O skoliozi

Skolioza je svako postranično iskrivljenje kralježnice. U užem smislu riječi, to su deformacije gdje postoje strukturne promjene na rebrima, zglobovima kralježnice, koštanoj strukturi, ligamentima. Takve deformacije najčešće su praćene rotacijom i torzijom cijelog trupa.

Po jednoj definiciji skolioza je zapravo rotacijska deformacija kralježnice s torzijskom deformacijom cijelog trupa. U ekstremnim oblicima skolioze postoje deformacije rebara koja pritišću pluća i srce te mogu dovesti čak i do smrti.

Najčešća je tzv. idiopatska skolioza koja čini 70% svih deformacija. Kad govorimo o idiopatskoj skoliozi, ona se uglavnom javlja u dječjoj dobi, ali dio skolioza pogoršava se i u odrasloj dobi. Negdje oko 40. godine života, osobito kod žena, javljaju se i skolioze koje su izravno povezane s degenerativnim bolestima i one postaju problem današnjice jer ljudi dulje žive. To povlači i brigu za kvalitetniji život jer je skolioza najčešće vezana uz jake bolove, hendikepe i jake deformacije koje dovode do disbalansa trupa, te također i do neuroloških ispada. Postoje još prirođene, neuromuskularne skolioze, te cijela grupa tzv. sindromskih skolioza koje su vezane uz određenu pedijatrijsku bolest.


Načini liječenja u odnosu na stupanj iskrivljenja:

  • Ako je kut iskrivljenja kralježnice od 10 do 20 stupnjeva deformacije, govorimo o skoliozi, ali još uvijek je ne liječimo, kontroliramo je i eventualno se mogu primijeniti određene metode fizikalne terapije.


Fizikalna terapija kod skolioza

Neizostavni dio rehabilitacijskog procesa kod skolioza su specifične terapijske vježbe. Svrha im je jačanje mišića trupa tj fiziološkog korzeta ( leđa, trbuha) radi postizanja stabilnosti i funkcije, te usporavanje ili sprječavanja daljnje progresije deformiteta.  U tretiranju skolioza iznimno su važne i vježbe disanja, zbog održavanja mobilnosti prsnog koša i torakalnog dijela kralješnice.

Fizioterapeutskom procjenom, adekvatnim fizioterapijskim tehnikama i tretmanima, ostvaruje se sveobuhvatan pristup pacijentu. Na taj način djelujemo, ne samo konkretno na skoliozu već i na cjelokupnu  kvalitetu života djece i mladih.

  • Od 20 do 40 stupnjeva iskrivljenja je područje kada skoliozu liječimo neoperacijski – ortozama (korektivni steznici), a fizikalna terapija tada se može primijeniti kao dodatna terapija.

Ortoze služe da u ranoj fazi skolioze spriječimo njezinu progresiju. Svjetska su istraživanja pokazala da je konačni rezultat liječenja ortozom poboljšanje od prosječno tek sedam stupnjeva. Prema tome, ortozu treba primijeniti rano u djetinjstvu, kad je kralježnica još savitljiva i kada ortozom zaustavljamo progresiju bolesti. Fizikalna terapija služi kao dodatno liječenje dugogodišnjem nošenju ortoza što traje po deset, petnaest godina, a ortoza se nosi i po 23 sata dnevno. Danas nastojimo u ranoj fazi predvidjeti rezultat liječenja ortozom, i kada zaključimo da je to gubitak vremena ili bespotrebno mučenje djeteta, primjenjujemo rane operativne zahvate.

  • Nakon 40 stupnjeva iskrivljenja primjenjujemo operacijsko liječenje deformiteta kralježnice

Indikacije za operaciju nisu vezane samo uz stupanj deformacije kralježnice, već i uz ono što skolioza može prouzročiti. Skolioze dovode do kroničnih bolova, mogu dovesti i do neuroloških ispada, a u ranoj životnoj dobi mogu dovesti do oštećenja rada srca i pluća. Optimalno vrijeme za definitivnu operaciju je raniji pubertet (od 12. do 15. god.). Preventivne operacijske zahvate radimo u ranoj dječjoj dobi kada ne možemo dočekati pubertet, odnosno kada ustanovimo da ortozom viže ne možemo kontrolirati krivinu te kada bi daljnje odgađanje operacije dovelo do ireverzibilnih promjena. Operacije skolioze u starijoj životnoj dobi (60+) nose 5% operacijskog mortaliteta. Postoje i specifične bolesti (neurofibromatoza) gdje liječenje deformacija kralježnice ima izuzetno visok neurološki rizik.

Neliječene skolioze dovode do estetske neprihvatljivosti te do posljedica koje je teže liječiti od same bolesti.

Osnovne karakteristike operativnog liječenja skolioze u SB Arithera:

  • operativno liječenje skolioze provodi stručni tim koji vodi prof. dr. sc. Vladimir Kovač, najpoznatiji hrvatski stručnjak u liječenju deformiteta kralježniceč
  • operacijske dvorane opremljene su najsuvremenijom opremom potrebnom za složene operacijske zahvate
  • nakon operativnog zahvata nudimo mogućnost kompletne postoperativne rehabilitacije
  • liječimo i najteže stupnjeve skolioze
  • tijekom boravka u bolnici uz djecu – pacijente mogu biti prisutni i roditelji

Vrste operacija:

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA

NEWSLETTER

Prijavite se na newsletter i saznajte novosti, korisne savjete i pogodnosti iz naše bolnice.

Please don't insert text in the box below!

Mi vodimo računa o vašoj privatnosti i zaštiti osobnih podataka. Klikom na „Prijavite se“ dajete svoj pristanak da SB Arithera koristi vašu e-mail adresu i osobne podatke u marketinške svrhe. U slučaju da više ne želite primati naše newslettere, u svakom trenutku se možete odjaviti sa mailing liste.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Ustanova za fizioterapiju u kući
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija