Estetska kirurgija grudi

Estetsku i onkoplastičnu rekonstrukciju dojki u Specijalnoj bolnici  Arithera radi stručnjak s respektabilnom reputacijom, specijalist opće i estetske kirurgije doc.dr.sc. Krešimir Martić, dr.med., spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Prvi pregled i razgovor pacijentice i liječnika o željenom zahvatu važan je moment u cijelom procesu liječenja. Izgled dojki, individualne razlike tkiva i kože dojke, kao i želje i očekivanja pacijentice određuju najprimjereniju vrstu zahvata. Prije odluke o zahvatu potrebno je uvijek napraviti pregled dojki (klinički pregled, UZV, mamografija, MR dojki) i uvjeriti se da nema tumorskih promjena u dojci. Tek tada se pristupa planiranju operativnog zahvata.

Idealna ste kandidatkinja za estetsku kirurgiju grudi :

  • ako želite veće ili manje grudi
  • dojke su Vam opuštene, ravne, izdužene, asimetrične
  • suočeni ste s promjenom veličine i oblika grudi uslijed trudnoće, mršavljenja ili nekih drugih okolnosti
  • želite rekonstrukciju dojke nakon liječenja tumora (rekonstrukcija dojke može se učiniti u istom zahvatu s odstranjenjem tumora)
  • niste zadovoljni izgledom dojki zbog ranijih zahvata ili ozljeda

S obzirom na individualne značajke pacijentice analiziramo sve mogućnosti i dajemo preporuku o vrsti zahvata, upoznajemo ju s mogućim ishodima liječenja, tijeku liječenja, vremenu oporavka kao i mogućim komplikacijama.

U području estetske kirurgije grudi najtraženiji zahvati su:

Augmentacija – povećanje grudi

Male i nerazvijene grudi kao i nejednake grudi kao posljedica nasljedne malformacije, danas se uspješno i estetski apsolutno zadovoljavajuće korigiraju povećanjem ( augmentacijom) silikonskim ili nekim drugim implantatima, kao i vlastitim masnim stanicama. Tako se kao rezultat ovog zahvata postižu ženstvenije i po oblinama ( konturi ) skladnije grudi, odnosno cijela ženska figura. Odluka za ovaj zahvat može proizlaziti iz same želje pacijentice za povećanjem grudi, ili pak u slučajevima mikromastije ( nerazvijene dojke), jedne ili obje dojke, prazne i opuštene grudi ( involucija nakon dojenja), stanje nakon amputacije dojke, asimetrija, transeksualnost itd.

Tijekom zahvata rez se plasira ispod grudi u prirodnoj brazdi, oko donjeg ruba bradavice ili ispod pazuha. Implantati punjeni silikonskim gelom se postavljaju ispod tkiva dojke ili ispod mišića ovisno o tome koja veličina ili oblik se želi dobiti. Jedna od mogućih metoda povećanje grudi je povećanje istih vlastitim masnim stanicama.

Estetski kirurg će u suradnji sa vama odlučiti koju vrstu zahvata primijeniti, te koja veličina, oblik i tip implantata je najbolji za oblikovanje vašeg tijela. Operacija traje 1 don 2 sata.

Dan nakon zahvata pacijentice se otpuštaju iz bolnice. Nakon 3 dana slijedi prvi kontrolni pregled tijekom kojeg se odstranjuju drenovi, a zatim još 2 pregleda u narednih 14 dana. U SB Arithera koristimo šavove koje nije potrebno odstranjivati što dodatno smanjuje postoperativnu neugodu. Povratak na posao je treći tjedan nakon zahvata, s postupnim povećanjem opsega aktivnosti i rekreativnim bavljenjem sportom. Tri mjeseca nakon operacije pacijentice se nalaze pod monitoringom liječnika kroz redovite susrete i kontrole.

U cilju postizanja što boljih rezultata, nakon zahvata nosi se posebni elastični grudnjak i to u periodu do maksimalno 3 mjeseca. U tom periodu ne preporuča se teža fizička aktivnost i intenzivnije bavljenje sportom, a grudi mogu biti i osjetljivije na fizički dodir.

