Vertebroplastika

Što je vertebroplastika?

Metoda vertebroplastike poznata je i primjenjuje se dugi niz godina za „pojačavanje“ slabog kralješka, bilo da je razlog njegove slabosti prijelom uslijed osteoporoze ili metastatska bolest kralježnice kod malignih bolesti. Vertebroplastika se izvodi tako da se putem igle promjera oko 1,5 mm, koja se punkcijom kroz kožu i pod kontrolom rtg aparata postavi u trup kralješka, aplicira tekući tzv. „koštani cement“ (PMMA, polimetil-metakrilat) koji se nakon sušenja stvrdne i takav „pojača“ bolesni kralježak.

Pacijenti sa osteoporotskim prijelomom kralješka, kod kojih bolovi ne prolaze niti nakon nekoliko tjedana konzervativnog liječenja, kandidati su za vertebroplastiku. Isto tako, pacijenti s metastatskim osteolitičkim promjenama na kralježnici, kod kojih je sačuvan stražnji koštani zid trupa kralješka, dobri su kandidati za vertebroplastiku.

Kako se provodi vertebroplastika?

Radi se u tzv. potenciranoj lokalnoj anesteziji ili u općoj anesteziji, a pacijenti se otpuštaju kući isti dan, nakon nekoliko sati opservacije, ili sutradan. Vertebroplastika je efikasna kod većine pacijenata, a bolovi se kod većine smanjuju gotovo odmah nakon zahvata, kod nekin nakon nekoliko dana. Preporuča se mirovanje u krevetu prva 24 sata nakon procedure, potom postepeno vraćanje u normalne životne aktivnosti.

Vertebroplastika je minimalno invazivna i sigurna procedura u velikoj većini slučajeva. Ipak, moguće su komplikacije (ukupno kod manje od 3% pacijenata) koje uključuju sljedeće: infekcija i/ili krvarenje na mjestu uboda, bol na mjestu uboda koja obično prolazi za nekoliko dana nakon aplikacije leda lokalno i uzimanja analgetika. Kod upotrebe tekućeg cementa, može doći do curenja u kanal kralježnične moždine i neurološkog deficita, ili do prodora u vene s venskim ili plućnim embolizmom. Ove komplikacije su kod viskoznog cementa ekstremno rijetke.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija

Rezervacija termina pregleda > Vertebroplastika