Beskrvna medicina

Beskrvna medicina – novo područje medicine

Bestransfuzijska (beskrvna medicina) isključuje primjenu tuđe krvi (autologna je dopuštena u određenim okolnostima), a temelji se na programima liječenja uz primjenu  lijekova alternativnih transfuziji krvi i korištenju beskrvne tehnologije.

Krv u beskrvnoj medicini ima privilegiranu ulogu. Ona se ne smatra bezopasnim lijekom odnosno lijekom široke potrošnje, nego specifičnim tjelesnim tkivom te se sukladno tomu klinička medicina prema transfuzijama krvi odnosi kao prema transplantaciji tjelesnih organa.

S obzirom da se u beskrvnom liječenju ne primjenjuje krv, to znači da je ovakvo liječenje oslobođeno  sumnji na moguću zarazu jer ne postoji mogućnost prijenosa uzročnika bolesti inficiranom krvlju niti nastanka neželjenih transfuzijskih reakcija. Iz tih je razloga beskrvno liječenje zdravije, manje rizično i u gospodarski razvijenim zemljama ekonomski isplativije.

Primarnu ulogu imaju liječnik i njegov tim koji moraju biti dobro upoznati sa svim lijekovima koji zamjenjuju transfuziju krvi i praktično osposobljeni za beskrvno liječenje kako bi beskrvna tehnologija bila na ispravan način i pravodobno primijenjena.

Pojam alternativnih lijekova transfuziji krvi odnosi se na skupine lijekova koji ubrzavaju stvaranje i razvoj novih krvnih stanica stimuliranjem koštane srži, održavaju volumen krvi (npr. plazma ekspanderi), prenose kisik tkivima te zaustavljaju odnosno sprječavaju krvarenje čime ostvaruju dva važna učinka – nadoknađuju cirkulirajući volumen krvi odnosno smanjuju njen gubitak.

Suvremena beskrvna tehnologija usmjerena je na postupke za smanjivanje krvarenja, uštedu krvi i očuvanje volumena krvi prilikom operacija i drugih medicinskih postupaka. Programi beskrvnog liječenja su klasično kirurško liječenje zamijenili s postupcima minimalno invazivne  kirurgije koja koristi:

  • specijalizirane kirurške instrumente (argonske zrake, laser, ultrazvučne vibracije, elektromagnetnu energiju) koji omogućuju precizne kirurške rezove uz istovremeno zaustavljanje krvarenja zatvaranjem krvnih žila
  • metode endoskopije, laparoskopije i videoprikaza kojima se smanjuje traumatiziranje tkiva…

 

Beskrvnom tehnologijom kirurški zahvati mogu se obavljati pri nižim vrijednostima hemoglobina.  Mnogi liječnici primjenjuju transfuziju krvi kada hemoglobin padne ispod vrijednosti od 100 g/l krvi. Suvremenom beskrvnom  tehnologijom veliki kirurški zahvati uspješno su izvršeni uz hemoglobin od 20 do 30 g/l krvi.

Alternativni lijekovi transfuziji krvi i suvremena beskrvna tehnologija komplementarni su i njihov je zajednički cilj očuvanje krvi i, sukladno tome, smanjenje potrebe za transfuzijom.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074/
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Petrova 128
+385 1 444 0074
+385 1 387 7890
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Beskrvna medicina