Liječenje prijeloma kostiju

Liječenje prijeloma kostiju kirurškim pristupom

Prijelomi u području šake

Primarno zbrinjavanje prijeloma šake uključuje točnu dijagnozu, kontrolu boli, repoziciju ako je potrebno te imobilizaciju prijeloma i operacijsko liječenje ako je potrebno.

Prijelomi falanga i metakarpalnih kostiju među najčešćim su prijelomima koštanog sustava i čine 10 posto svih prijeloma. Uz prijelome karpalnih kostiju, predstavljaju značajan dio prijeloma gornjih ekstremiteta.  Distalna falanga najčešće je prijelom kosti u šaci, a slijede je metakarpalne kosti. Prijelomi metakarpusa češće se vide kod odraslih, dok su prijelomi falange češći u djece Otprilike 20 posto metakarpalnih i falangealnih prijeloma su intraartikularni.

Liječenje prijeloma kostiju šake

Prijelomi ručnog zgloba

Prijelomi ručnog zgloba su najčešći prijelomi gornjeg ekstremiteta koji se jednako učestalošću pojavljuju u dječjoj i odrasloj dobi. Dijagnoza prijeloma u području ručnog zgloba i šake se postavlja temeljem anamnestičkih podataka, kliničke slike te kliničkog pregleda. Kod sumnje na prijelom kosti uvijek je potrebna daljnja dijagnostička obrada u smislu RTG snimki u dva smjera, kojima se postavlja dijagnoza, karakterizira tip prijeloma te određuje način liječenja. Kod nekih vrsta prijeloma potrebno je učiniti i dodatnu dijagnostiku u vidu CT zahvaćene šake odnosno ručnog zgloba. Kada se postavi definitivna dijagnoza prijeloma donosi se odluka o daljnjem liječenju.  Stabilni, jednostavni prijelomi bez pomaka se uglavnom liječe konzervativno, postavljanjem imobilizacije u fiziološkom položaju bolesnika. Ovisno o tipu prijeloma imobilizacija se nosi 4 do ponekad čak i 12 tjedana. Na redovitim kontrolama vrše se kontrolne snimke na kojima se prati cijeljenje prijeloma kao i položaj ulomaka.  U slučaju primarno nestabilnih višedijelnih prijeloma indicirano je operacijsko liječenje.

Operacijsko liječenje se sastoji od tzv. otvorene repozicije prijeloma, gdje se operacijskim pristupom „namješta“ slomljena kost, postižu se zadovoljavajući anatomski odnosi te se takva kost potom fiksira pločicom i vijcima ili posebnim anatomski oblikovanim osteosintetskim materijalom.

Prednost operacijskog liječenja zadobivenog prijeloma je u tome što se odmah po operaciji započinje s inicijalnom fizikalnom terapijom koja je usmjerena u povrat pokreta zahvaćenog ekstremiteta, poboljšanje cirkulacije, smanjenje otekline i smanjenje boli. U operacijskom liječenju se koriste titanski implantati koji ne zahtijevaju drugi operacijski zahvat odstranjenja nakon što prijelom zacijeli.Cilj operacijskog liječenja je vratiti normalne anatomske odnose, brže cijeljenje kosti te povratak normalne funkcije šake i ručnog zgloba.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

BESPLATNE KONZULTACIJE za ugradnju endoproteza koljena, kuka ili ramena

Rezervirajte svoj termin! Dobit ćete sve informacije o tijeku operacijskog liječenja i rehabilitacije te cijenovnu ponudu cijelokupnog liječenja.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Liječenje prijeloma kostiju