Jamčimo najbolje rezultate koji su u potpunosti vidljivi godinu dana nakon operacije. Kako bi ožiljak nakon operacije bio što manje uočljiv, u prvih šest mjeseci do godinu dana nakon operacije preporučljivo je izbjegavati izlaganje suncu.

Reduktivna mastoplastika – smanjivanje grudi

Reduktivna mastoplastika je kirurška metoda smanjivanja grudi , uključuje uklanjanje masnog tkiva, žljezdanog tkiva i kože sa velikih grudi, kako bi ih se učinilo manjima i čvršćima. Izvodi se s vertikalnim rezom, obrnutim T rezom ili periareolarnim rezom gdje se ožiljak nalazi oko bradavice te je nezamjetan, budući se nalazi na rubu tamno pigmentirane kože. Okomiti se ožiljak nalazi ispod bradavice, na donjem polu dojke i dugačak je 5 – 8 cm, što ovisi o veličini grudi prije operacije. Taj ožiljak ne prelazi na grudnu stjenku i također je slabo zamjetan. Metoda kratkog vertikalnog ožiljka daje punoću grudima. Pomoću ove metode, osim smanjenja veličine, grudi se istodobno i podižu.

Smanjivanje grudi provodi se kod pacijentica koje pate zbog obujma i prekomjerne težine dojki kao i samog izgleda dojki. Izvođenje ove intervencije savjetuje se prvenstveno iz medicinskih razloga kao prevencija trajnog invaliditeta zbog poremećaja statike kralježnice. Pacijentice često imaju bolove u leđima, vratu, glavobolje, znojenje ispod dojki a sve to upućuje na odličnu indikaciju za operaciju.

Povratak na uobičajene aktivnosti nakon 5-7 dana. Obavezno nošenje grudnjaka u neposrednom postoperativnom periodu.

Ukoliko se slijede upute liječnika za njegu nakon zahvata, svi simptomi ili smetnje trebali bi nestati za oko 6 mjeseci, a konačni rezultati tada postaju prilično vidljivi. Također se postiže vidljivo poboljšanje simptoma koji su bili prisutni zbog prevelikih grudi.

Mastopeksija – podizanje grudi

Kada prirodni čimbenici kao što su trudnoća, dojenje ili normalan proces starenja uzrokuju smanjenje čvrstoće i elastičnosti grudi, kozmetička kirurgija nudi podizanje grudi, poznato i kao mastopexy, kao mogućnost za podizanje i učvršćenje tkiva grudi. Kada se realna poboljšanja više ne mogu očekivati od uravnotežene prehrane, vježbanja i kozmetičkih sredstava, treba uzeti u obzir podizanje grudi.

U pojedinim slučajevima, podizanje grudi se radi u kombinaciji s ugradnjom implantata kako bi se povećao volumen grudi. Silikonski implantati se često koriste kako bi se dobili bolji rezultati u kombinaciji s mastopeksijom. Postiže se manja ovješenost implantata i dobiva se bolji gornji volumen grudi.

U prvim danima nakon podizanja grudi, pacijentice nose usko prianjajući zavoj koji štiti ožiljke i održava zategnutost grudi. Nakon operacije mogu se očekivati oticanje, bolovi i mogući podljevi. Ako rana dobro zacjeljuje i primjenjuju se postoperativne mjere, pacijentica se može ubrzo vratiti svom normalnom svakodnevnom životu, uz izbjegavanje teških fizičkih napora.

Društvenim aktivnostima se možete vratiti dva tjedna poslije zahvata. Plivanje i fizičke vježbe možete raditi ograničeno , izbjegavajte napore jer vam oni mogu pogoršati izgled ožiljaka. Može vam se smanjiti osjetljivost bradavica i kože grudi zbog otekline, ali to nestaje za šest tjedana od zahvata.

Rekonstrukcija bradavica i korekcija prsnog koša

Zahvat ovisi o stupnju obješenosti grudi. Plastični kirurg na osnovi položaja bradavica u odnosu na inframamarnu brazdu koja se nalazi ispod grudiju određuje stupanj obješenosti grudi.

