Pulsna radiofrekventna denervacija spinalnog živca

Mnogi pacijenti pate od kronične radikularne boli u nogama. To su oni sijevajući bolovi koji se šire iz križa preko kuka, preko vanjske strane natkoljenice i potkoljenice sve do stopala. Bolovi su slični išijasu, samo traju dugo vremena, nerijetko i godinama.

Najčešće nastaju zbog neliječene ili slabo liječene diskus hernije, degenerativne foraminalne stenoze (suženja otvora kroz koji živac izlazi iz kralježničnog kanala), a nerijetko nakon neuspjelih operacija ili zbog formiranja priraslica.

Liječenje kronične radikularne boli konvencionalnim metodama, uključujući fizikalnu terapiju, daje slabe rezultate. Pulsna radiofrekventna neuromodulacija novija je terapijska metoda, korisiti se u zadnjih 20-ak godina. Studije efikasnosti govore da je kod 70% pacijenata smanjenje bolova veće od 50%, a da analgetski efekt traje od 6 do 12 mjeseci. Ova metoda najefikasnija je kod kronične radikularne boli uzrokovane hernijom diska i lumbalnom stenozom, a manje je efikasna kod bolnih stanja uzrokovanih neuspjelim operacijama.

Ovoj terapijskoj intervenciji svakako treba prethoditi dijagnostička blokada spinalnog korijena. Ukoliko je dijagnostička blokada pozitivna i identificiran je korijen koji je uzrok kroničnih bolova, pristupa se terapijskoj intervenciji koja se sastoji od plasiranja elektrode pod kontrolom rtg aparata u neposrednu blizinu dorzalnog ganglija (DRG) dotičnog živca. Potom se aplicira pulsna RF struja određenih karakteristika i vremenskog trajanja. Nakon kratke opservacije pacijent se otpušta kući.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija

Rezervacija termina pregleda > Pulsna radiofrekventna denervacija spinalnog živca