Skolioza: o bolesti i liječenju

Najčešći deformitet kralježnice je skolioza, koju predstavlja svako postranično iskrivljenje kralježnice. Kralježnica se krivi u obliku sova „S“ ili „C“. Skolioza se može pojaviti kod svih dobnih skupina, a najčešće se dijagnosticira u ranom djetinjstvu ili adolescenciji tijekom faze rasta. U većini slučajeva, skolioza se dijagnosticira u blagom stanju zbog čega u ranoj fazi može biti i neprimjetna. Međutim, preveliko iskrivljenje može omesti rad vitalnih tjelesnih funkcija, pa čak otežati i disanje jer teška zakrivljenost kralježnice smanjuje plućima prostor za rad, a i rad srca može biti u opasnosti.

Što uzrokuje skoliozu?

Uzrok skolioze i dan danas je relativno nepoznat. Uzroke mogu uključiti različita stanja poput cerebralne paralize, mišićne distrofije, poliomijelitisa i juvenilne osteoporoze. Međutim, nekim uzrocima skolioze pripisuju i nepravilno držanje uzrokovano korištenjem mobitela, kao i dugog perioda sjedenja pred računalom.

Tko su najčešći pacijenti i dijagnoze?

Od vrsti skolioza, najčešća je tzv. idiopatska skolioza koja čini 70% svih deformacija. Ona se javlja uglavnom u dječjoj dobi, ali dio skolioza pogoršava se i u odrasloj dobi. Negdje oko 40. godine života, osobito kod žena, javljaju se i skolioze koje su izravno povezane s degenerativnim bolestima kao rezultata dugog životnog vijeka današnjih ljudi. Ujedno postoje i prirođene, neuromuskularne skolioze, te cijela grupa tzv. sindromskih skolioza koje su vezane uz određenu pedijatrijsku bolest.

Kako prepoznati skoliozu?

Skoliozu je važno rano detektirati i liječiti jer iznimno utječe na kvalitetu života. Naime, skolioza uzrokuje jake bolove koji otežavaju kretanje i normalno funkcioniranje, a jake deformacije mogu dovesti do disbalansa trupa, čak utjecati i na neurološki sustav. Teži slučajevi zahtijevaju i operaciju.

Ako sumnjate na skoliozu, pogotovo kod djece i adolescenata kao najčešće oboljelih, promotrite postoje li sljedeći simptomi ili znakovi:

 • problemi prilikom testa pretklona na sistematskom pregledu školske djece
 • neravnomjerna ramena koja nisu jednakog položaja i visine
 • jedna noga duža od druge
 • primjetna razlika u duljini ruke dok dijete stoji
 • lopatice koje nisu u istoj visini
 • neravnomjerni struk
 • viši kukovi jednog od drugog
 • izbočenja lijeve ili desne strane tijela

U slučajevima teže skolioze promotrite sljedeće simptome:

 • pomicanje kralježnice
 • izraženija rebra
 • izražena bol u leđima
 • poteškoće s disanjem

Kako liječnici Arithere pristupaju skoliozi?

Liječnik specijaliziran za skoliozu u Specijalnoj bolnici Arithera je dr. sc. Mislav Čimić s užom specijalizacijom iz traumatologije lokomotornog sustava i užom specijalizacijom iz dječje ortopedije. Sa bogatim iskustvom liječenja skolioze i stotinama operacija svih deformacija kralježnice, dr. sc. Mislav Čimić je ujedno i član Aritherinog tima za kirurgiju kralježnice, zbog čega je spreman pružiti odgovor na cijeli spektar potencijalno potrebnih tretmana i stanja.

📝 Upoznajte dr. sc. liječnika Mislava Čimića dr. med. i rezervirajte termin

Uz podršku svojeg tima, doktor Čimić primjenjuje sljedeći princip liječenja:

 • Iskrivljenje od 20 do 40 stupnjeva: neoperacijsko liječenje ortozama (korektivni steznici) te primjena fizikalne terapije kao potencijalne dodatne metode

📖 Fizikalna terapija u Aritheri

 • Iskrivljenje veće od 40 stupnjeva: primjena operacijskog liječenja deformiteta kralježnice

Tko su kandidati za operaciju?

Ono što je važno za znati je da faktori za potrebu operacije skolioze ne uključuju samo iskrivljenje kralježnice, nego i potencijalne uzroke koji mogu u ranoj životnoj dobi dovesti do oštećenja rada srca i pluća, kao i do neuroloških ispada. U slučaju da je potrebna operacija, naše kirurške dvorane opremljene su najsuvremenijom tehnologijom i za najsloženije slučajeve skolioze. Tijekom boravka na bolničkom liječenju uz djecu mogu biti prisutni i roditelji.

❓ Zašto operirati skoliozu?

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija

Rezervacija termina pregleda > Skolioza: o bolesti i liječenju