Dijagnoze

Madeži

Madeži su česte, benigne, kožne promjene, koje nastaju zbog lokalne proliferacije pigmentnih stanica. Mogu biti prisutni kod rođenja (kongenitalni) ili mogu nastati kasnije tijekom života. Broj madeža ovisi o genetskim faktorima te izlaganju UV zrakama. Mogu biti različitog izgleda te mogu nastati na bilo kojem dijelu tijela.
Zbog mogućnosti nastanka raka kože (melanom, karcinomi kože) koji može biti sličnog izgleda sa madežima, od velikog je značaja pregled madeža jednom godišnje ili češće prema procjeni dermatologa.
Pregled madeža se obavlja klinički, kada se analizira ukupni broj, izgled (oblik, boja), lokacija te dermoskopski, kada se pomoću dermoskopa (povećalo sa visoko kvalitetnim lećama i osvjetljenjem) analiziraju madeži prema određenim kriterijima. Nakon pregleda dermatolog procjenjuje da li su madeži urednog izgleda, da li treba kontrolirati određene madeže ili ih pak odstraniti. Kod praćenja određenih madeža učini se fotografija (kliničkog i dermoskopskog izgleda) koja poboljšava usporedbu na kontrolnim pregledima

Uklanjanje madeža i kožnih izraslina – nepravilni madeži, koji se izdvoje nakon dermoskopskog pregleda, trebaju se kirurški odstraniti te patohistološki analizirati, kako bismo znali o kakvom se madežu radi.
Pored nepravilnih i suspektnih madeža, na koži mogu nastati i brojne dobroćudne izrasline: smećkaste ili crne hrapave tvorbe (seborejičke keratoze), krvožilne tvorbe (angiomi), peteljkaste tvorbe vezivnoga tkiva (fibromi) i druge. Iz estetskih ili praktičnih razloga, ove tvorbe se mogu odstraniti različitim tretmanima te su jedan od češćih razloga za posjet dermatologa.

Virusne bradavice

Virusne bradavice su izrasline na koži (najčešće stopala i šaka te prstiju), koje nastaju nakon infekcije human papiloma virusom (skupina niskog rizika). Znaju biti dosadne i uporne; često su bez subjektivnih simptoma, osim ako se nalaze na mjestu pritiska, u kojem slučaju su bolne. Česti su uzrok dolaska u dermatološku ambulantu, a tretiraju se uglavnom zaleđivanjem tekućim dušikom ili suvremenom medicinskom radiofrekventnom aparaturom. Ne rijetko koriste se kombinacije u terapiji s drugim lijekovima.

Ispadanje kose

Ispadanje kose je česta dijagnoza u našoj ambulanti. Postoje različiti oblici ispadanja kose: žarišno (autoimuno), zbog nekih bolesti vlasišta (npr. seborejički dermatitis), zbog deficita vitamina i minerala (primarno željezo), zbog hormonalnog disbalansa.
Nakon pregleda vlasišta, klinički i/ili dermoskopom, postavljamo dijagnozu te ovisno o etiologiji, preporučamo odgovarajuću terapiju ili tretmane protiv ispadanja.

Svrbež kože

Svrbež kože koji ne prolazi najčešće se radi o parazitarnom infekcijom (svrab, uši). Postoje i druge kožne bolesti koje se manifestiraju svrbežom; atopijski dermatitis, psorijaza, alergijske reakcije, iritacije. Najvažnije je otkriti uzrok detaljnom anamnezom te odgovarajućom obradom doći do dijagnoze. Liječenje je najčešće lokalnom terapijom te ovisi o uzročniku.

Iritacija kože

Normalna koža najčešće ne reagira na vanjske nadražaje. U slučaju učestalih iritacija agresivnim preparatima, prvo nastaje suhoća kože, potom upala (crvenilo), praćena svrbežom i osjećajem nelagode. Reakcija može nastati na agresivniji sapun ili gel za pranje ruku, dezinficijens, neodgoravajuće kozmetske pripravke te na određene kemijske i fizičke faktore (sunce, vjetar, hladan zrak). Osjetljiva koža reagira na iste nadražaje, samo znatno brže. Iritacije najčešće nastaju na izloženim dijelovima tijela: rukama, šakama, prstima šaka, vratu, licu te na mjestu djelovanja iritansa.

