Ugradnja interspinoznih implantata

Što je degenerativna lumbalna stenoza?

Degenerativna lumbalna stenoza bolest je starije životne dobi koja je u porastu zadnjih nekoliko desetljeća, zajedno sa starenjem populacije.

Bolest nastaje zbog suženja kralježničnog kanala kojim prolaze živci na svome putu prema nogama, najčešće u segmentima između 3. i 4. i između 4. i 5. slabinskog kralješka.

Ovdje se često radi o starijim pacijentima koji boluju od raznih kroničnih bolesti, prije svega kardiorespiratornih, i kod kojih je velika operacija u općoj anesteziji vrlo rizična ili nemoguća. Ovi pacijenti su do nedavno bili osuđeni na jake bolove u nogama i hodnu prugu kraću od 20-ak metara, što se ničim nije moglo liječiti. Unazad 20-ak godina razvile su se minimalno invazivne operacije ugradnje tzv. interspinoznih implantata koje se izvode u tzv. potenciranoj lokalnoj anesteziji ili u kratkotrajnoj općoj anesteziji.

Postupak ugradnje interspinoznih implantata

Postupak ugradnje je relativno jednostavan i traje oko sat vremena. Nakon opservacije u trajanju od nekoliko sati ili najkasnije slijedećeg dana, pacijent se otpušta kući u pratnji odgovorne osobe, s detaljnim uputama o daljnjim postupcima. Za interspinozne implantate u liječenju lumbalne stenoze često se govori da je to “mala operacija s velikim rezultatom”, premda pacijente treba upozoriti da je učinak često vremenski ograničen na nekoliko godina. Operativni rizik je mali, a rezultati su dobri. Smanjenje tegoba može se očekivati kod 70% pacijenata, a ukoliko se koriste implantati za dinamičku stabilizaciju, značajno se smanjuje i križobolja.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija

Rezervacija termina pregleda > Ugradnja interspinoznih implantata