ACP – metoda regeneracije hrskavice

ACP metoda regeneracije hrskavice

Hrskavica kao višeslojno tkivo može biti ozlijeđena jednokratnom traumom kod iznimno jakog udarca direktno u zglob pri čemu se cijeli sloj odvoji od kosti i ostane slobodan u zglobu. Ovom tipu ozljeđivanja skloniji su mlađi ljudi i aktivni sportaši. Drugi, možda i značajniji mehanizam ozljeđivanja nastaje prilikom dugogodišnjeg trošenja i izlaganja prekomjernim nepravilnim opterećenjima. U ovom tipu ozljeđivanja zahvaćene su velike hrskavične površine što se naziva artrotskim promjenama.

ACP metoda regeneracije hrskavice zgloba

U današnjoj medicinskoj praksi postoje različiti pristupi liječenju hrskavice. Osnovne tegobe koje pacijente muče su bolovi i smanjena pokretljivost zglobova. Manji traumatski defekti hrskavice u mlađe populacije najčešće se liječe operativnim putem. Opsežna zahvaćenost slojeva hrskavice može se liječiti metodama fizikalne terapije, kako bi se ublažila upalna komponenta uz postizanje punog opsega kretnji u zglobu. Dodatne mogućnosti liječenja uključuju primjenu injekcija za zglob, kojima se daju lijekovi za povećanje viskoelastičnosti zglobne tekućine. U ovu grupu lijekova ubrajamo Synvisc, SynoCrom, Hyalgan, Duroline i dr. Najnovija terapija koja se odnedavno primjenjuje i u našoj specijalnoj bolnici uključuje ACP metodu.

Skraćenica ACP dolazi iz engleskog jezika “Autologous Conditioned Plasma“ ili u prijevodu plazma iz vlastitog organizma u posebnom stanju. ACP postupkom dobiva se vlastita plazma odnosno međustanična tekućina obogaćena trombocitima. Trombociti su stanice u krvi koje imaju sposobnost proizvoditi proteine nazvane faktori rasta. Faktori rasta potiču stabilizaciju i reparaciju hrskavice, potiču cijeljenje tetiva i ligamenata, potiču cijeljenje kod rekonstrukcija tetiva i ligamenata (npr. križni ligamenti).

Indikacije za primjenu ACP terapije su hondromalacija I – III stupnja na velikim i malim zglobovima ekstremiteta, te u malim zglobovima kralježnice. Primjenjuje se i kod ozljeda hrskavice koje su posljedica traume, kod poslije operativne terapije nakon transplantacije hrskavice ili mozaikplastike, kod upalne i degenerativne promjene ligamenata i tetiva. U kirurgiji kralježnice ACP se primjenjuje kod upale korijena živaca vratne i lumbalne kralježnice. Također se primjenjuje kod dugotrajnih, inficiranih rana koje ne zarastaju (npr. ulcus cruris).

ACP terapija daje se u razmacima od tjedan dana, 4 – 6 puta prema indikaciji liječnika, ali se može davati i jednokratno. Kod svake primjene vadi se neposredno prije aplikacije krv iz vene, koja se potom obrađuje i daje na oboljelo mjesto.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

BESPLATNE KONZULTACIJE za ugradnju endoproteza koljena, kuka ili ramena

Rezervirajte svoj termin! Dobit ćete sve informacije o tijeku operacijskog liječenja i rehabilitacije te cijenovnu ponudu cijelokupnog liječenja.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Ustanova za fizioterapiju u kući
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044