Ortopedija

Sportska medicina – Ortopedija

Koljeno, rame, gležanj i kuk zglobovi su koji kod sportaša najviše zahtijevaju operativno liječenje, a endoskopska kirurgija koja je u Specijalnoj bolnici Arithera na vrhunskom nivou i može konkurirati bilo kojoj europskoj ustanovi, omogućuje pacijentu uspješno liječenje i brz oporavak.

Jedan od vodećih eksperata u endoskopskoj kirurgiji prof. dr. sc. Saša Janković, specijalist ortopedije s gotovo tridesetogodišnjim iskustvom član je medicinskog tima u Centru za ortopediju Specijalne bolnice Arithera.

Profesor Janković poznat je posebice u sportskim krugovima kao voditelj medicinskog tima GNK Dinama, član Zdravstvene komisije Hrvatskoga olimpijskog odbora, a od 1998. član je stožera Hrvatske nogometne reprezentacije i sudjeluje kao dio liječničkog tima na svjetskim nogometnim prvenstvima.

Jedna od najučestalijih povreda kod sportaša je ruptura prednjeg križnog ligamenta tj. rotacija u koljenu kada potkoljenica „pobjegne“ prema naprijed.

Dosadašnje metode liječenja odnosile su se na rekonstrukciju prednjeg križnog ligamenta. U skladu sa najnovijim svjetskim studijama i dostignućima, Aritherin liječnik prof. Jankovića educiran je u Francuskoj za operativni zahvat istovremene rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta i anterolateralnog ligamenta. Odnedavna ovu metodu uz dodatna poboljšanja rutinski primjenjuje u SB Arithera.

Zbog naprednih neoperativnih i operativnih tehnika, tima vrhunskih ortopeda, momentalnog pružanja usluga bez čekanja, zaokruženog procesa liječenja od pregleda i dijagnostike do konzervativnog i operativnog liječenja i brze postoperativne rehabilitacije, u Aritheri se liječe sportaši i rekreativci svih dobi, iz Hrvatske ali sve više i iz drugih zemalja svijeta.

Najčešće ozljede sportaša su:

Ozljede meniskusa, liječenje i oporavak

Ozljede meniskusa nastaju rotacijskim pokretom u koljenu ili promjenom položaja tijela iz čučnja u stojeći stav. Manifestiraju se kroz bol u zglobnoj pukotini s unutrašnje strane ili vanjske strane koljena. Kod težih ozljeda meniskusa događa se blokada u koljenu bez mogućnosti da se koljeno ispruži. Ako koljeno duže ostane u blokiranom položaju može doći do gubitka opsega pokreta i oštećenja hrskavice unutar zgloba.

Zato ova povreda zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju artroskopijom. Provodi se tako da se kamerom ulazi u ozlijeđeno koljeno i vadi se oštećeni dio meniskusa. Ako je moguće meniskus se šiva. Zbog toga što meniskus nije u potpunosti prokrvljen, dio koji nije prokrvljen se vadi, a ostatak se šiva. Preuranjeno vađenje meniska može izazvati degenerativne promijene u zglobu i bolove u starijoj životnoj dobi.

Oporavak od artroskopije kada se meniskus vadi je 7 dana za uobičajeno svakodnevno funkcioniranje, a do 4 tjedna za sportaše i povratak na sportske terene.  Oporavak od šivanja meniskusa traje 3 do 4 mjeseca.

Više o ligamentima pročitajte ovdje.

Ozljede ligamenata (prednje ukrižene sveze), liječenje i oporavak

Ozljede ligamenta nastaju naglom promjenom smjera kretanja ili prilikom doskoka kada dolazi do rotacije u koljenu. Manifestiraju se kroz jaku bol i najčešće dolazi do velike izljevi krvi u zglob.

Ova ozljeda liječi se artroskopskom operacijom, pod kontrolom kamere. Za rekonstrukciju ligamenta koristi se presadak od vlastitog tkiva.

Oporavak traje 4 do 6 tjedana za uobičajene životne aktivnosti, kod sportaša potrebna su 3 mjeseca do povratka trčanju, a za povratak punim treninzima i do 6 mjeseci.

Istovremena rekonstrukcija prednje ukrižene sveze i anterolateralnog ligamenta

Jedna od najučestalijih povreda kod sportaša je ruptura prednjeg križnog ligamenta tj. rotacija u koljenu kada potkoljenica „pobjegne“ prema naprijed.

U skladu sa najnovijim svjetskim studijama i dostignućima, odnedavno se i u našoj bolnici počeo primjenjivati operativni zahvat istovremene rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta (ACL) i anterolateralnog ligamenta (ALL) koji znatno smanjuje mogućnost ponovne rupture ACL-a.

ACL koljenom zglobu pruža antero-posteriornu stabilnost, a ALL daje dodatnu, rotacijsku stabilnost samom koljenom zglobu.

Dosadašnje metode liječenja odnosile su se na rekonstrukciju prednjeg križnog ligamenta. U skladu sa najnovijim svjetskim studijama i dostignućima, odnedavno se i u našoj bolnici počeo primjenjivati operativni zahvat istovremene rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta (ACL) i anterolateralnog ligamenta (ALL) koji znatno smanjuje mogućnost ponovne rupture ACL-a.

Istovremena rekonstrukcija ACL-a i ALL-a je prvenstveno indicirana kod mlađih ljudi te kod aktivnih sportaša.

Operativni se zahvat obavlja artroskopski tako da je i trauma za tkivo minimalna.

Postoperativna rehabilitacija važna je kao i sama operacija i u SB Arithera organizirana je na način da pacijent kreće sa programom fizioterapije odmah nakon operacije. Fizioterapija se u cijelosti provodi u Aritherinom Centru za fizioterapiju na lokaciji Petrova 128 i uključuje konvencionalnu fizioterapiju, hidrokineziterapiju u bazenu te robotsku rehabilitaciju.

…………………………………………………………………………………….

Rekonstrukcija ligamenata gležnja

Operacija prijeloma zamora (stress fractura)

Operacija ozljeda tetiva rotatorne manšeta ramena

 

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Sportska medicina

Rezervacija termina pregleda > Ortopedija