Onkološka i rekonstrukcijska kirurgija dojke

Rak dojke je najčešći karcinom kod žena u RH tako da čak 26% svih novootkrivenih karcinoma u žena su rak dojke. Dob je najznačajniji rizični čimbenik nastanka raka dojke. Rizik obolijevanja neprestano se povećava i umnogostručuje od puberteta do 75.-80. godine života kada ostaje na istoj razini. Od svih zloćudnih tumora dojke 75-80% njih dijagnosticira se u žena starijih od 50 godina (žena u postmenopauzi). No to ne znači da se ne može javiti i u ranijoj dobi.

Rekonstrukcija dojke danas je sastavni dio operacije karcinoma dojke i trebala bi biti dostupna svim bolesnicama koje to žele. Ukoliko sama bolest ne dozvoljava primarnu rekonstrukciju, sekundarna rekonstrukcija može se napraviti nakon što je onkološkim liječenjem bolest stavljena pod kontrolu.

Prednost takve rekonstrukcije je da se bolesnica probudi s novom dojkom i nema nedostatka dojke koji je prisutan nako modificirane radikalne mastektomije. Isto tako bolesnica se može vratiti u svakodnevni život bez stigme nedostatka dojke.

Mastektomija se u SB Arithera izvodi na način da se odstrani samo tkivo dojke uz  poštedu kože  i bradavice  kod bolesnica gdje je to moguće.

Nakon poštedne operacije dojke radi se onkoplastika dojke – rekonstrukcija defekta u tkivu dojke preraspodjelom tkiva iz drugih preostalih dijelova.

Rezultati rekonstrukcije ovise o puno čimbenika od veličine dojke i kvalitete kože, o tome da li se radi o primarnoj ili sekundarnoj rekonstrukciji ali i o odnosu bolesnice prema rekonstruiranoj dojci.

Primarna rekonstrukcija dojke znači da se radi rekonstrukcija u istom zahvatu kao i odstranjenje tkiva dojke s tumorom, a sekundarna kad se napravi prvo mastektomija a nakon toga rekonstrukcija kada kontrola bolesti dozvoli ili se bolesnica odluči na rekonstrukciju.  Primarne rekonstrukcije imaju obično bolji estetski izgled jer nema značajnog manjka kože kao u slučaju kad se napravi prvo modificirana radikalna mastektomija, a nakon toga rekonstrukcija.

Kod primarnih rekonstrukcija odstrani se tkivo dojke a ostavi se koža ili koža i bradavica, uzmu se  uzorci limfnih čvora iz pazuha te se u dogovoru s bolesnicom a ovisno o tjelesnoj konstituciji, raspoloživom tkivu na mjestima gdje ga možemo uzeti i želji bolesnice radi rekonstrukcija s vlastitim tkivom, ekspanderom ili implantatom. Prilikom toga u slučaju kad imamo velike dojke može se dojka i smanjiti uporabom različitih tehnika koje su nam na raspolaganju.

Kod bolesnica koje imaju genetski povišen rizik za razvoj karcinoma dojke može se napraviti i profilaktička mastektomija obje dojke. Ona se radi tako da se napravi obostrana mastektomija s poštedom kože i bradavice i rekonstrukcija. Na taj način rizik razvoja karcinoma koji može biti i do 80% tijekom života se značajno smanji.

Rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom također ovisi o konstituciji bolesnice, veličini dojke i želji bolesnice. Najčešća mjesta gdje možemo uzeti tkivo su leđa, donji dio trbuha, gornji unutrašnji dio bedra i stražnjica.

Tkivo s leđa sastoji se od kože, potkože i mišića. Prenosi se na krvožilnoj peteljci koja prolazi kroz pazuh i najčešće se krvne žile ne moraju  odvajati i ponovno spajati što je slučaj s tkivom s donjeg dijela trbuha, bedra ili stražnjice. Ukoliko je tkiva premalo može se kombinirati s silikonskom protezom. Rekonstrukcija dojke s vlastitim tkivom ima prednost što se u tijelo ne ugrađuje strani materijal, što dojka ima prirodniji osjećaj,  a mana što na mjestu uzimanja vlastitog tkiva ostaje ožiljak kojega  pokušamo  sakriti postavljanjem ožiljaka  na mjestima koje će pokriti odjeća.

