Robotka neurorehabilitacija

Blog

Nedavno se stručnom timu Specijalne bolnice Arithera pridružio ortoped, Hrvoje Mokrović, dr.med. Time je naša bolnica dobila dodatnu vrijednost kroz stručnost ortopeda poznatog po minimalno invazivnoj ugradnji endoproteze kuka (MIS). Minimalno invazivnim pristupom na kuk smatra se onaj pristup u kojem se koriste mišićni intervali, čime se ne oštećuje muskulatura kuka,a rez kože je manji.

ZO Skin Health Hrvatska i Specijalna bolnica Arithera započeli su suradnju na području zdravlja i ljepote kože. Aritherini stručnjaci educirani su za primjenu ZO Skin Health proizvoda i time je Arithera postala certificirani centar za zdravlje kože. Bilo da se radi o ozbiljnim dermatološkim dijagnozama ili postoji samo želja da se ispravno tretira koža i drastično uspore znakovi starenja, aritherini dermatolozi i kozmetičari imaju rješenje.

Autor: dr.med. Jane Basarovski, dermatolog

Zaista je neravnopravna ta bitka sa vremenom i svim tragovima koje vrijeme ostavlja na nama. Vrijeme ne možemo zaustaviti ali možemo umanjiti vidljive znakove starenja koje ostavlja na našoj koži. Starenje kože je fiziološki, genetski programiran proces povezan sa starenjem organizma u cijelosti, karakteriziran promjenama anatomske strukture i funkcije svih dijelova kože.

Autor teksta: Sanja Midžić, bacc. physioth., Bowen terapeut

Bowen terapija, nazvana po utemeljitelju Thomasu Ambroseu Bowenu, jedna je od najsvestranijih i naučinkovitijih manualnih terapijskih tehnika koja se u potpunosti razlikuje od svih do sada poznatih manualnih metoda fizikalne terapije. Pomoću Bowen terapije uravnotežuju se tjelesne funkcije koje su u disbalansu i na taj način tijelo reagira u smjeru samoliječenja.

Autor: dr. med. Tomislav Vlahović, spec. kirurg, subspecijalist plastične kirurgije

Rukama se služimo kad jedemo, oblačimo se, radimo, stvaramo različite vrste umjetnosti, kao i mnoge druge aktivnosti. Da bi mogli izvršiti te zahtjeve naše šake imaju sposobnosti osjeta i pokretljivosti , te će nas bolesti u području šaka često ograničiti u svakodnevnici. Kada se počinju javljati problemi sa šakom , potrebno je zbrinuti sva različita tkiva koji omogučavaju funkcioniranje šake.

AUTOR: dr. Ivan Karlak, ortoped Specijalne bolnice Arithera

Sve kosti u tijelu čovjeka čine ljudski kostur. Ljudski kostur ima zadaću da uz mišiće omogućava kretanje ljudskog tijela .A sam pokret znači život...od kretanja prsnog koša neophodnog za disanje do pokretanja ruku i nogu s kojima je čovjek u međuodnosu sa svojom okolinom.

Autor: dr. med. Jane Basarovski, voditelj Centra za dermatologiju

Starenje kože je fiziološki, genetski programiran proces povezan sa starenjem organizma u cijelosti, karakteriziran promjenama anatomske strukture i funkcije svih dijelova kože (intrinzično ili kronološko starenje). Ovaj proces počinje već od 25. godine života.

Ukoliko konzervativno liječenje išijasa nema učinka, dosadašnja praksa je bila da se pacijent uputi kirurgu radi operativnog zahvata. U zadnje vrijeme razvijene su minimalno invazivne procedure, kojima se išijas ili hernija diska može liječiti bez klasičnog operativnog zahvata.

Prošli tjedan je u Lisabonu održan Europski kongres krovnog svjetskog udruženja liječnika koji se bave intervencijskim liječenjem kralježnice SIS (Spine intervention Society).

Nakon operacije kralježnice, potrebno je od jedan pa do osam dana provesti na bolničkom odijelu Specijalne bolnice, ovisno o vrsti operacije. Tijekom boravka u bolnici pacijent se nalazi pod stalnim nadzorom kirurga-operatera.

Po obavljenoj artroskopiji ili ortopedskom operativnom zahvatu i vađenju šavova, počinjemo sa postoperativnom rehabilitacijom koja mora biti kompleksna i individualno prilagođena svakom pacijentu.

Tekst pripremili dermatolozi Specijalne bolnice Arithera

Za početak, potrebno je obratiti pažnju kako čistimo svoju kožu. Preporuka je dermatologa za tuširanje koristiti ulja za tuširanje ili „sindete“ (sintetski detergenti ili „sapuni bez sapuna“), budući klasični sapuni „odmašćuju“ hidrolipidni zaštitni omotač kože.

Tekst pripremio: prim.dr.sc. Davorin Velnić, spec.abdominalne kirurgije

Zašto su povećani hemoroidi česti u trudnoći?

Kao i proširene vene na nogama, povećani hemoroidi su vrlo česta pojava u trudnoći no etiologija (uzrok) njihovog nastanka je nešto drugačija nego kod tipične hemoroidalne bolesti. Povećana maternica stvara pritisak na vene zdjelice i tzv. donju šuplju venu (najveća vena u tijelu, smještena u trbuhu, prima krv iz zdjelice i obje noge). To može usporiti povrat krvi iz donjeg dijela tijela što povećava tlak u venama zdjelice i venama na nogama te one postaju proširene.