vene 23.02.2015 beauty

Nakon operacije kralježnice, potrebno je od jedan pa do osam dana provesti na bolničkom odijelu Specijalne bolnice, ovisno o vrsti operacije. Tijekom boravka u bolnici pacijent se nalazi pod stalnim nadzorom kirurga-operatera.

Postoperativna rehabilitacija započinje prvi dan nakon operacije, kada se pacijent u pravilu ustaje iz kreveta i počinje sa vježbama. U početku su to vježbe disanja, vježbe za poboljšanje cirkulacije i po potebi elektrostimulacije određenih živaca. U prvim tjednima, ovisno o vrsti operacije, preporuča se poštedni režim. To podrazumjeva poštedu od svakog fizičkog posla, dizanja i nošenja tereta, a sjedenje i vožnje automobilom treba skratiti na minimum. Nakon nekih operacija potrebno je nekoliko tjedana nositi ortozu za kralježnicu.

Dužina rehabilitacije ovisi o vrsti operativnog zahvata na kralježnici, životnoj dobi pacijenta, općoj fizičkoj kondiciji i pratećim bolestima. Uobičajeno se pacijenti nakon operacije hernije diska vraćaju u normalan životni ritam za 6-8 tjedana, dok je nakon većih i težih operacija kralježnice taj period duži i traje od 3-6 mjeseci.

Osim rane postoperativne rehabilitacije, u Specijalnoj bolnici Arithera moguće je provesti i rehabilitaciju kroz duže vrijeme, što može zamijeniti odlazak u toplice.

Arithera Blog Rehabilitacija 1
Arithera Blog Rehabilitacija 2