Rekonstrukcija s protezom ili ekspanderom ima prednost što nema potrebe za dodatnim rezovima izvan dojke, operacijsko vrijeme je kraće i oporavak nešto brži. Silikonska proteza ugrađuje se umjesto odstranjenog tkiva dojke i pokriva se s lokalno raspoloživim tkivom. Mana je potreba za ugradnjom stranog materijala- silikonskog implantata.

Ekspanderi se najčešće koriste kod sekundarnih rekonstrukcija gdje je prisutan manjak kože ili kod primarnih kada je ili predviđeno zračenje ili je ipak prisutan manjak kože u odnosu na suprotnu stranu. Ekspander izgleda kao balon napravljen od silikonske ovojnice  s portom (ulazom) kroz koji se može volumen ekspandera postepeno povećavati ubrizgavanjem fiziološke otopine. Na taj način se dobije proširenje i povećanje količine kože koju imamo na raspolaganju za rekonstrukciju.  Mana ekspandera je da su potrebni višetjedni dolasci u ambulantu radi dodavanja fiziološke otopine. Također je potrebna i druga operacije u kojoj se ekspander zamjeni protezom ili vlastitim tkivom.

Modificirna radikalna mastektomija, mastektomija s poštedom kože i mastektomija s poštedom kože i bradavice smatraju se radikalnim kirurškim liječenjem i nakon njih obično nije potrebna radioterapija. Ukoliko su pozitivni limfni čvorovi pod pazuhom zrači se samo to područje. Puno češće se nakon bilo kojeg oblika mastektomije primjenjuju različiti oblici kemoterapije ili hormonske terapije ovisno o biologiji tumora.

Najčešće boravak u bolnica je od 3 do 7 dana, vađenje šavova za 14, a nošenje elastičnog grudnjaka od 4 do 8 tjedana ovisno o postupku.

U slučaju komplikacije mastektomije ili rekonstrukcije primarni oporavak može biti i duži pa daljnje onkološko liječenje može biti odgođeno za neki kraći period vremena koji nema utjecaj na konačni ishod liječenja.

Kod mastektomija s poštedom kože gdje se odstranjuje bradavica i areola,  bradavicu možemo rekonstruirati kasnije lokalnim režnjem,  a areolu transplantatom kože ili tetovažom.

Ginekomastija – povećane muške grudi

Ginekomastija je naziv kojim se označavaju muške grudi koje sliče na ženske, odnosno povećane muške grudi. Radi se o dobroćudnoj promjeni koja se sa protokom vremena razvija i pojavljuje u različitim oblicima.

Uslijed dobroćudnog povećanja žljezdanog tkiva na muškim grudima radi prevage ženskog hormona (estrogena) u adolescentnih muškaraca te uslijed nakupljanja masnog tkiva na muškim grudima. Rezultat i jednog i drugog nakupljanja tkiva je taj, da muške grudi djeluju poput ženskih i znatno su povećane.

U oba slučaja može se pristupiti estetskoj operaciji. Ista se može napraviti liposukcijom , rezom u području bradavice ili kombinacijom liposukcije i reza oko bradavice.

Nakon operacije pacijent nosi poseban steznik 4 tjedana, koji pomaže kože da se stisne na svoje mjesto. Na taj način se izbjegava višak kože.

Dva tjedna nakon operacije, pacijent može početi sa vježbama za cijelo tijelo.

Estetski rezultat je konačno vidljiv nakon 3 do 4 mjeseca.

 

Bez obzira na razloge zbog kojih želite operirati grudi, važno je imati realna očekivanja i slijediti preporuke kirurga kojem vjerujete. S više od 10 godina iskustva u plastičnoj kirurgiji, dr. Krešimir Martić posvećen je postizanju najboljih mogućih rezultata usklađenih s očekivanjima pacijenta.  Tradicija u liječenju i kvaliteti i suvremena tehnička opremljenost SB Arithera, kontinuirano uvođenje novih i moderniziranje postojećih postupaka, korištenje modernih kirurških tehnika i najboljih implantata dodatno učvršćuju povjerenje pacijenata i sigurnost u ishod estetskih operacija u SB Arithera.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Estetska kirurgija

Rezervacija termina pregleda > Estetska kirurgija grudi