Osteotomije u području koljena

Korektivne osteotomije u području koljena

Osteotomija doslovno znači “rezanje kosti”. U osteotomiji koljena, tibija (potkoljenica) ili bedrena kost (natkoljenična kost) se režu i zatim preoblikuju kako bi se smanjio pritisak na jedan odjeljak zgloba koljena.

Kada se koristi?

Osteotomija koljena koristi se kada pacijent ima rani stadij osteoartritisa koji je oštetio samo jednu stranu zgloba koljena. Prebacivanjem težine s oštećene strane zgloba, osteotomija može ublažiti bol i značajno poboljšati funkciju artritičnog koljena. Također se osteotomije u području koljena koriste u bolesnika kod kojih postoje poremećaji osovine koljena ( „oks“ ili iks“ noge) u svrhu prevencije nastanka osteoartritisa te u bolesnika s poremećajima patele, gdje se korigiranjem osovine rješava položaj patele koja može biti uzrok boli u koljenu.

Ortoped Ivan Karlak, dr. medOsteoartritis se može razviti kada kosti vašeg koljena i noge nisu pravilno postavljene. To može dodatno opteretiti unutarnju (medijalnu) ili vanjsku (lateralnu) stranu koljena. S vremenom ovaj dodatni pritisak može istrošiti glatku zglobnu hrskavicu koja štiti kosti, uzrokujući bol i ukočenost u koljenu.

Što se operacijom postiže?

Osteotomija koljena ima tri cilja:

1. prijenos težine s potrošenog dijela koljena na zdravije područje
2. ispravljanje lošeg položaja koljena
3. produljenje životnog vijeka zgloba koljena

Prednosti postupka su u tome što osteotomijom čuvamo vlastitu anatomiju koljena, uspješna osteotomija može odgoditi potrebu za zamjenom zgloba za nekoliko godina.  Nema ograničenja za tjelesne aktivnosti nakon što osteotomija zacijeli — moći ćete sudjelovati u svojim omiljenim aktivnostima, čak i vježbama s velikim opterećenjem. Koja vrsta osteotomije je potrebna i na kojem mjestu se radi ovisi o osovinama kosti te se za svakog bolesnika određuje individualno nakon učinjenih radioloških pretraga i mjerenja osovina.


Kandidati za osteotomiju koljena

Osteotomija koljena najučinkovitija je za mršave, aktivne pacijente mlađe od 60 godina.

Dobri kandidati imaju:

  • bol samo na jednoj strani koljena
  • bol u koljenu koja se uglavnom javlja uslijed aktivnosti ili dugog stajanja.

Bolesnici s reumatoidnim artritisom nisu dobri kandidati za osteotomiju. U današnje vrijeme se korektivnom osteotomijama u području koljena rješavaju i vrlo česti problemi prednje koljenske boli uzrokovani poremećajima patele ( čašice koljena).

Prvi u Hrvatskoj izvodimo operacije korektivnih osteotomija s personaliziranim implantatima

U Specijalnoj bolnici Arithera  izvode se operacije korektivnih osteotomija s personaliziranim implantatima.

Nakon kliničkog pregleda i učinjene potrebne radiološke obrade prikupljeni podaci se šalju u suradnu ustanovu u Francuskoj, gdje se izrađuju personalizirani implantati za svakog bolesnika ponaosob. Prednost ove metode je u tome što se za svakog bolesnika napravi kompjutorski plan ostotomije i izgled implantata, te se isti dostavi zajedno s instrumentima za osteotomiju čime se postiže iznimno precizna korekcija kuteva uz smanjene potencijalnih komplikacija zahvata i svakako značajno bolji rezultati za svakog bolesnika.

Osteotomija

Kako rezervirati termin?

Javite se u našu bolnicu na 01/2304074 ili na arithera@arithera.hr i rezervirajte termin kod našeg liječnika:

  • Ivan Karlak, dr. med., specijalist ortoped, subspecijalist traumatologije koštano-zglobnog sustava, voditelj Centra za ortopediju
Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Osteotomije u području koljena