Izokinetika

Izokinetika

Izokinetika ili izokinetička metoda je dio fizioterapije koja se provodi u dijagnostičke i rehabilitacijske svrhe. Metoda je specifična po upotrebi specijaliziranih sprava koje omogućuju testiranje i vježbanje snage i izdržljivosti mišića u sigurnom i kontroliranom okruženju.

Dijagnostika i testiranje

Svaki proces započinjemo početnim testiranjem, u kojemu mjerimo mišićnu snagu, opseg izvedenog pokreta, maksimalnu proizvedenu silu, indeks umora, odnos agonističkih i antagonističkih mišićnih grupa i ostale bitne faktore za rehabilitaciju i trening. Uređaj nam omogućuje usporedbu rezultata jedne i druge strane tijela, a samim time moguće asimetrije i uzroke problema. Takav detaljan dinamičan status je preduvjet za provođenje izokinetičke rehabilitacije.

Izokinetičkom dijagnostikom preveniramo ozljede i oštećenja mišićno-koštanog sustava što je izrazito važno kod sportaša kod kojih detekcijom i ispravljanjem neravnoteže različitih grupa mišića, možemo spriječiti povrede.

Individualno kreirani planovi izokinetičke rehabilitacije

Na temelju postignutih rezultata dijagnostike za svakog pacijenta kreira se personalizirani program rehabilitacije. Program se sastoji od izokinetičkih vježbi koje se kombiniraju sa drugim fizikalnim metodama – kineziterapijom, elektroterapijom, hidrokineziterapijom, robotskom rehabilitacijom i specijalnim manualnim tehnikama.

Izokinetičke vježbe provode se kombinacijom izotoničkih i izometričkih vježbi kojima se aktiviraju osnovne skupine mišića. Prilikom izvođenja izokinetičke vježbe, mišićno vlakno se skraćuje i izdužuje određenom brzinom tijekom izvođenja pokreta u punoj cjelovitosti. Izotoničke vježbe su vježbe u kojima dolazi do promjene dužine mišića, dok napetost mišića varira tijekom produživanja odnosno skraćivanja mišićnih vlakana. Izometričkim vježbama postiže se aktivacija mišića dok dužina mišića ostaje nepromijenjena.

Svaka vrsta mišićne aktivacije zauzima svoje mjesto u određenom periodu, intervalu rehabilitacije i treninga. Jedna od prednosti easytech Isokinetic uređaja je ta da možemo kombinirati pasivne, koncentrične, ekscentrične, izometrijske, izokinetičke te hidro (simulacija pokreta kroz vodu) kretnje tijekom tretmana ovisno o individualnim potrebama pacijenta.
Za vrijeme vježbanja na temelju povratnih informacija protokol vježbanja se modificira i prilagođava specifičnim ciljevima rehabilitacije.

Primjena izokinetike

Izokinetički trening koristi se najčešće za:

 • liječenje artritisa, ozljeda zglobova, mišića ili vezivnog tkiva, posebno koljena i kukova;
 • pacijente kod kojih je došlo do jake atrofije mišića;
 • za preoperativnu i postoperativnu rehabilitaciju;
 • sindrom prenaprezanja;
 • većinu poremećaja kretanja povezanih s lokomotornim ili centralnim živčanim sustavom;
 • prevenciju i rehabilitaciju sportskih ozljeda kod profesionalnih sportaša i rekreativaca.

 

Prednosti izokinetičke rehabilitacije

Izokinetička vježba je trening snage u kojem brzina pokreta ostaje konstantna, ali otpor varira. Time se povećava tonus, snaga i izdržljivost mišića. Također pomaže boljoj ravnoteži i koordinaciji te potiče brži rad metabolizma.

Izokinetički uređaji koje koristimo u SB Arithera kontroliraju tempo vježbe varirajući otpor u cijelom rasponu pokreta. Brzina izvođenja vježbe kod svakog pacijenta je postojana i dosljedna, unatoč tome koliko se sile koristi.

Kontroliranje otpora i brzine izvođenja vježbe pomaže u:

 • sprječavanju ozljeda
 • povećavanju fleksibilnosti mišića
 • jačanju muskulature bez opterećenja zglobova
 • razvijanje snage i izdržljivosti mišića
 • kontroli razvoja mišića
 • povratak radnoj i sportskoj aktivnosti u najkraće mogućem roku.

 

Izokinetika

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Fizikalna medicina

Rezervacija termina pregleda > Izokinetika