Blokada sakroilijakalnih zglobova

Dijagnostička blokada pokazat će nam je li sakroilijkalni zglob uzrok križobolje. Injekcija u zglob može biti i terapijska, ukoliko se uz lokalni anestetik daje i kortikosteroid koji će smanjiti upalnu reakciju u zglobu i tako smanjiti bol.

Sakroilijakalni zglob

Sakroilijakalni zglob (SI zglob) je zglob između križne kosti (sakruma) i zdjelice. Križna kost je trokutasta kost smještena ispod slabinske kralježnice, nastala sraštavanjem nekoliko kralježaka tijekom razvoja. Križna kost ili sakrum tvori dva zgloba sa zdjelicom (os ilium), pa se zato zglob zove sakroilijakalni.

SI zglob može biti uzrokom križobolje kod oko 15-20% pacijenata. Taj postotak je i veći kod starijih pacijenata, u slučaju ranijih ozljeda SI zgloba, kod višerotki i pacijenata kod kojih je učinjena lumbosakralna fuzija. Klinička slika i radiološke pretrage nisu dovoljne da bi se SI zglob proglasio uzrokom križobolje. Zbog toga je potrebno učiniti blokadu SI zgloba. Dijagnostička blokada pokazat će nam je li SI zglob uzrok križobolje. Injekcija u zglob može biti i terapijska, ukoliko se uz lokalni anestetik daje i kortikosteroid koji će smanjiti upalnu reakciju u zglobu i tako smanjiti bol.

Kako se provodi blokada sakroilijakalnog zgloba?

Ova dijagnostička intervencija radi se u lokalnoj anesteziji, pod kontrolom RTG aparata. Dugačka i tanka igla uvede se u stražnji dio zgloba (što koji puta može biti tehnički vrlo zahtjevno pa i nemoguće, u slučaju teških degenerativnih promjena zgloba), aplikacijom kontrasta potvrdi se položaj igle u zglobu i potom se aplicira lokalni anestetik. Intervencija traje s pripremom oko 30 minuta, a nakon daljnjih 30 minuta opservacije bit ćete otpušteni kući. Kao i na svaku dijagnostičku ili terapijsku intervenciju, morate biti u pratnji odgovorne odrasle osobe, koja će Vas potom odvesti kući i biti uz Vas prvih nekoliko sati.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA
Od 2022. godine članica
Aviva Medical Grupe

NEWSLETTER

Prijavite se na newsletter i saznajte novosti, korisne savjete i pogodnosti iz naše bolnice.

Please don't insert text in the box below!

Mi vodimo računa o vašoj privatnosti i zaštiti osobnih podataka. Klikom na „Prijavite se“ dajete svoj pristanak da SB Arithera koristi vašu e-mail adresu i osobne podatke u marketinške svrhe. U slučaju da više ne želite primati naše newslettere, u svakom trenutku se možete odjaviti sa mailing liste.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Ustanova za fizioterapiju u kući
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija