Dijagnoze

Madeži

Madeži su česte, benigne, kožne promjene, koje nastaju zbog lokalne proliferacije pigmentnih stanica. Mogu biti prisutni kod rođenja (kongenitalni) ili mogu nastati kasnije tijekom života. Broj madeža ovisi o genetskim faktorima te izlaganju UV zrakama. Mogu biti različitog izgleda te mogu nastati na bilo kojem dijelu tijela.
Zbog mogućnosti nastanka raka kože (melanom, karcinomi kože) koji može biti sličnog izgleda sa madežima, od velikog je značaja pregled madeža jednom godišnje ili češće prema procjeni dermatologa.
Pregled madeža se obavlja klinički, kada se analizira ukupni broj, izgled (oblik, boja), lokacija te dermoskopski, kada se pomoću dermoskopa (povećalo sa visoko kvalitetnim lećama i osvjetljenjem) analiziraju madeži prema određenim kriterijima. Nakon pregleda dermatolog procjenjuje da li su madeži urednog izgleda, da li treba kontrolirati određene madeže ili ih pak odstraniti. Kod praćenja određenih madeža učini se fotografija (kliničkog i dermoskopskog izgleda) koja poboljšava usporedbu na kontrolnim pregledima

Uklanjanje madeža i kožnih izraslina – nepravilni madeži, koji se izdvoje nakon dermoskopskog pregleda, trebaju se kirurški odstraniti te patohistološki analizirati, kako bismo znali o kakvom se madežu radi.
Pored nepravilnih i suspektnih madeža, na koži mogu nastati i brojne dobroćudne izrasline: smećkaste ili crne hrapave tvorbe (seborejičke keratoze), krvožilne tvorbe (angiomi), peteljkaste tvorbe vezivnoga tkiva (fibromi) i druge. Iz estetskih ili praktičnih razloga, ove tvorbe se mogu odstraniti različitim tretmanima te su jedan od češćih razloga za posjet dermatologa.

Virusne bradavice

Virusne bradavice su izrasline na koži (najčešće stopala i šaka te prstiju), koje nastaju nakon infekcije human papiloma virusom (skupina niskog rizika). Znaju biti dosadne i uporne; često su bez subjektivnih simptoma, osim ako se nalaze na mjestu pritiska, u kojem slučaju su bolne. Česti su uzrok dolaska u dermatološku ambulantu, a tretiraju se uglavnom zaleđivanjem tekućim dušikom ili suvremenom medicinskom radiofrekventnom aparaturom. Ne rijetko koriste se kombinacije u terapiji s drugim lijekovima.

Ispadanje kose

Ispadanje kose je česta dijagnoza u našoj ambulanti. Postoje različiti oblici ispadanja kose: žarišno (autoimuno), zbog nekih bolesti vlasišta (npr. seborejički dermatitis), zbog deficita vitamina i minerala (primarno željezo), zbog hormonalnog disbalansa.
Nakon pregleda vlasišta, klinički i/ili dermoskopom, postavljamo dijagnozu te ovisno o etiologiji, preporučamo odgovarajuću terapiju ili tretmane protiv ispadanja.

Svrbež kože

Svrbež kože koji ne prolazi najčešće se radi o parazitarnom infekcijom (svrab, uši). Postoje i druge kožne bolesti koje se manifestiraju svrbežom; atopijski dermatitis, psorijaza, alergijske reakcije, iritacije. Najvažnije je otkriti uzrok detaljnom anamnezom te odgovarajućom obradom doći do dijagnoze. Liječenje je najčešće lokalnom terapijom te ovisi o uzročniku.

Iritacija kože

Normalna koža najčešće ne reagira na vanjske nadražaje. U slučaju učestalih iritacija agresivnim preparatima, prvo nastaje suhoća kože, potom upala (crvenilo), praćena svrbežom i osjećajem nelagode. Reakcija može nastati na agresivniji sapun ili gel za pranje ruku, dezinficijens, neodgoravajuće kozmetske pripravke te na određene kemijske i fizičke faktore (sunce, vjetar, hladan zrak). Osjetljiva koža reagira na iste nadražaje, samo znatno brže. Iritacije najčešće nastaju na izloženim dijelovima tijela: rukama, šakama, prstima šaka, vratu, licu te na mjestu djelovanja iritansa.

U početnom stadiju najčešće nastane suhoća kože, potom crvenilo s osjećajem svrbeži. Ukoliko se iritacija ne tretira odgovarajućom terapijom, mogu nastati ekcemi, mjehurići, sitne ranice uz osjećaj svrbeža, peckanja, pečenja kože te osjećaj nelagode.
Najvažniji korak je izbjegavanje kontakta s iritansom. Neutralna, medicinska krema je uvijek dobra opcija; najčešće su to medicinske kreme za suhu kožu protiv iritacija te kreme za osjetljivu kožu lica i sklonu iritacijama i alergijama. Kod izraženih simptoma ordiniramo lokalnu terapiju protuupalnim preparatima.

Psorijaza

Psorijaza je česta, upalna bolest kože, koja je također često viđena u dermatološkim ambulantama. Nije zarazna bolest te se ne može prenijeti od jednog pacijenta na drugi. Radi se o kroničnoj bolesti koja se ne može u potpunosti izliječiti, iako postoje različiti modaliteti u terapiji koji omogućavaju držanje bolesti pod kontrolom.
Psorijaza je nasljedna bolest, iako u njenom razvoju utjecaj imaju i vanjski čimbenici. Kod nekih osoba infekcije, stres, pušenje duhana, konzumacija alkohola te uzimanje nekih lijekova mogu poslužiti kao okidač za pojavu psorijaze.
Nakon postavljanja dijagnoze planira se liječenje bolesti, koje može biti lokalno, fototerapijom i sustavno.

Estetska dermatologija

Ako želite koregirati neki nedostatak, nadopuniti gubitak volumena, tretirati bore, ožiljke te općenito primjenjivati njegu protiv starenja kože javite se u našu dermatološku ambulantu. Osim injektivnih anti-age metoda primjenjujemo niz neinvazivnih aparativnih metoda pomlađivanja kože lica i tijela.
Botoksom sprječavamo nastanak novih bora te poboljšavamo konture lica. Primjenjujemo ga i u terpiji protiv pojačanog znojenja. Radi se o nekirurškom, jednostavnom tretmanu, koji je bezbolan i kratkotrajan (najčešće traje oko 30 minuta). Tretmanom se botox injicira ispod površine kože, na mjestima gdje se bore žele ukloniti ili umanjiti. Terapija botoxom u potpunosti je vidljiva nekoliko dana nakon aplikacije botoxa.
Hijaluronskim filerima ispunjavamo postojeće bore na licu te vraćamo volumen na mjestima gdje se smanjio.
Mezoterapijske tretmane koristimo za dubinsku hidrataciju kože, a tretmane s mikroiglicama za ožiljke od akni kao i za pomlađivanje i osvježavanje kože.

Kemijskim pilingom postižemo odstranjivanje površinskih slojeva kože s ciljem poboljšanja izgleda i funkcije preko regeneracije.

Spolno prenosive bolesti

Pored liječenja bolesti kože, kose i noktiju, u našoj dermatovenerološkoj ambulanti možete tretirati i bolesti spolovila. To mogu biti bakterijske, virusne ili gljivične etiologije. Najčešća spolno prenosiva bolest je infekcija human papiloma virusom niskog rizika, koja uzrokuje pojavu spolno prenosivih bradavica. Spolne bradavice tretiraju se na sličan način kao i obične bradavice.

Ostale spolne bolesti se liječe odgovarajućim sistemskim lijekovima ili lokalnom terapijom.
Pored spolno prenosivih, uspješno liječimo bolesti spolovila koje nisu zarazne (upalne, autoimune, alergijske, iritacijske etiologije).

BOLESTI STOPALA

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je gljivična infekcija kože stopala. Najčešće zahvaća područje između prstiju te ispod na tabanu. Može se dogoditi svakome te se manifestira s ljuskavom i ispucalom kožom, gotovo uvijek praćeno svrbežom.

Infekcija najčešće nastaje u kolektivima (bazen, sauna, fitnes centar).

Gljivična infekcija nerijetko može zahvatiti i nokte. Nokti potom mogu promijeniti boju i strukturu, mogu se zadebljati, ispucati ili odvojiti od kože.

Najčešće nastaje kod starijih osoba, osoba koji imaju slabiji imunitet, dijabetičara, pušača. Osobe koje provode puno vremena u vodi također imaju veću mogućnost od nastanka infekcije.

Važno je na vrijeme postaviti dijagnozu te odgovarajuće liječiti s preparatima protiv gljivica. Kožne infekcije se mogu uspješno liječiti lokalnom terapijom (kremama, mastima, otopinama), dok se infekcije noktiju liječe sa sistemskom terapijom, kroz nekoliko mjeseci.

Kurje oči, bradavice

Kurje oko je zadebljanje kože u području stalnog pritiska, koje često može biti bolno. Na tako oštećenoj koži može se nadovezati infekcija HPV om te nastane bradavica. Bradavice su zarazne i šire se kontaktom. Mogu biti boje okolne kože, na razini kože, ispupčene te se više bradavica mogu i spojiti u jednu strukturu. Najčešće rastu na tabanima te ako su na mjestu pritiska, mogu rasti u obratnom smjeru. Ne rijetko su bolne, mogu imati i crvene i crne točkice na površini.

U ambulantnim uvjetima mogu se zaleđivati tekućim dušikom, dok u domaćim uvjetima tretiraju se s raznim pripravcima koje najčešće sadrže kiseline.

Nateknuta stopala

Nateknuta stopala uobičajeno nastaju zbog dugotrajnog stajanja ili sjedenja. Češće se dogodi u trudnoći. Ne rijetko može biti znak za poremjećenu cirkulaciju, zbog proširenih vena ili zbog šećerne bolesti. Problem s bubrezima ili s štitnjačom također mogu uzrokovati ovo stanje.

Perutane i pucanje kože (dishidroza, kontaktni dermatitis)

Perutanje i pucanje kože najčešće je znak gljivične infekcije (atletsko stopalo), međutim može nastati i kod alergijskih reakcija. Od kontaktnih alergena česte su alergije na metale (nikal, krom), na bojila i konzervanse.

Slično mogu izgledati i promjene kod psorijaze stopala.

Madeži na stopalu

Rak kože i melanom uobičajeno se povezuje s suncu izloženim dijelovima tijela, međutim melanom može nastati i na stopalu, prstiju stopala te noktiju. Najčešće su to smećkaste ili crne točkaste promjene. Zbog različite strukture kože u području tabana, madeži mogu izgledati drugačije od ostalih madeža. Na noktima su najčešće u obliku linije te nastaju uzdužno.

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Dermatologija

Rezervacija termina pregleda > Dijagnoze