CENTAR ZA ANEMIJE

Centar za dijagnostiku i liječenje anemije

Anemija predstavlja važan javnozdravstveni problem i svakodnevno je prisutan u pedijatrijskim ambulantama, ordinacijama liječnika obiteljske medicine, specijalističkim ambulantama te kliničkim odjelima  za stacionarno ili intenzivno liječenje. Otprilike trećina svjetskog stanovništva pati od neke vrste anemije.

Stoga smo odgovorili na potrebu postojanja  Centra za dijagnostiku i liječenje anemije osnivanjem istog, gdje bi se problemu anemije pristupilo multidisciplinarno i sveobuhvatno.

U našem Centru iskusni hematolog nakon razgovora s bolesnikom i detaljnog pregleda određuje plan obrade koja uključuje analizu krvi te potrebne slikovne i endoskopske pretrage. Kada se ustanovi stupanj i etiologija anemije predlaže se terapija koja se provodi u našoj ustanovi.

 

Što je anemija?

Anemija je stanje smanjenog broja eritrocita, mase eritrocita ili sadržaja hemoglobina u eritrocitima i označava slabokrvnost ili malokrvnost. U svakodnevnoj praksi anemiju definiramo kao vrijednost hemoglobina (Hb) u g/L manju od 130g/L za muškarce, manju od 120 g/L za žene i manju od 110 g/L za trudnice.  Prema vrijednosti hemoglobina anemija se dijeli na: blagu (Hb veći od 100 g/L), umjerenu (Hb između 80 – 100 g/L), tešku (Hb između 60 do 79 g/L) i opasnu po život (Hb ispod  60 g/L). Epidemiološke studije u razvijenim zemljama navode prevalenciju anemija do 15% dok se u nerazvijenom svijetu pojavnost anemija kreće i do 50% .

 

Kako ću prepoznati anemiju?

Klinička slika ovisi o brzini nastanka anemije. Bolesnici s anemijom koja se brzo razvija imaju više tegoba od kroničnih, sporonapredujućih anemija jer je manje vremena za prilagodbu organizma. Tek kada je hemoglobin <90 g/L javljaju se tipični simptomi anemične hipoksije: nedostatak zraka, bol u prsima, umor i slabost, gubitak mišićne snage, pospanost, lupanje srca, glavobolja, gubitak koncentracije. Javlja se bljedilo kože i sluznica, ubrzana srčana akcija, sistolički šum, niže vrijednosti krvnog tlaka,  žutilo bjeloočnica i povećanje jetre i slezene.

 

Spadam li u ugroženu skupinu za razvoj anemije? 

Anemija uslijed nedostatka željeza ili sideropenična anemija (SA) je najčešća anemija. Skoro 30% svjetskog stanovništva (> 2 milijarde) pati od nedostatka željeza ili sideropenije s razvojem ili bez razvoja anemije. Prevalencija nedostatka željeza prisutna je u oko 40% predškolske djece, 30% žena reproduktivne dobi i 38% trudnica. Sideropenična anemija javlja se u razvijenim zemljama kod 2-5% odraslih muškaraca i žena u menopauzi.

Prema našem iskustvu i podacima HZZO anemija se najčešće javlja u:

  • žena koje imaju učestale i obilne mjesečnice
  • trudnica
  • djece u razvoju
  • osoba starijih od 65 godina
  • osoba s kroničnim krvarenjem iz probavnog trakta (hemoroidi, upalne bolesti crijeva, kronični gastritis, polipi crijeva, teleangiektazije)
  • osoba s kroničnim autoimunim bolestima
  • osoba koje se liječe od zloćudnih bolesti
  • vegetarijanaca i vegana

 

Koje su posebne skupine bolesnika s problemom anemije?

Anemija najtežeg stupnja se liječi transfuzijama krvi. Neki bolesnici iz vjerskih ili drugih razloga odbijaju primiti tuđu krv i oni su kandidati za liječenje eritropoetinom. Također i bolesnici s anemijom kojima je indiciran veći operativni  zahvat mogu popraviti svoju krvnu sliku primjenom eritropoetina i nakon toga dobiti suglasnost anesteziologa za operativno liječenje.

 

Što mogu očekivati od liječenja?

 Nakon obrade liječnik u Centru će Vam detaljno objasniti o kakvoj se anemiji radi i koje su mogućnosti liječenja. U veći slučajeva moguća je potpuno izlječenje uz redovite kontrole kako bi se spriječila ponovna pojava anemije.

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Naše lokacije / CENTAR ZA ANEMIJE

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > CENTAR ZA ANEMIJE