UGFS Metoda

Brza, bezbolna i učinkovita metoda, bez rezova i ožiljaka i potrebe za oporavkom. Izvodi se ambulantno uz momentalno vraćanje svakodnevnim životnim aktivnostima.
Iskoristite 10% popusta na UGFS zahvat ili 15% popusta ako se za tretman odlučite odmah nakon pregleda liječnika!
Zagreb | Bukovačka 1
Rezervacije:
Dubrovnik | Masarykov put 1a
Rezervacije:

Izliječiti proširene vene svjetski priznatom metodom u Specijalnoj bolnici Arithera.

Nacionalni instituti za zdravstvenu i kliničku izvrsnost mnogih zapadnoeuropskih zemalja pacijentima daju preporuke za liječenje proširenih vena minimalno invazivnim zahvatima, gdje UGFS (eng. Ultrasound Guided Foam Sclerotherapy) metodu ističu kao najbolji izbor na temelju ultrazvučnog vođenog uklanjanja proširenih vena pjenom.

Ovom metodom tretiraju se male safenozne vene promjera ušća do 10 mm i velike vene promjera ušća do 14 mm.

Zima je idealni trenutak za liječenje proširenih vena zbog nužnosti nošenja kompresijskih čarapa kao tretmana nakon UGFS zahvata. Zahvat se izvodi ambulantno i moguće ga je napraviti odmah nakon specijalističkog pregleda s color dopplerom vena.

UGFS Metoda liječenja proširenih venaKako izgleda zahvat? 

Pod kontrolom ultrazvuka, uz eventualnu lokalnu anesteziju, putem igle ili kanile u ciljanu venu, kao i pritoke (varikse) ubrizgava se pjena puneći glavnu površnu natkoljeničnu ili stražnju potkoljeničnu venu odgovornu za pojavu proširenih vena i variksa.

Jedinstvenom aplikacijom pjene na više različitih pozicija na veni postiže se brže, preciznije i potpunije zatvaranje vene što uvelike smanjuje potrebu za dodatnim kontrolama. Pjena se ubrzano širi duž tretirane vene i uz pomoć ultrazvuka se prati njezin tijek. Za jedan zahvat potrebno je nekoliko injekcija pjene poštujući pravilan izbor koncentracija.

Pjena dovodi do sljepljivanja stjenki vena i variksa koje potom „nestaju“, razgrađujući se i pretvarajući u vezivno tkivo. Bolesna vena nestaje a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene.

Zašto stručnjaci preporučuju UGFS metodu? 

 • Minimalna invazivnost zahvata (tek nekoliko bezbolnih ili minimalno bolnih uboda iglom)
 • Sigurnost zahvata posebice zbog unaprijeđenosti tehnike izrade i primjene pjene,
 • Trajnost rezultata temeljena na rješavanju safenopoplitealnog refluksa uz uklanjanje variksa
 • Mogućnost ponavljanja dopune proširene vene do postizanja maksimalnog efekta
 • Mogućnost tretiranja i izrazito vijugavih variksa
 • Mogućnost istovremenog tretmana obje noge odnosno oba površna sustava (magne i parve istovremeno)
 • Unaprijed je u potpunosti utvrđen protokol liječenja
 • Konstantan monitoring od strane liječnika
 • Odsustvo mogućnosti komplikacija koje su uobičajene za klasične zahvate
 • Metoda je potpuno bezbolna, bez rezova i šavova
 • Trenutno, potpuno i neograničeno vraćanje svakodnevnim životnim aktivnostima odmah nakon zahvata
 • Odsustvo boravka u bolnici, rehabilitacije i neželjenih izostanaka sa radnog mjesta radi bolovanja
Prva smo bolnica u Hrvatskoj u kojoj se počela primjenjivati UGFS metoda s više od 12 godina iskustva i preko 20 000 uspješno izliječenih pacijenata.

Tko provodi zahvat? 

Unaprijeđena UGFS metoda zahtijeva izrazito visoku manualnu spretnost liječnika te potpuno novu tehniku aplikacije, kao i unaprijeđeni sastav pjene. Unaprijeđena metoda sklerozacije pjenom sa većim brojem uboda tijekim tretmana eksluzivnom u SB Arithera, osigurava se veća uspješnost tretmana bez potrebe za dopunama, a time i dužim nošenjem kompresija i čarapa.

Zahvat provodi Zlatko Čačić, dr. med. voditelj Centra za proširene vene Specijalne bolnice Arithera i prvi licencirani hrvatski stručnjak za primjenu unaprijeđene UGFS metode prema standardima Britanskog instituta za vene, vodeće svjetske institucije za liječenje proširenih vena. Konstantno surađujemo s The British Vein Institute u cilju daljnjeg usavršavanja metode. SB Arithera na čelu s dr. Zlatkom Čačićem kontinuirano surađuje s The British Vein Institutom u cilju daljnjeg usavršavanja metode.

Zlatko Čačić, dr.med.

Kakav je osjećaj i učinak UGFS metode?

Sama punkcija tj. ulazak u venu je tek minimalno osjetljiv, a uz primjenu lokalne anestezije i bezbolan. Ubrizgavanje pjene uglavnom je bezbolno uz mogućnost blagog peckanja koje se može pojaviti i nakon nekoliko minuta.

Što slijedi poslije zahvata?

Nakon UGFS zahvata, primijeniti ćemo blagi kompresijski zavoj i navući adekvatnu vensku kompresijsku čarapu. Prema izražajnosti venskih proširenja – variksa određuje se vrijeme nošenja zavoja i čarape. Prosječna dužina kontinuiranog – neprekidnog nošenja je 7 dana.

Nakon skidanja zavoja, preporuča se dalje nošenje venske kompresijske čarape od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Trajanje nošenja ovisi o izražajnosti variksa. Pacijenti neposredno nakon zahvata napuštaju bolnicu. Odmah nakon UGFS tretmana pacijenti su u mogućnosti normalno hodati i nastaviti s radom. Tijekom nošenja zavoja predlažemo izbjegavanje dugotrajnih letova avionom (preko 4 sata), a tijekom dužih vožnji automobilnom poželjni su odmori uz rastezanje i razgibavanje nogu. Nakon skidanja zavoja duga putovanja avionom su prihvatljiva uz preporuku nošenja elastične kompresijske čarape.

Kako izgledaju kontrole?

U svrhu adekvatnog praćenja rezultata zahvata, obavezna je redovna kontrola nakon 2 do 4 tjedna. Kontrolni pregled dopplerom podrazumijeva i eventualnu nadopunu na zaostalim variksima kao i glavnoj grani proširene vene. Obavezni kontrolni pregled radi se u periodu od maksimalno 6 mjeseci nakon zahvata kada se definitivno konstatiraju konačni učinci terapije.

Koji je krajnji rezultat? 

Kod proširenih vena (variksa) manjeg promjera konačni rezultat vidljiv je gotovo trenutno kao posljedica blagog spazma (naglog smanjenja promjera proširene vene uvjetovanog uporabom pjene). Kod tretiranja vena većeg promjera, simptomi i tegobe (poput oticanja, osjećaj bolova i težine u nogama, itd. ) se nakon skidanja zavoja u velikom postotku smanjuju a ponekad i potpuno nestaju. Definitivni rezultat koji uključuje izostanak svih simptoma i tegoba dobivamo nakon potpunog sljepljivanja i nestajanja proširene vene što može potrajati i do nekoliko mjeseci.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Flebologija

Rezervacija termina pregleda > UGFS Metoda