Stimulacija lumbalnih i.v. diskova

Sam klinički pregled i radiološka obrada kralježnice često nisu dovoljni da bi se degenerirani disk mogao proglasiti uzrokom križobolje. Naročito se to odnosi na situacije kada postoji više bolesnih diskova, a samo neki od njih su bolni. Tada pomoću diskografije nađemo onaj disk ili diskove koji su generator križobolje, i njih liječimo odgovarajućim metodama.

Međukralježnični diskovi nalaze se između koštanih trupova kralježaka vratne, prsne ili slabinske kralježnice i služe kao amortizeri kod opterećenja i kretnji kralježnice. Građeni su od želatinozne jezgre i fibroznog prstena. Već nakon tridesete godine života počinje njihova degeneracija i tada oni mogu postati uzrok bolova kod križobolje ili išijasa.

Kako se provodi stimulacija lumbalnih i.v. diskova?

Diskografija se radi u lokalnoj anesteziji, eventualno uz blagu sedaciju. Igle se, uz pomoć rtg aparata, uvedu u sredinu diskova, najčešće u 3 ili 4 slabinska diska. Potom se kroz iglu aplicira određena količina kontrastnog sredstva koje može ili ne mora dovesti do tipičnih bolova u križima. Ujedno se na RTG aparatu prati oblik kontrastnog sredstva i njegovo širenje i na osnovu toga se donosi zaključak o stupnju degeneracije diska.

Nakon diskografije, jedan sat ćete mirovati i nakon toga biti otpušteni kući.

Informacije koje se dobiju ovom pretragom važne su Vašem liječniku kako bi mogao odrediti koji su diskovi odgovorni za križobolju i koja metoda liječenja je najprikladnija.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija

Rezervacija termina pregleda > Stimulacija lumbalnih i.v. diskova