vene 23.02.2015 beauty

Osteopatija je znanost, vještina i filozofija.

Autor: Ana Božičević, bacc. physioth

Manualna tehnika koja je komplimentarna medicini, fizioterapiji i drugim zdravstevim djelatnostima.

Temelji se na definiranim načelima, a to je da je cijelo tijelo povezano i svi sustavi međuovisni. Naše tijelo ima sposobnost samoizlječenja, ako mu nije blokiran urođeni mehanizam oporavka i dobre funkcije. Zbog različitih tenzija, blokada, restrikcija koje nastaju u tijelu tijekom života uslijed različitih čimbenika – trauma kao što su padovi, nesreće, operacije,  loše držanje tijela, svakodnevni stresovi, emocionalne boli – mehanizam samoizlječenja se narušava. Osteopatskim tretmanima tj.uklanjanjem blokada unutar tijela dovodimo tijelo  u homeostazu i mogućnost autoregulacije.

Osteopatija ima holistički pristup osobi, što znači da se gleda cijelo tijelo u cjelini a ne samo segment na kojem se očitovala disfunkcija.

U radu osteopat uzima iscrpnu anmnezu klijenta,  koristi se razičitim ortopedskim i osteopatskim testovima, te se koristi precizna palpacija odnosno dijalog sa tkivom, što omogućuje da se  odredi sam uzrok problema i na taj način oslobodi tijelo disfunkcije i boli.

aritherawidgetki20190703 15291520190703 15291520190703 152915

 U osteoaptiji se tretira mišično -  koštani sustav ( kosti, zglobovi, meka tkiva , fascija, tetive, ligamenti, mišići), viscera tj.unutarnji organi.  Primjena osteopatije ima bitnu ulogu i kod bolnih stanja kralježnice, olakšava simptome menopauze, neredovitih menstrualnih ciklusa i tegoba, problema sa probavnim sustavom te kroničnih respiratornih i kardiovakularnih stanja .

Primjenjuje se kod beba, djece, odraslih, trudnica( nakon prvog tromjeseća) i osoba starije životne dobi.

Najpoznatija je KranioSakralna terapija

Krajem 19-og. i početkom 20-og.stoljeća postavlja se temelj kraniosakralne terapije.

KranioSakralna terapija je rad na kostima glave i sakrumu. Usprkos uvrježenom mišljenu da su kosti glave nepomične dr.William Garner Sutherland otkrio da se kosti glave mogu micati zbog cirkulacije cerebrospinalne tekućine, središnjeg živčanog sustava i membrana unutar lubanje.  Cijeli sustav se pokreće mikro pokretima u vlastitom ritmu različitom od ritma disanja i otkucaja srca. Terapeut osluškuje mikro - pokrete  kostiju lubanje i okolnog tkiva te pomaže tijelu da ukloni razne funkcionalne blokade koje stvaraju napetost u sustavu i onemogućju harmoničan rad našeg tijela.

Cilj je ponovno uspostaviti ravnotežu i ritam u kraniosakralnom sustavu te omogućiti tijelu samoizlječenje.

Ovom vrstom terapije utječemo na probavu, disanje, kardiovaskularni sustav , ritam sna i budnosti, sekreciju hormona te u riješavnju  poteškoće s koncentracijom, migrenskih i tenzijskih glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, problema sa čeljusnim zglobom, česte upale sinusa, bolova u vratu, nakon poroda, kao suport kod neuroloških bolesnika te ostalih psihofzičkih stanja. Primjenom ove vrste terapije ne utječemo samo na spomenuta stanja već i na emocionalno i psihičko zdravlje pacijenta.

aritherawidgetki20190703 15324420190703 15324420190703 153244