Primjena matičnih stanica kod artroskopske rekonstrukcije tetiva ramena

Primjena matičnih stanica kod artroskopske rekonstrukcije tetiva ramena

Tijekom operativnog zahvata artroskopske rekonstrukcije tetive m.supraspinatusa, tenodeze duge glave m.bicepsa, te akromionplastike lijevog ramena, po prvi put u jugoističnoj Europi,
„pojačali“ smo rekonstruiranu tetivu matičnim stanicama uzetim iz tkiva sluzne vrećice koja uobičajeno pokriva zdrave tetive ramena.

Sluzna vreća koja se nalazi u ramenu je bogata matičnim mezenhimalnim stanicama koje omogućavaju i ubrzavaju regeneraciju tkiva jer posjeduju visok kapacitet samoobnove, kao i izniman potencijal za diferencijaciju u različite vrste tkiva. Znanstvena istraživanja ukazala su na činjenicu da matične stanice, poradi svih svojih karakteristika, imaju esencijalnu ulogu u svim fazama razvoja ljudskog organizma pa tako i cijeljenja ozljeda. Zbog svog praktički neograničenog potencijala za proliferaciju i samoobnovu smatra ih se besmrtnima.

Tjekom operacije sluzna vrećica se očisti s dijela tetive te se provuče kroz poseban filter za izvlačenje mezenhimalnih matičnih stanica iz sluzne vreće ramena (GraftNet). Tako pripremljeno tkivo pomiješa se plazmom obogaćenom trombocitima.

Cijeljenje nakon ozljeda i operacija je složen proces u koji su uključeni mnogi biološki mehanizmi. Ključnu ulogu u hemostazi i cijeljenju tkiva imaju trombociti tj. njihova sposobnost da u fazi aktivacije otpuštaju bioaktivne supstance kao što su faktori rasta, citokini i kemokini.

Trombociti ili krvne pločice su malena bezbojna tjelešca u krvi koje znamo po njihovoj ulozi u zgrušavanju. Kada putuju po krvotoku nisu aktivni. Kod ozljede oni se aktiviraju izlaskom iz krvnih žila, okupljaju se na mjestu ozljede, razgranaju se preko ozlijeđenog tkiva i tako započne proces cijeljenja. U svojoj aktivnoj fazi luče aktivne faktore koji sudjeluju u cijeljenju. Utječu na reparaciju tkiva, reaktivnost krvnih žila i drugih krvnih stanica u angiogenezi i upali.

Plazma bogata trombocitima je volumen autologne plazme u kojoj je koncentracija trombocita iznad uobičajene razine. Plazma je tekući dio krvi koji sadrži proteine, nešto malo lipida, a najveći dio je voda. ACP je terapija koja se zadnjih godina sve više upotrebljava u liječenju ozljeda koštano zglobnog sustava, te trenutno predstavlja jedan od najučinkovitijih načina liječenja ozljeda koštano-zglobnog sustava u medicini. Ovaj način liječenja ubrzava cijeljenje i skraćuje vrijeme liječenja od ozljede. Svojim djelovanjem poboljšava cijeljenje mišića i povećava efektivnu snagu, a posebno ubrzava proces cijeljenja nakon operacije koštano-zglobnog sustava. Učinkovito djeluje kod ozljeda hrskavice. Pomoću specijalne igle izvadi se uzorak venske krvi koja se potom pomoću posebnog sustava za centrifugu odjeljuje. Na taj način dobiju se 3 potpuno odijeljena dijela krvi. Na dnu je sloj eritrocita, u sredini trombocita i na vrhu je plazma. Tako dobiven serum (plazma i eritrociti) aplicira se na mjesto boli. Cijeli postupak traje oko 20 minuta. ACP je autologna terapija što znači da nema negativnih reakcija jer se pripravak dobiva iz vlastite krvi.

Specifičnost ove operacije je u tome što se na mjesto puknuća tetive, koja je atroskopski ponovno spojena, precizno aplicira mješavina matičnih mezenhimalnih stanica i plazme bogate trombocitima, što pospješuje cijeljenje tetive s dva aspekata – kroz ubrzanje procesa cijeljenja i regeneracije tetive, kao i kroz kvalitetu tetive u području rupture odnosno njenog rekonstruiranog dijela.

Operacija završava odstranjenjem osteofita – koštanih izraslina koje s vremenom smanjuju prostor kroz koji prolazi tetiva m.sipraspinatusa, a sve u cilju prevencije ponovne ozljede tetiva ramena.

Na kraju operacije je aplicirana i sama plazma bogata trombocitima (ACP) u područje oko tetive m.supraspinatusa kako bi se bolovi nakon operacije dodatno umanjili.

Ova tehnika omogućuje brže i kvalitetnije cijeljenje tetive, a samim time i brži oporavak naših pacijenata.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

BESPLATNE KONZULTACIJE za ugradnju endoproteza koljena, kuka ili ramena

Rezervirajte svoj termin! Dobit ćete sve informacije o tijeku operacijskog liječenja i rehabilitacije te cijenovnu ponudu cijelokupnog liječenja.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Primjena matičnih stanica kod artroskopske rekonstrukcije tetiva ramena