Operacije kralježnice

Radimo sve operacije na kralježnici kod ozljeda, degenerativnih bolesti, upalnih i tumorskih bolesti kralježnice, deformiteta kralježnice te revizijske operacije kralježnice.

Operacije kralježnice

U slučaju da konzervativno liječenje i SPM procedure na kralježnici nisu vaša opcija liječenja i ukoliko je operacija prvi izbor u liječenju, biti će Vam preporučen operativni zahvat na kralježnici. Spinalni kirurzi u Specijalnoj bolnici Arithera iskusni su i imaju dugogodišnje iskustvo u operativnom liječenju bolesti kralježnice i operacija će Vam biti preporučena samo onda ako smo sigurni da je to za Vas najbolja opcija liječenja.

Operacijski tim čine neurokirurg,  ortoped ili traumatolog te iskusan tim anesteziologa, koji uz pomoć medicinskih asistenata uspješno izvode zahvat.

Svi implantati koji se ugrađuju u kralježnicu najbolji su implantati koji danas postoje na tržištu.

U SB Arithera radimo minimalno invazivnu i klasičnu kirurgiju kralježnice.

Klasični operativni zahvati su rezervirani za skupinu pacijenata kod koji su zbog poremećaja osovine kralježnice potrebni veliki korekcijski operativni zahvati s primjenom implantata (vijci i šipke, koštani umetci, fuzija kralježnice). U takvim slučajevima je još uvijek moguće kombinirati neki od minimalno inavazivnih zahvata kako bi se postiglo manje oštećenje tkiva. Na primjer, moguća je djelomična korekcija osovine kralježnice prednjim minimalno invazivnim pristupom nakon čega slijedi klasični stražnji pristup uz dekompresiju neuralnih struktura i promociju fuzije. Fuzija je kirurška tehnika kojom se postiže ukočenje kralježnice na mjestu najveće bolnosti, iskrivljenja ili pritiska.

Klasični operativni zahvat operateru pruža mogućnost da učini sve ono što je nužno u zbrinjavanju uznapredovalih degenerativnih promjena kralježnice. Posebno se to odnosi na pacijente koji su već ranije imali jedan ili nekoliko operativnih zahvata kralježnice koji nisu dali željeni rezultat.

Revizijski operativni zahvati, odnosno zahvati na već ranije operiranom dijelu kralježnice, naročito su zahtjevni i bremeniti komplikacijama. Stručni tim Specijalne bolnice Arithera ima veliko iskustvo u takvim zahvatima. Možete biti sigurni da će Vam revizijski operacijski zahvat biti preporučen samo ukoliko za to postoji dobar razlog i da će Vam zahvat biti učinjen na najbolji mogući način.

prof. mr. sc. Matjaž Voršič, dr. med., specijalist neurokirurg

U Specijalnoj bolnici Arithera radimo slijedeće operativne zahvate na kralježnici:

Što prije i poslije operacije kralježnice?

Nakon operacije kralježnice, potrebno je od jedan pa do nekoliko dana provesti na bolničkom odjelu Specijalne bolnice, ovisno o vrsti operacije. Osim rane postoperativne rehabilitacije i ambulantne fizikalna terapije i rehabilitacije, kod nas je moguće provesti i rehabilitaciju kroz duže vrijeme, što može zamijeniti odlazak u toplice. Detaljne upute dobit ćete od Vašeg kirurga.

Za sve pacijente koji se odluče za operativni zahvat na kralježnici u Specijalnoj bolnici Arithera, moguće je provesti program tzv. „prehabilitacije“, odnosno svojevrsne pripreme pacijenta za operaciju. Program traje 6-8 tjedana prije operacije, za koje vrijeme posebnim, individualno prilagođenim vježbama i dijetetskim mjerama pacijent maksimalno popravi funkcionalni kapacitet svog organizma i posebno kralježnice. To smanjuje učestalost postoperativnih komplikacija, skraćuje boravak u bolnici, ubrzava postoperativnu rehabilitaciju i povratak pacijenta svakodnevnim aktivnostima.

Kada je operacija kralježnice nužno rješenje?

Operacija će Vam biti preporučena samo onda ako smo sigurni da je to za Vas najbolja opcija liječenja.

Voditelj Aritherinog Centra za liječenje bolesti kralježnice, dr.sc. Dražen Kvesić ističe: „Stručni tim vertebrologa i neurokirurga okupljen u Aritherinom Centru za bolesti kralježnice liječi sve bolesti kralježnice.  Radimo sve operacije na kralježnici kod ozljeda, degenerativnih bolesti, upalnih i tumorskih bolesti kralježnice. Poznati smo i po operacijama deformiteta kralježnice, revizijskim operacijama kralježnice i najtežim operacijama vratne kralježnice.  No, prije odluke o operacijskom liječenju u SB Arithera primjenjujemo minimalno invazivne dijagnostičke i terapijske SPM zahvate koji se rade u okviru dnevne kirurgije pod lokalnom anestezijom. Zahvati su gotovo bezbolni, trenutno ublažavaju bol, a kod većine pacijenata i potpuno uklanjaju bol. Jedan do dva sata nakon zahvata pacijenti odlaze kući.

Velikom broju pacijenata s uputnicom za kirurgiju kralježnice, nakon liječenja minimalno invazivnim metodama, kirurško liječenje kralježnice više nije potrebno.”

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074/
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Petrova 128
+385 1 444 0074
+385 1 387 7890
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija

Rezervacija termina pregleda > Operacije kralježnice