Operacije lakta

Liječenje teniskog lakta

Teniski lakat, poznat i kao lateralni epikondilitis, je bolno stanje koje se javlja kada su tetive koje povezuju mišiće podlaktice s vanjskom stranom lakta upaljene. Naziv „teniski lakat” potječe od činjenice da se ova vrsta ozljede često javlja kod ljudi koji igraju tenis jer se u tom sportu puno koriste mišići podlaktice, posebno prilikom serviranja i udaraca bekendom.

Na mjestu najveće bolnosti teniskog lakta nalazi se polazište mišića koji su upaljeni, posebno mišića ekstenzora zapešća radialis longus. Drugi mišići često povezani s teniskim laktom su mišići supinatora, mišići ekstenzora prstiju i mišići ekstenzora zgloba ruke. Kao i radialis longus, ti mišići također rade na pokretanju ruke i podlaktice prema van, što može dovesti do pretjeranog opterećenja tetiva koje su povezane s vanjskom stranom lakta.

Simptomi teniskog lakta uključuju bol na vanjskoj strani lakta koja se može širiti prema podlaktici i zapešću. Bol se obično javlja tijekom aktivnosti koje uključuju stiskanje, dizanje ili rotiranje ruke. Osim toga, može doći i do slabosti u podlaktici, smanjene pokretljivosti i osjetljivosti na dodir.

Lateralni epikondilitis može se pojaviti kod osoba koje se bave aktivnostima koje uključuju ponavljajuće pokrete ruku i podlaktice, a posebno su izložene sljedeće profesije:

 • tenisači i drugi sportaši koji koriste reket, poput igrača badmintona ili stolnog tenisa
 • građevinski radnici i obrtnici koji koriste čekiće, ručne pile, šmirgle i slične alate
 • radnici u IT sektoru koji provode dugotrajno vrijeme tipkajući na tipkovnici i mičući mišem
 • glazbenici koji sviraju instrumente poput gitare, violine ili klavira
 • vrtlari i poljoprivrednici koji obavljaju radove koji zahtijevaju ponavljajuće pokrete ruku i podlaktice
 • frizeri i kozmetičari koji ponavljaju pokrete ruku prilikom šišanja, bojanja kose ili čišćenja lica.

Liječenje teniskog lakta obično uključuje mirovanje i izbjegavanje aktivnosti koje uzrokuju bol, primjenu leda na zahvaćeno područje, fizikalnu terapiju i upotrebu protuupalnih lijekova. U težim slučajevima, može biti potrebno infiltracijsko, pa čak i kirurško liječenje.

Važno je da se simptomi teniskog lakta ne ignoriraju jer bez liječenja mogu postati kronični i dovesti do daljnjih problema s podlakticom i zglobom. Ako primijetite bilo koje od ovih simptoma, savjetujemo vam da obavite ortopedski pregled kako biste započeli liječenje i izbjegli daljnje ozljede.

Terapija krvnom plazmom, tzv. PRP terapija, postala je popularna u liječenju raznih sportskih ozljeda, uključujući teniski lakat. U postupku PRP terapije, liječnik uzima krv od pacijenta i centrifugira je kako bi se odvojila plazma koja sadrži visoku koncentraciju krvnih pločica. Zatim se ta plazma ubrizgava natrag u ozlijeđeni dio tijela pacijenta kako bi se potaknuo rast novih stanica i tkiva. Kod teniskog lakta, PRP terapija se koristi za smanjenje upale i bolova u zahvaćenom području, te poticanje ozdravljenja tetiva i ligamenata.

Operativno liječenje teniskog lakta obično se razmatra nakon što konzervativne metode liječenja, kao što su odmor, fizikalna terapija, ortoze, lijekovi protiv bolova i injekcije kortikosteroida, nisu učinkovite u ublažavanju simptoma.

Kirurški zahvat za liječenje teniskog lakta uključuje uklanjanje oštećenog ili upaljenog tkiva oko vanjskog dijela lakta. Postoje dvije vrste operacija koje se obično izvode za teniski lakat:

 1. Tradicionalna otvorena operacija (lateralna epikondilektomija): Ovo je najčešći postupak koji se koristi za liječenje teniskog lakta. Tijekom postupka kirurg izrezuje oštećeno tkivo i može izvršiti manju korekciju tetiva i mišića.
 2. Artroskopska operacija: Ova vrsta operacije izvodi se manjim incizijama u koži i korištenjem artroskopa ili endoskopa, malog instrumenta s kamerom koji omogućuje kirurgu da vidi unutar zgloba i otkloni uzrok boli. Metoda je manje invazivna od otvaranja vanjskog lakta, ali se obično koristi samo za lakše slučajeve.
  Tijekom artroskopske lateralne epikondilektomije, kirurg može obaviti sljedeće procedure:
 • ukloniti oštećeno tkivo koristeći specijalne instrumente kako bi se riješili oštećenog tkiva u području lakta koje uzrokuje bol
 • rekonstruirati tetive i mišiće koji su oštećeni ili upaljeni
 • ukloniti koštane izrasline koje uzrokuju bol.

 

Artroskopija lakta ima nekoliko prednosti u odnosu na otvorenu operaciju ili druge postupke liječenja:

 • Minimalno invazivna: Artroskopska operacija lakta zahtijeva samo male incizije u koži, što znači manje oštećenja okolnih tkiva i manju bol nakon operacije
 • Smanjenje rizika od infekcija, krvarenja i drugih komplikacija koje su povezane s otvorenim operacijama
 • Brži oporavak i povratak normalnim aktivnostima
 • Minimalni ožiljak: Zbog sitnih incizija, ožiljci nakon artroskopske operacije lakta su manji i jedva primjetni
 • Povećana preciznost jer artroskop zbog povećanja omogućuje kirurgu da bolje vidi i preciznije liječi problem u zglobu lakta.

Ukratko, artroskopska operacija lakta obično se izvodi s manjim incizijama na koži, što rezultira manje traumatičnom procedurom. To znači manje boli, manje ožiljaka i kraći period oporavka u usporedbi s otvorenom kirurgijom.

Artroskopska operacija teniskog lakta provodi se u općoj anesteziji, a pacijenti obično mogu otići kući istog dana. Za oporavak je obično potrebno nekoliko tjedana, a pacijenti će možda trebati nositi posebnu ortozu za podršku ruci i lakatnom zglobu. Fizioterapija može biti korisna u jačanju mišića i vraćanju pokreta ruke i podlaktice nakon operacije. Važno je napomenuti da artroskopska operacija teniskog lakta obično nije prva linija liječenja te se provodi tek nakon što su se iscrpile sve druge mogućnosti liječenja.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

BESPLATNE KONZULTACIJE za ugradnju endoproteza koljena, kuka ili ramena

Rezervirajte svoj termin! Dobit ćete sve informacije o tijeku operacijskog liječenja i rehabilitacije te cijenovnu ponudu cijelokupnog liječenja.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Operacije lakta