• Arithera
 • >
 • Blog
 • >
 • Što je ACP MAX terapija u ortopedskom liječenju i po čemu je ona posebna?

Što je ACP MAX terapija u ortopedskom liječenju i po čemu je ona posebna?

Autor teksta: doc. dr. sc. Mladen Miškulin, prim. dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije

Cijeljenje nakon ozljede je složen proces u kojeg su uključeni mnogi biološki mehanizmi. Ključnu ulogu u hemostazi i cijeljenju tkiva imaju trombociti tj. njihova sposobnost da u fazi aktivacije otpuštaju bioaktivne supstance kao što su faktori rasta, citokini i kemokini.

Trombociti ili krvne pločice su malena bezbojna tjelešca u krvi koje znamo po njihovoj ulozi u zgrušavanju. Kada nisu aktivni, putuju po krvotoku, dok se kod pojave ozljede aktiviraju, okupljaju se na mjestu ozljede, razgranaju se preko ozlijeđenog tkiva i tako započne proces cijeljenja. Činjenica da u svojoj aktivnoj fazi luče aktivne metabolite znači da ubrzavaju zacjeljivanje tj. Utječu na reparaciju tkiva, reaktivnost krvnih žila i drugih krvnih stanica u angiogenezi i upali.

Što je PRP plazma i kako se primjenjuje u liječenju?

Plazma bogata trombocitima (ACP autologous condtioning plasma ili PRP plateled rich plasma) je volumen autologne plazme u kojoj je koncentracija trombocita iznad uobičajene razine. Plazma je tekući dio krvi koji sadrži proteine, nešto malo lipida, a najveći dio je voda.

U Specijalnoj bolnici Arithera, povećanjem razine trombocita tj. biaoktivnih supstanci u volumenu plazme potičemo aktivaciju međustaničnih procesa s povećanom produkcijom proteina potrebnih za regenerativne procese, kao što su:

 • Epitelizacija – proces tijekom kojeg se stanice pojačano dijele kako bi ponovno prekrile oštećenje
 • Kontrakcija – spontano zatvaranje rana pune debljine
 • Odlaganje matriksa vezivnog tkiva – proces tijekom kojeg vezivne stanice (fibroblasti) na mjestu ozljede proizvode novo vezivno tkivo
Kako se priprema serum ACP plazme u procesu liječenja?

Pomoću specijalne igle izvadi se uzorak venske krvi, koja se potom  pomoću specijaliziranog sustava za centrifugu odjeljuje. Na taj način dobiju se tri potpuno odijeljena  dijela krvi. Na dnu je sloj eritrocita, u sredini je sloj trombocita, dok je na vrhu  plazma. Tako dobiven serum (plazma i eritrociti) aplicira se  na mjesto boli.

Cijeli postupak traje  oko 20 minuta. Ovisno o indikaciji primjenjuje se od 3 do 5 puta, u razmacima od 7 dana.

ACP je autologna terapija što znači da nema negativnih reakcija jer se pripravak dobiva iz vlastite krvi. Ova vrsta terapija kontraindicirana je jedino u trudnoći i za vrijeme dojenja te kod osoba koji su alergični na Bupivicaine (Marcaine). Može se primjenjivati i kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti, za razliku od dosadašnjih infiltracija kortikosteroidnim lijekovima koji mogu podići razinu šećera u krvi.

U kojem ortopedskim područjima se primjenjuje ACP plazma?

Meka tkiva, poput tetiva i  ligamenata cijele sa ožiljkom. To negativno utječe na funkciju zgloba te povećava mogućnost ponovne ozljede.

Stoga, ACP primjenjujemo u cijeljenju koštanog tkiva, tetivnih struktura I ligamenata, te svugdje gdje je potreba za opsežnijom revaskularizacijom, većom tvorbom kolagena te boljim mehaničkim karakteristikama, a to znači u liječenju:

 • Epikondilitisa
 • Rupture ahilove tetive
 • Rupture rotatorne manšete
 • Ruptura mišića
 • Ubrzanog postoperativnog zacijeljivanja
 • Kroničnih upalnih stanja tetivnog aparata
 • Petnog trna i upala fascije stopala
Što je ACP MAX sustav i koje prednosti donosi?

U SB Arithera uveli smo novost na području ortobiologije – nakon dugogodišnjeg izvrsnog iskustva u liječenju pacijenata sa ACP sistemom dobivene plazme bogate trombocitima ili pločastim stanicama, odlučili smo krenuti korak dalje. Najnovije tehnologije i pristup donosi ACP MAX.

ACP MAX, kao i dosadašnji ACP sustav, služi za odvajanje plazme obogaćene trombocitima iz periferne krvi. Trombociti ili pločaste stanice veliki su proizvođači faktora rasta i kao takvi imaju ključnu ulogu u procesu cijeljenja tkiva. Kada se ACP sistemima dobivena krvna plazma ubrizga u ozijeđeno područje, trombociti počinju svoje djelovanje, pokreću i  ubrzavaju cijelu sekvencu cijeljenja ozljede.

ACP MAX sistem omogućuje da iz krvi dobijemo izrazito veliku koncentraciju pločastih stanica – čak i do 12x veću od one u perifernoj krvi, čime još značajnije utječemo na cijeljenje raznih tkiva. Plazma dobivena ovim sistemom oslobođena je gotovo u cijelosti od eritrocita te upalnih stanica kao što su granulociti i neutrofili, čime se osigurava izostanak bilo kakve lokalne reakcije nakon aplikacije PRP-a. Tu prije svega mislim na bolne epizode prisutne nakon ubrizgavanja drugih vrsta obogaćene plazme.

Ovako visoka koncetracija trombocita uspješno se primjenjuje i kao terapija osteoartritisa koljena, kuka, ramena i ostalih zglobova.

ACP MAX se primjenjuje samo u jednoj aplikaciji, za razliku od dosadašnjeg ACP sistema koji je bilo potrebno  aplicirati u najmanje 3-5 puta. Rezultati terapije vrlo su brzo vidljivi i više su nego obećavajući.

 

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Što je ACP MAX terapija u ortopedskom liječenju i po čemu je ona posebna?