Sklerozacija kapilara

Sklerozacija kapilara

Sklerozacija je ambulantni medicinski postupak kojim se liječe proširene i paučaste kapilare, najčešće na nogama.

Postupak se provodi tako da se sklerozirajuća tvar ubrizgava u kapilare i pritom se koristi vrlo fina i tanka igla. Tvar za sklerozaciju ima nadražujuće djelovanje na sluznicu kapilare, uzrokuje upalu te posljedično dovodi do razgradnje krvne žile. Krv prestaje teći kroz tretirane kapilare i usmjerava se u dublji venski sustav.

Nije potrebna primjena anestetika s obzirom na to da je tretman relativno bezbolan (moguć osjećaj peckanja ili manje nelagode kod injicirana skerlozantnog sredstva) te u prosjeku tretman traje od 30 do 45 minuta. Zahvat obuhvaća obje noge na kojima se primjenjuju 2 ampule 0,5%-tnog aethoxysklerol. Ako i dalje ima vidljivih kapilara, dolazi se na dodatni tretman.

Nakon tretmana oblače se kompresivne čarape (140 DEN) koje je potrebno nositi prvih 24 sata kontinuirano (bez skidanja). Nakon 24 sata od zahvata smijete skinuti kompresivne čarape te je ih je potrebno nositi 2 tjedna do sljedeće kontrole koja je u periodu 3-4 tjedna od zahvata.

Iako već nakon prvog tretmana dolazi do razgradnje od 50% do 80% skleroziranih vena, najčešće se preporuča učiniti nekoliko tretmana, ovisno o količini proširenih i ”spider” vena, s razmakom od mjesec dana. Uz uspješno liječenje, proširene i/ili ”spider” vene neće se ponovno pojaviti, međutim moguće je da će s vremenom doći do stvaranja novih proširenih vena koje će zahtjevati ponavljanje tretmana sklerozacije. Iskustva pacijenata su da se snakon više od 5 godina tretirane kapilare vraćaju te se postupci skleroterapije trebaju ponoviti.

Sklerozaciju kapilara provodi dermatolog certificiran za primjenu ove metode. Asistiraju mu kliničke medicinske sestre s dobrim poznavanjem tehnike skleroterapije.

Često smo svjedoci da pacijent nije siguran da li se u njegovom slučaju radi o proširenim venama ili kapilarima. Zato je neophodno napraviti specijalistički pregled s color dopplerom vena na kojem se utvrđuje točna dijagnoza. Ukoliko imate i proširene vene i kapilare, najprije se tretiraju proširene vene.

Priprema za liječenje

Noge moraju biti čiste, bez nanesene kreme ili drugih kozmetičkih pripravaka. Noge se ne smiju obrijati/depilirati tri dana prije i nakon tretmana.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Dermatologija

Rezervacija termina pregleda > Sklerozacija kapilara