESWT) je neinvazivna fizikalna tehnika kojom se rješavanju mnogi kronični i akutni procesi u organizmu, a izrazit učinak ima u rješavanju bola.

Bazira se na akustičnim impulsima generiranim izvan tijela. Energija se fokusira unutar tijela do dubine 4-7 cm. Pri tom nastaju mikrotraume unutar tkiva, koje dovode do neovaskularizacije tj. povećanja lokalne cirkulacije, suzbijanja upalnih procesa, stimulacije kolagena i disolucije kalcificiranih tvorevina i na taj način se ubrzava proces cijeljenja u tretiranom tkivu ( tetiva, mišić ali i kost). Koristimo ju kod problema kao što su teniski lakat, skakačko koljeno, kalcifikacija tetiva u području ramenog zgloba, boli u Ahilovoj tetivi, bolova u donjem dijelu leđa, trkačke potkoljenice, petnog trna…

Terapija udarnim valom kontraindicirana je kod neoplazmi i infekcija u tretiranom području, tromboze i tromboflebitisa, ugrađenog srčanog stimulatora, metalnih implantata, neurovaskularnih oštećenja. Ne smije se primjenjivati kod trudnica, pacijenata u zoni rasta te kod pacijenata koji uzimaju lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi.

U prosjeku preporučamo od 3-5 tretmana, a terapija se provodi 1 x tjedno.

Terapija udarnim valom zbog mehaničkih udara kojim su se razbijale nakupine kalcifikata bila je najčešće vrlo bolno i neugodno iskustvo za pacijente. Od sada je terapija udarnim valom Dual Power uređajem BEZBOLNA jer radi na principu otapanja nakupina kroz aktiviranje lokalnih biokemijskih procesa. 

Zašto koristiti terapiju udarnim valom u Specijalnoj bolnici Arithera?

  • Specijalna bolnica Arithera prva u Hrvatskoj primjenjuje BEZBOLNU terapiju udarnim valom
  • brzo i učinkovito uklanjanje boli
  • obnavljanje pokretljivosti
  • neinvazivan tretman
  • bez anestezije, bez lijekova
  • potrebna su svega 3-5 tretmana
  • nema nuspojava
  • alternativa kirurgiji

Udarni val se koristi u području fizikalne terapije i ortopedije te sportske medicine:

Primjena udarnog vala u fizikalnoj terapiji uglavnom je povezana s liječenjem kroničnih poremećaja mišića i tetiva, cervikalne boli, boli u leđima i tretiranju trigger točaka. U usporedbi s tradicionalnom ručnom terapijom, udarni val je iznimno učinkovit.

Primjena udarnih valova u ortopediji usredotočuju se na liječenje kalcifikacija, bolnih egzostoza, raznih tendinitisa i usporeno zacjeljivanje lomova. Udarni val predstavlja alternativu u mnogim slučajevima kada se operativni zahvat čini neizbježnim.

Primjena udarnog vala u sportskoj medicini – terapija udarnim valom vrlo se često primjenjuje u sportskoj medicini, zbog svojih zacjeljujućih i regenerativnih učinaka na meka tkiva. Tako se vrijeme oporavka nakon ozljeda može maksimalno smanjiti.

Terapija udarni valom

Kada se najčešće koristi terapija udarnim valom?

KALCIFIKATI

Kalcifikati su kristali kalcija koji se nakupljaju u zglobnim čahurama, tetivama i ligamentima. Nastanak se može povezati s nekim sistemnim bolestima ( šećerna bolest, poremećaji metabolizma kalcija), a točan uzrok nastanka se još uvijek sa sigurnošću ne može utvrditi. Kalcifikat se nakuplja kroz određeni vremenski period, a bolovi počinju kada počne resorpcija tj. „otapanje“ kalcifikata.

TENISKI LAKAT

Teniski lakat ili lateralni epikondilitis nastaje na hvatištu mišića ekstenzora podlaktice s vanjske strane lakta kao posljedica prenaprezanja. Glavni simptom je bol u području lakta koja se povećava aktivnošću ruke. Prepoznavanje i liječenje sindroma na vrijeme značajno skraćuje trajanje bolesti i pospješuje konačni rezultat.

SMRZNUTO RAME

„Smrznuto rame“ ili adhezivni kapsulitis ramena karakteriziran je izrazitim bolovima u ramenu uz značajno ograničene kretnje. Tegobe nastaju zbog „ skvrčavanja“ zglobne čahure ramenog zgloba. Nastaje idopatski ili u sklopu sistemnih bolesti ( šećerna bolest,poremećaj rada štitnjače) te kao posljedica ozljeda ramena ( prijelomi, rupture tetiva).

SINDROM KARPALNOG KANALA

Sindrom karpalnog kanala nastaje zbog pritiska na živac medianus u karpalnom kanalu ručnog zgloba, uslijed raznih poremećaja ili anatomskih anomalija. Česti uzrok su repetitivne radnje i pokreti (npr. rad na računalu). Najčešći simptomi su trnci, poremećaj osjeta, žarenje, pečenje i bol u području šake, prstiju. Bezbolnom terapijom udarnim valom riješit ćemo vas bolnog sindroma karpalnog kanala.

SKAKAČKO KOLJENO

Skakačko koljeno ili entezitis vrška patele je sindrom prenaprezanja. Karakterizira ga bol s prednje strane koljena. Javlja se uslijed nedovoljne fleksibilnosti muskulature natkoljenice i pogrešaka u procesu treninga.

PLANTARNI FASCITIS

Plantarni fascitis je sindrom prenaprezanja karakteriziran boli u području donjeg dijela pete. Nastaje na hvatištu plantarne fascije za petnu kost, uslijed prenaprezanja i degeneracije fascije. Karakterizira ga bol u peti pri prvim koracima nakon ustajanja. Uzrok sindroma su unutarnji (deformiteti stopala, pretilost i dr.) i vanjski (loša ili istrošena obuća, nepravilan trening i dr).

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

BESPLATNE KONZULTACIJE za ugradnju endoproteza koljena, kuka ili ramena

Rezervirajte svoj termin! Dobit ćete sve informacije o tijeku operacijskog liječenja i rehabilitacije te cijenovnu ponudu cijelokupnog liječenja.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Terapija udarnim valom