Biakuplastika lumbalnog i.v. diska

Što je biakuplastika?

Vrlo je malo minimalno invazivnih procedura kojima se može liječiti diskogena križobolja. Biakuplastika je jedna od njih.

To je minimalni invazivni postupak za liječenje križobolje uzrokovane bolesnim lumbalnim diskom. Koristi radiofrekventnu tehnologiju kojom se zagrijava tkivo i.v. diska, što ima dvojako djelovanje: zagrijavanjem se smanjuje volumen diska i smanjuje se tlak unutar diska, a ujedno onemogučava živčane završetke u ovojnici diska da prenose bol.

Procedura traje 30 do 45 minuta, izvodi se ambulantno u lokalnoj anesteziji, eventualno uz dodatak blagog sedativa. Pacijent leži potrbuške na stolu, budan i cijelo vrijeme komunicira sa liječnikom. Pod kontrolom rtg aparata, u strogo sterilnim uvjetima, dvije vodom hlađene elektrode se uvedu u bolesni disk.

U strogo kontroliranim uvjetima, elektrode zagrijavaju tkivo diska radiofrekventnim valovima, do temperature od 55-60°C. Nakon završetka procedure, elektrode se odstrane i ubodna mjesta se pokriju sterilnom gazom. Nakon odmora u trajanju od jednog do dva sata , pacijent se otpušta kući.

Kojim pacijentima ova procedura može pomoći?

Ukoliko bolujete od kronične križobolje uzrokovane bolesnim diskom, koja traje dulje od 6 mjeseci, ovaj način liječenja može Vam pomoći. Postoji više tzv. „indikacija“ i „kontraindikacija“ za biakuplastiku, odnosno situacija kada se ona treba i kada ju nije uputno provoditi. Samo iskusan liječnik, posebno osposobljen za izvođenje ove procedure, može pravilno postaviti indikaciju i sigurno izvesti proceduru.

Postupak nakon procedure

Obzirom da se radi o minimalno invazivnoj proceduri, oporavak je relativno brz. Prvih nekoliko dana možete osjetiti bol u području ubodnih mjesta, koja prolazi najduže za 1-2 tjedna. Prvih tjedan dana treba izbjegavati sjedenje, duže stajanje i hodanje te vožnju automobilom. Laganu lumbalnu ortozu treba nositi prvih 6 tjedana. Svi pacijenti koji budu podvrgnuti ovoj proceduri dobit će detaljne upute o ponašanju i aktivnostima u prvim tjednima nakon procedure.

Povratak u normalne aktivnosti

Prvi tjedan nakon procedure preporuča se mirovanje u komfornom položaju (ležeći ili polusjedeći). U prvom tjednu ne treba sjediti ili voziti automobil duže od 15 minuta odjednom. Nakon 2-3 tjedna dozvoljene su lagane vježbe i istezanje, radi održavanja mišićnog tonusa.

Ukoliko radite sjedeći posao, povratak na posao možete očekivati nakon dva tjedna. Ukoliko radite fizički zahtjevniji posao, liječnik koji vodi Vaše liječenje će odlučiti kada ćete ponovo početi raditi.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074/
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Petrova 128
+385 1 444 0074
+385 1 387 7890
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija

Rezervacija termina pregleda > Biakuplastika lumbalnog i.v. diska