Blokada fasetnih zglobova

Dijagnostička blokada fasetnih zglobova izvodi se na vratnoj ili slabinskoj kralježnici  i to kod pacijenata kod kojih se na osnovu kliničkog i radiološkog pregleda posumnja da su fasetni zglobovi generator križobolje ili vratobolje.

Fasetni zglobovi, neki ih još nazivaju mali ili zigapofizealni zglobovi, parni su zglobovi na stražnjoj strani kralježnice koji povezuju vratne, prsne ili slabinske kralješke i omogućavaju kretnje kralježnice. Zbog degenerativnih promjena, fasetni zglobovi mogu biti uzrok bolova u području kralježnice, a česti su uzrok bolova u pacijenata starije životne dobi.

Ova blokada je vrlo korisna i za pacijenta jer mu pokazuje u kolikoj mjeri su za bolove odgovorni fasetni zglobovi i što može očekivati od terapijske intervencije, tj. radiofrekventne neuralne ablacije fasetnih zglobova. Osim dijagnostičke blokade, ne postoji druga klinička metoda koja će sa sigurnošću detektirati fasetne zglobove kao uzročnike križobolje ili bolova u području vratne kralježnice.

Kako se izvodi blokada fasetnih zglobova?

Ova dijagnostička intervencija izvodi se pod kontrolom RTG aparata tako da se vrh tanke spinalne igle dovede u neposrednu blizinu živca koji provodi bolne podražaje iz zgloba. Nakon provjere pozicije igle davanjem kontrasnog sredstva i davanja male količine lokalnog anestetika, križobolja ili vratobolja brzo se smanjuje, već nakon nekoliko minuta, ukoliko je uzrokovana bolnim fasetnim zglobovima. Ukoliko nema smanjenja bolova, treba tražiti drugi uzrok bolova. Treba naglasiti da je ovo dijagnostička a ne terapijska intervencija i da smanjenje bolova traje onoliko dugo koliko traje djelovanje lijeka, najčešće nekoliko sati, rijetko duže od toga.

U nekim se slučajevima dijagnostička blokada može napraviti i injekcijom u same zglobove. Tada se, osim lokalnog anestetika, u zglobove daje i mala količina kortikosteroida. Takva blokada, osim dijagnostičkog može imati i terapijski učinak, odnosno smanjenje bolova kroz nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Intervencija traje oko 30 minuta, ovisno o broju zglobova za blokadu. Nakon kratke opservacije slijedi procjena učinka blokade i pacijent se otpušta kući. Sljedećih tjedan ili dva dana pacijent vodi dnevnik boli i potom se donosi odluka o daljnjem liječenju.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija

Rezervacija termina pregleda > Blokada fasetnih zglobova