Operacije vratne kralježnice

Suvremeni način života, starenje stanovništva, prometne nesreće, korištenje mobitela…sve to uzrokuje ozbiljno trošenje i vratne i lumbalne kralježnice te dovodi do degenerativnih bolesti.

Koji su simptomi bolesti vratne kralježnice?

Jaki bolovi u vratu i ruci te neurološki nedostatci –  gubitak snage u ruci, gubitak osjeta, jaki trnci. Uz navedene simptome, nakon kliničkog pregleda i uz pomoć odgovarajuće dijagnostike utvrđujemo da li postoji oštećenje vratne kralježnice.

Potrebna dijagnostika

  • MR vratne kralježnice
  • Dinamična rendgenska snimka vratne kralježnice
  • Elektromiografija

Koje su moguće opcije liječenja?

Bolesnik se uvijek liječi prvo konzervativno, uz pomoć fizioterapije, podučavanja, ispravljanja držanja. Primjenom odgovarajuće terapije lijekovima smanjuje se i bol. U slučaju neuspješnog konzervativnog liječenja potrebna je odgovarajuća operacija uz izbor najučinkovitije kirurške tehnike.

Operacijsko liječenje

U slučaju ozljede nekoliko razina vratne kralježnice, potrebno je izvršiti operaciju s fiksacijom i  fuzijom na nekoliko razina, a posljedica toga je slaba pokretljivost vrata.

Kako bi to izbjegli, kod bolesnika s višerazinskim degenerativnim defektima vratne kralježnice, u SB Arithera koristimo hibridne tehnike koje uključuju kombinacije prednje cervikalne diskektomije sa fuzijom i artroplastikom cervikalnog intervertebralnog diska.

Primjena hibridnih tehnika u degenerativnim bolestima vrata  omogućuje sličan klinički ishod i funkcionalni oporavak u usporedbi s ostalim operativnim tehnikama, bolje kliničke rezultate, veće očuvanje pokretljivosti vratne kralježnice i smanjen rizik od degeneracije susjednih intervertebralnih diskova.

Uz pomoć biomehaničkih studija ustanovljeno je da je na razini na kojoj je izvedena artrodeza smanjena pokretljivost vratne kralježnice, a na razini artroplastike povećana. Korištenjem hibridnih tehnika postiže se pokretljivost vratne kralježnice fiziološki slična kao kod zdrave kralježnice.

Operacija je jednostavna, ali mora biti izvedena precizno. Prije svega, potrebno je otpustiti komprimirane živčane strukture, a zatim izvršiti fuziju ili umetnuti umjetni disk.

Operacijski tim

U složenim operacijama kralježnice uvijek je potrebno pristupiti multidisciplinarno. Operacijski tim čine neurokirurg i ortoped ili traumatolog te iskusan tim anesteziologa, koji uz pomoć medicinskih asistenata uspješno izvode zahvat. Da bi pristupio zahvatu pacijent mora imati odgovarajuću RTG dijagnostiku, koja je neophodna tijekom operacije.

Koliko traje hospitalizacija?

Pacijent može biti otpušten na kućnu njegu već dan nakon operacijskog zahvata.

Kakav je oporavak nakon hospitalizacije?

Za uspjeh cjelokupnog oporavka pacijenta potrebna je odgovarajuća, visokokvalificirana postoperativna fizioterapija koju uz operaciju dobivate u Aritherinom Centru za fizioterapiju na adresi Petrova 128, Zagreb. Pod stalnim nadzorm operatera, uz moderne fizioterapijske tehnike i uz profesionalan pristup visoko educiranog tima fizioterapeuta skračuje se vrijeme oporavka i osigurava najbrže moguće vračanje svakodnevnim aktivnostima bez potrebe odlaska u toplice i u druga liječilišta.

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija

Rezervacija termina pregleda > Operacije vratne kralježnice