Lakat

Ortopedske dijagnoze

Teniski i golferski lakat

Kronična bol u lateralnom ili medijalnom epikondilu lakta relativno je uobičajeno stanje, osobito među tenisačima i igračima golfa. Također čest je slučaj kod ljudi koji dosta rade sa šakama ili upotrebljavaju podlakticu (monteri prilikom upotrebe odvijača ili čak konobari prilikom otvaranja boca vina). Zapravo se ne radi o ozljedi u punom smislu riječi već o sindromu preopterećenja.

Pacijenti s tendinopatijom lakta obično se žale na ekstraartikularnu medijalnu ili lateralnu bol u laktu. Pacijenti su mogli imati simptome samo nekoliko tjedana, ali drugi mogu imati simptome koji traju mnogo mjeseci ili duže. Jačina boli može varirati od minimalne, s kojom pacijenti nastavljaju sudjelovati u poslu ili sportu, do ozbiljne, ometajući čak i osnovne dnevne zadatke i san. Simptomi se obično pogoršavaju ponavljajućim pokretima zgloba i lakta.

Razina simptoma i patologije tetive može se klasificirati kao blaga, umjerena ili teška na temelju učinka na aktivnosti. Osim toga, stupanj patologije i stadij tendinopatije mogu se temeljiti na izgledu ultrazvuka. Treba napomenuti da, iako kroničnost simptoma može pomoći u predviđanju ozbiljnosti stanja, neki su pacijenti mogli osjetiti simptome u relativno kratkom razdoblju, a ipak imati tendinopatiju u kasnoj fazi, kako je utvrđeno nalazima ultrazvuka.

Nalazi i testovi ispitivanja lateralne tendinopatije lakta – Teniski lakat klinički se dijagnosticira sljedećim nalazima:

● Lokalizirana osjetljivost iznad lateralnog epikondila i proksimalnog mišića ekstenzora zgloba

● Bol prilikom kretnje dorzalne fleksije šake protiv otpora

● Bol pri pasivnom terminalnom savijanju zgloba s laktom u punom ispruženom položaju

Drugi manevri koji mogu biti korisni za dijagnosticiranje teniskog lakta uključuju test knjige i test teniskog lakta. Test knjige provodi se tako da pacijent drži prilično tešku knjigu u ruci zahvaćenog gornjeg ekstremiteta s podignutom rukom, potpuno ispruženim laktom i dlanom prema dolje. Neugodnost u lateralnom epikondilu dok držite knjigu označava pozitivan test.

DIJAGNOSTIKA
Tendinopatija lakta prvenstveno je klinička dijagnoza postavljena na anamnestičkih podataka, kliničkog nalaza i moguće potvrdnih nalaza pomoću mišićno -koštanog ultrazvuka (MSK US). Pacijenti obično opisuju bol lokaliziranu na jednom od epikondila koji su se razvili tjednima do mjesecima i opisuju redovito izvođenje ponavljajućih pokreta zglobova tijekom sporta ili posla

POČETNO LIJEČENJE

Nakon što se postavi klinička dijagnoza tendinopatije lakta, početni tretman sastoji se od sljedećeg:

● Izmjena aktivnosti (smanjenje ili suzdržavanje od poticanja na aktivnosti)

● Protuprisilno učvršćivanje (neki pacijenti preferiraju kompresijsku navlaku)

● Oralni analgetici: nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) ako nisu kontraindicirani

● Fizikalna terapija, uključujući pokretljivost zapešća i vježbe ekscentrične snage

● Led se nanosi na zahvaćeno područje epikondila nakon provokativne aktivnosti

 

ORTOZE – Kao dio početnog liječenja tendinopatije lakta, primjenjujemo ortoze koje primjenjuju pritisak samo distalno od polazišta tetive zajedničkog ekstenzora, čime se smanjuju sile prenesene na polazište tetive. Ove ortoze postavljaju se na podlakticu otprilike 2 do 3 cm distalno od točke najveće osjetljivosti.

Druga razina liječenja je davanje blokada u područje hvatišta ekstenzora podlaktice. Također se pokazala ACP terapija kao vrlo učinkovita.
U slučaju neuspjeha konzervativnog liječenja u trajanju od 6 mjeseci tada se preporuča operacijsko liječenje.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ozljede ligamenata lakta

U sportovima kao što su rukomet, vaterpolo, tenis ili odbojka, pri pokušaju šuta ili prilikom amortizacije snažnih servisa, često dolazi do ozljede ligamenata lakta, tj. do njihovih istegnuća. Stanje je izrazito bolno i invalidizirajuće i sprečava nastavak sportske aktivnosti. Neophodna je primjena leda i funkcionalna imobilizacija steznicima koji onemogućavaju štetne pokrete, a samim time sprečavaju i bolove. Nužna je i fizikalna terapija, kao i odmor od specifičnih aktivnosti rukom na određeno vrijeme, ovisno o razvoju situacije.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Trauma i prijelomi lakta

Trauma lakta. Često dolazi do iskakanja (luksacija) lakta, pri čemu je neophodna pomoć liječnika. Nakon vraćanja zgloba lakta u prvobitan položaj nephodna je imobilizacija, čiji je cilj dovesti do cijeljenja tkiva. Po skidanju iste obavezna je dobra fizikalna terapija kojoj je cilj vratiti odgovarajući opseg pokreta laktu ali i snagu priležeće muskulature.

Prijelomi lakta su izrazito teške ozljede. Nerijetko nakon istih dolazi do kontrakture lakta slabijeg ili jačeg stupnja, štto donosi znatan stupanj radne ili sportske nesposobnosti. Prijelomi zato moraju biti tretirani odmah i u za to odgovarajućim ustanovama s iskustvom. Po operativnom zahvatu obavezna je dugotrajna fizikalna terapija.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Artroza lakta

Na kraju je potrebno je spomenuti degenerativne procese – kao što je artroza lakta. Najčešće je posljedica prekomjerne uporabe u već navedenim sportovima te u borilačkim sportovima. Usljed dugotrajnih mikrotraumi dolazi do procesa oštećenja hrskavice i do pojave protrahiranih upalnih procesa. Navedeni uzrokuju kontrakture zbog zadebljanja i skraćenja globne čahure ali i zbog pojave koštanih izdanaka (osteofita), koji svaki na svoj način umanjuju pokret. Česta je pojava i slobodnih zglobnih tijela  koja putuju kroz zglob i u nekim pokretima bivaju uhvaćena između zglobnih tijela, uzokujući bol i „lok” lakta.

Degenerativne promjene najbolje je prevenirati prije nego što se pojave, i to po mogućnosti sprečavanjem prekomjernih ozljeda. U slučaju da do istih ipak dođe, prvi mogući operativni zahvat je artroskopija lakta – kojom smo u mogućnosti „očistiti“ zglob od odlomljenih komadića hrskavice ili slobodnih tjela, odstraniti osteofite i kalcifikate u i oko zgloba te vratiti pokretljivost navedenom zglobu. Na kraju spektra liječenja degenerativnih promjena dolazi zamjena zgloba lakta endoprotezom – u slučaju znatnih bolova i uznapredovalih degenerativnih procesa.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Bursitis olecranii

Sindrom kubitalnog kanala

Ozljede ligamenata lakta

Iščašenje lakta

Prijelomi u području lakta

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

BESPLATNE KONZULTACIJE za ugradnju endoproteza koljena, kuka ili ramena

Rezervirajte svoj termin! Dobit ćete sve informacije o tijeku operacijskog liječenja i rehabilitacije te cijenovnu ponudu cijelokupnog liječenja.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Lakat