Kuk

Kuk je najveći kuglasti zglob u ljudskom tijelu, smješten relativno duboko ispod slojeva masnog i mišićnog tkiva te čvrste zglobne čahure.

Najčešći uzrok problema u području kuka je progresivno degenerativno oboljenje zglobne hrskavice, poznato kao artroza ili osteoartritis zgloba kuka. U Specijalnoj bolnici Arithera bolesnicima čije tegobe u kuku smanjuju njihovu kvalitetu života te ih ograničavaju u tjelesnim aktivnostima, primjenjujemo artroskopske operacije kuka kojima se potreba za zamjenom može odgoditi na određeno vrijeme. Kroz nekoliko malih pristupa moguće je zagladiti oštećenu hrskavičnu površinu, povećati opseg pokreta zgloba te riješiti i dio oboljenja labruma ili „meniska kuka“.

Artroskopija kuka je operacijska tehnika u kojoj se služimo posebnom kamerom i načinjenim instrumentima te kroz nekoliko malih pristupa izvodimo operativni zahvat čime se izbjegava resekcija mišića i kostiju a sam zahvat izvodi se na posebnom operacijski stol za istezanaje, trakciju noge. Oporavak nakon takvih operacija znatno je brži u odnosu na klasične metode te je i manji rizik od nastanka komplikacija.

Danas se artroskopski u kuku uspješno liječi cijeli niz stanja i bolesti poput oštećenja labruma, oštećenja ligamenta glave bedrene kosti, vađenja slobodnih i stranih zglobnih tijela.

U slučaju da je zglob previše pogođen degenerativnim procesom, minimalno invazivnim operativnim tehnikama oštećeni zglob kuka zamjenjujemo najmodernijim implantatom prema potrebama svakog našeg pacijenta.

U Specijalnoj bolnici Arithera pacijentu će biti ugrađena najbolja moguća proteza adekvatana njegovoj dobi, aktivnosti, medicinski indiciranom stanju; pacijentu će se pristupiti s pažnjom, savjesnošću i profesionalnošću kako i dolikuje stanju u kojem se pacijent nalazi. Zahvat karakteriziraju mali rezovi i minimalna oštećenja struktura u blizini zgloba kuka, što rezultira umanjenom postoperativnom boli i ubrzanim oporavkom. Već prvi dan naši fizioterapeuti će krenuti s rehabilitacijom a u cilju da pacijente što prije vratimo željenim aktivnostima i načinu života.

Obzirom na minimalno invazivne zahvate period boravka u našoj bolnici nakon ugradnje totalne endoproteze kuka je samo 3 postoperativna dana a što je u skladu sa najmodernijim standardima u svijetu. Nakon ova 3 dana naši pacijenti odlaze iz Specijalne bolnice na daljnju rehabilitaciju ili svojim kućama jer su rehabilitaciju u stanju obavljati i ambulantno.

…………………………………………..

Trohanterni burzitis

Obilazeći različite specijaliste u potrazi za rješenjem svojih bolova u području donjeg dijela kralježnice, sjednog mišića i područja kuka i bedra, bolesnici često ostaju bez točne dijagnoze a samim tim i zadovoljavajućeg liječenja.

Dijagnosticirajući uobičajene i česte bolesti, liječnici često zaborave na ne tako rijetku bolest trohanteritis (trohanterni burzitis). Simptomi te bolesti često se preklapaju s križoboljom ili išijasom te artrozom kuka. Bolest se može javiti samostalno ili kao jedna o više različitih bolesti u tom području.

Veliki trohanter (obrtač) izvanzglobni je dio kuka za koji se hvataju jaki mišći. Burza je sluzna vrećica koja se nalazi između trohantera i uzdužne trake tzv. fascije koja spaja zdjelicu i koljeno. U slučaju prejakog pritiska i trenja između te dvije strukture dolazi do bolne upale. Sumnja na bolest postavlja se kliničkim pregledom, a potvrđuje se ultrazvukom i RTG snimkom. Ultrazvukom može se vidjeti nakupina tekućine u burzi te promjene hvatišta mišića ako upala dugo traje. Kalcifikati vidljivi ultrazvukom ili na RTG snimci označavaju duže trajanje bolesti.

Tegobe su češće kod žena radi šire zdjelice ili kod muškaraca koji trče po neravnom terenu. Liječenje može započeti davanjem različitih injekcija npr. dugodjelujućim lijekovima koji smanjuju upalu ili plazmom bogatom trombocitima (PRP), te vježbama istezanja.

U slučaju djelomičnog uspjeha ili neuspjeha takve terapije preporučamo minimalno invazivnu operaciju uz upotrebu kamere kroz 2-3 mala reza. Tijekom operacije napravi se prozor tzv. fenestracija tog ligamenta uz očuvanje postraničih tračaka. Na taj način očuvana je funkcija fascije. U rjeđim, dugotrajnijm slučajevima kada može doći do pucanja hvatišta mišića, istom tehnikom moguće je zašiti hvatište mišića na svoje mjesto. Tegobe nestaju vrlo brzo.

Vrijeme boravka u bolnici je samo jedan dan. U našoj bolnici imamo veliko iskustvo kako u dijagnosticiranju tako i u uspješnom liječenju ove bolesti.

stanju obavljati i ambulantno.

…………………………………………..

 

Osteoartritis kuka

Sindrom sraza kuka (CAM impingement)

Prijelomi kuka

Trochanteritis

Sindrom bolne prepone

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Kuk