• Arithera
  • >
  • Blog
  • >
  • Klinasta resekcija kralježnice (odstranjenje polukralješka)
Klinasta resekcija kralježnice

Klinasta resekcija kralježnice (odstranjenje polukralješka)

Autor: prof. dr. sc. Vladimir Kovač, voditelj Centra za deformacije kralježnice SB Arithera

Klinasta resekcije kralježnice provodi se uslijed tumora kralježnice i kod određenih ozljeda, kada je jedan dio kralježnice do te mjere bolestan da ga treba izvaditi van i skratiti kralježnicu, a da pri tome ne dođe do neurološkog ispada.Nekada se operacija radi zbog prirođenh deformacija kralježnice koje nastaju s rođenjem. Uočavamo ih u ranom djetinjstvu, a tijekom života bolest se pogoršava. Rezultat toga su klinasto oblikovani, neprirodni kralješnici koji jako savijaju kralježnicu.  Jednostavnom remodelacijom kralježnice, kao kod drugih deformacija kralježnice, nije moguće postići ispravljenje deformacije. Ovakvu deformaciju možemo ispraviti samo odstranjenjem deformiranog, klinastog kralježnjaka. Preporuka je da se operacija napravi u što mlađoj dobi kako bi se izbjeglo da elastične, sekundarne krivine ne postanu vremenom sve kruće i time teže za korekciju.

Kralježnica je u neposrednoj blizini velikih krvnih žila i leđne moždine što odstranjenje cijelog kralješka i skraćivanje kralježnice čini rizičnom operacijom. Te se operacije zbog brojnih komplikacija rade u rijetkim Europskim centrima. U SB Arithera do sada su izvedene 3 takve operacije, od čega su 2 opracije napravljene u zadnjih 7 dana. Kod djeteta od 12 godina izvadili smo 12. prsni kralježak, a 3. slabinski kralježak izvađen je kod pacijentice od 31 godine.

U Centrima koji rade ove vrste operacija, kralježnica se resecira sa stražnje strane što takav zahvat čini rizičnijim, dugotrajnijim, težim i u konačnici vrlo skupim zbog korištenja skupe i tehnološki sofisticirane opreme kao što je kompijuterska navigacija itd.

U SB Arithera koristimo simultano i prednji i stražnji pristup na kralježnicu što zahtjeva izvanrednu stručnost operatera i pratećeg tima. Prije operacije potrebno je napraviti opsežnu dijagnostičku obradu koja nam ukazuje može li se operacijski zahvat napraviti sa sigurnošću ili ne. Tijekom operacije bolesnik leži na boku, otvara se prsni koš i staržnji dio kralježnice. Na taj način sve relevantne strukture u tijelu su pod kontrolom oka cijelog tima predvođenog prof.dr. Vladimirom Kovačem.  Operacijski zahvat traje 5 do 6 sati uz minimalni gubitak krvi i bez neuroloških komplikacija. Rezultati operacije su odlični: deformacija se u potpunosti korigira, pacijent dan nakon operacije ustaje bez gipsa/korzeta, a za 6 do 7 dana otpušta se iz bolnice. Nakon 3 mjeseca kosti/kralješci potpuno srašatavaju i kralježnica se može staviti pod puno opterečenje bez ograničenja.

U Hrvatskoj i u cijeloj Jugoistočnoj Europi se nedovoljno koristi metoda prednjeg pristupa, pa samim time ni tehnika simultanog prednjeg i stražnjeg pristupa na kralježnicu. Pacijenti s ovom vrstom deformacije kralježnice najčešće se šalju na liječenje u inozemstvo. Prije 4 godine pratili smo kroz medije slučaj dječaka koji je zbog klinastog kralješka upućen u Hamburg gdje je liječenje bilo vrlo skupo, klinasti kralježak nije izvađen već je napravljena samo fiksacija tog dijela kralježnice i spriječena je progresija, ali nije ispravljena  deformacija. Postoje naznake da će reoperacija biti učinjena od strane prof. dr. Vladimira Kovača u Specijalnoj bolnici Arithera. Više od 50% pacijenta na operacijama deformiteta kralježnice došli su u Specijalnu bolnicu Arithera iz inozemstva, uglavnom iz EU zemalja i iz regije. Liječenje deformiteta kralježnice postao je naš izvozni proizvod.

RTG 1 Klinasti

RTG 2 Klinasti Kraljeak

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Klinasta resekcija kralježnice (odstranjenje polukralješka)