Blokada sakroilijakalnih zglobova

Dijagnostička blokada pokazat će nam je li sakroilijkalni zglob uzrok križobolje. Injekcija u zglob može biti i terapijska, ukoliko se uz lokalni anestetik daje i kortikosteroid koji će smanjiti upalnu reakciju u zglobu i tako smanjiti bol.

Sakroilijakalni zglob

Sakroilijakalni zglob (SI zglob) je zglob između križne kosti (sakruma) i zdjelice. Križna kost je trokutasta kost smještena ispod slabinske kralježnice, nastala sraštavanjem nekoliko kralježaka tijekom razvoja. Križna kost ili sakrum tvori dva zgloba sa zdjelicom (os ilium), pa se zato zglob zove sakroilijakalni.

SI zglob može biti uzrokom križobolje kod oko 15-20% pacijenata. Taj postotak je i veći kod starijih pacijenata, u slučaju ranijih ozljeda SI zgloba, kod višerotki i pacijenata kod kojih je učinjena lumbosakralna fuzija. Klinička slika i radiološke pretrage nisu dovoljne da bi se SI zglob proglasio uzrokom križobolje. Zbog toga je potrebno učiniti blokadu SI zgloba. Dijagnostička blokada pokazat će nam je li SI zglob uzrok križobolje. Injekcija u zglob može biti i terapijska, ukoliko se uz lokalni anestetik daje i kortikosteroid koji će smanjiti upalnu reakciju u zglobu i tako smanjiti bol.

Kako se provodi blokada sakroilijakalnog zgloba?

Ova dijagnostička intervencija radi se u lokalnoj anesteziji, pod kontrolom RTG aparata. Dugačka i tanka igla uvede se u stražnji dio zgloba (što koji puta može biti tehnički vrlo zahtjevno pa i nemoguće, u slučaju teških degenerativnih promjena zgloba), aplikacijom kontrasta potvrdi se položaj igle u zglobu i potom se aplicira lokalni anestetik. Intervencija traje s pripremom oko 30 minuta, a nakon daljnjih 30 minuta opservacije bit ćete otpušteni kući. Kao i na svaku dijagnostičku ili terapijsku intervenciju, morate biti u pratnji odgovorne odrasle osobe, koja će Vas potom odvesti kući i biti uz Vas prvih nekoliko sati.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija

Rezervacija termina pregleda > Blokada sakroilijakalnih zglobova