U početnom stadiju najčešće nastane suhoća kože, potom crvenilo s osjećajem svrbeži. Ukoliko se iritacija ne tretira odgovarajućom terapijom, mogu nastati ekcemi, mjehurići, sitne ranice uz osjećaj svrbeža, peckanja, pečenja kože te osjećaj nelagode.
Najvažniji korak je izbjegavanje kontakta s iritansom. Neutralna, medicinska krema je uvijek dobra opcija; najčešće su to medicinske kreme za suhu kožu protiv iritacija te kreme za osjetljivu kožu lica i sklonu iritacijama i alergijama. Kod izraženih simptoma ordiniramo lokalnu terapiju protuupalnim preparatima.

Psorijaza

Psorijaza je česta, upalna bolest kože, koja je također često viđena u dermatološkim ambulantama. Nije zarazna bolest te se ne može prenijeti od jednog pacijenta na drugi. Radi se o kroničnoj bolesti koja se ne može u potpunosti izliječiti, iako postoje različiti modaliteti u terapiji koji omogućavaju držanje bolesti pod kontrolom.
Psorijaza je nasljedna bolest, iako u njenom razvoju utjecaj imaju i vanjski čimbenici. Kod nekih osoba infekcije, stres, pušenje duhana, konzumacija alkohola te uzimanje nekih lijekova mogu poslužiti kao okidač za pojavu psorijaze.
Nakon postavljanja dijagnoze planira se liječenje bolesti, koje može biti lokalno, fototerapijom i sustavno.

Estetska dermatologija

Ako želite koregirati neki nedostatak, nadopuniti gubitak volumena, tretirati bore, ožiljke te općenito primjenjivati njegu protiv starenja kože javite se u našu dermatološku ambulantu. Osim injektivnih anti-age metoda primjenjujemo niz neinvazivnih aparativnih metoda pomlađivanja kože lica i tijela.
Botoksom sprječavamo nastanak novih bora te poboljšavamo konture lica. Primjenjujemo ga i u terpiji protiv pojačanog znojenja. Radi se o nekirurškom, jednostavnom tretmanu, koji je bezbolan i kratkotrajan (najčešće traje oko 30 minuta). Tretmanom se botox injicira ispod površine kože, na mjestima gdje se bore žele ukloniti ili umanjiti. Terapija botoxom u potpunosti je vidljiva nekoliko dana nakon aplikacije botoxa.
Hijaluronskim filerima ispunjavamo postojeće bore na licu te vraćamo volumen na mjestima gdje se smanjio.
Mezoterapijske tretmane koristimo za dubinsku hidrataciju kože, a tretmane s mikroiglicama za ožiljke od akni kao i za pomlađivanje i osvježavanje kože.

Kemijskim pilingom postižemo odstranjivanje površinskih slojeva kože s ciljem poboljšanja izgleda i funkcije preko regeneracije.

Spolno prenosive bolesti

Pored liječenja bolesti kože, kose i noktiju, u našoj dermatovenerološkoj ambulanti možete tretirati i bolesti spolovila. To mogu biti bakterijske, virusne ili gljivične etiologije. Najčešća spolno prenosiva bolest je infekcija human papiloma virusom niskog rizika, koja uzrokuje pojavu spolno prenosivih bradavica. Spolne bradavice tretiraju se na sličan način kao i obične bradavice.

Ostale spolne bolesti se liječe odgovarajućim sistemskim lijekovima ili lokalnom terapijom.
Pored spolno prenosivih, uspješno liječimo bolesti spolovila koje nisu zarazne (upalne, autoimune, alergijske, iritacijske etiologije).

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Ustanova za fizioterapiju u kući:
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a:
Kraljevićeva 26/1
(Centar Maksimir) / +385 1 2441 544

Kardiologija:
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / +385 1 2441 544

Fizikalna terapija za privatne korisnike:
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Centar za ljepotu i zdravlje kože:
Kraljevićeva 26 / +385 1 4466880

PJ Dubrovnik:
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Dermatologija