• Arithera
  • >
  • Blog
  • >
  • Sunčeve zrake djeluju blagotvorno uz pravilnu pripremu i zaštitu kože
Njega i zaštita kože

Sunčeve zrake djeluju blagotvorno uz pravilnu pripremu i zaštitu kože

Tekst pripremila: Andreja Čanađija, majstor kozmetičar u Centra za anti-age medicinu SB Arithera 

Stiglo nam je ljeto i obilje sunčanih dana. Sada je došlo to vrijeme kada sunčanjem u organizmu akumuliramo vitamin D – vitamin sreće tako važan u održavanju zdravlja kostiju, krvnih stanica i imunološkog sustava, presudan za dobro raspoloženje i zdravi san.

Iako ljetni sunčani dani podižu naše raspoloženje, uz duži boravak u prirodi i na otvorenom, svakako ne smijemo zaboraviti i na štetan učinak ultraljubičastih zraka na kožu.

Koža je najveći organ ljudskog tijela, na koju otpada do 16% tjelesne težine s površinom 1,5-1,8 m2 u odrasle osobe. Temeljna funkcija kože sastoji se u zaštiti čitavog organizma od različitih okolišnih čimbenika kao što su mehaničke povrede, dehidracije i penetracije različitih kemijskih tvari iz okoliša, zaštita od ultraljubičastih (UV) zraka, od patogenih mikroorganizama (bakterija, virusa i gljivica), održavanju tjelesne temperature (termoregulacija) te imunološke aktivnosti (pokretanje imunološkog odgovora kod kontakta sa stranim tvarima). Na površini kože nalazi se „zaštitna barijera“ tj. kiseli zaštitni omotač ili hidrolipidni omotač koja ima glavnu ulogu upravo kod zaštite od dehidracije (isušivanja) i od različitih infekcija mikroorganizmima. Kod zdrave kože postoji ravnoteža između sastavnih dijelova ovog omotača, što se vidi kao glatka, neoštećena koža. U slučaju promijenjenog sastava odnosno oštećenja ove barijere, dolazi do pojave oštećene, suhe kože što se manifestira ili kao sitno ljuskanje kože ili kao sitne pukotine; koža postaje hrapava i gruba  uz osjećaj zatezanja.

Znakovi suncem oštećene kože su isušena koža,  promjene pigmentacije (hiperpigementacije i hipopigmentacije), gruba i hiperkeratotična koža, gubitak čvrstoće kože, pojava prekanceroza (npr. aktiničkih keratoza) ili u krajnjem slučaju i karcinoma kože. Da bi izbjegli negativne posljedice sunčanja važno je kožu i cijeli organizam pripremiti za sunčanje.

Pripremom organizma iznutra kroz konzumiranje mediteranske hrane koja uključuje maslinovo ulje, raznoliko voće i povrće možemo smanjiti štetan utjecaj sunčevog zračenja. Antocijani, klorofil, beta-karoten i astaksantin su pigmenti / karotenoidi koji imaju antioksidativno, protuupalno djelovanje te potiču zdravlje kože. Možemo ih uzimati prehranom ili sintetskim putem barem 2 mjeseca prije ljetnih vrućina kako bi adekvatno pripomogli zaštiti organizma.

Prije dužeg boravka na suncu savjetujemo da učinite nekoliko blagotvornih postupaka koji će pripremiti vašu kožu za sunčanje.

Prije izlaganja suncu svakako napravite depilaciju i piling cijeloga tijela kako bi skinuli odumrle stanice i koži omogućili ravnomjerno tamnjenje. Depilaciju učinite nekoliko dana prije sunčanja jer oštećena koža i sunčeve zrake se ne vole. Blage i hranjive pilinge možete napraviti i sami od prirodnih  sastojaka. Koža će Vam biti zahvalna na smjesi od grube morske soli (1 šalica) pomiješane sa bademovim ili maslinovim ulje (1-2 žlice) i par kapi eteričnog ulja po vašem izboru, koju ćete ravnomjerno utrljati na kožu cijelog tijela i tako skinuti sloj mrtvih stanica i omogućiti koži da diše.

U našem Centru za ljepotu i zdravlje kože uz piling cijelog tijela nudimo i depilaciju voskom, te Vam tako u jednom tretmanu možemo pomoći u pripremi kože za izlaganje sunčevim zrakama.

Hidratizirana koža bolje će reagirati na sunce, lakše će potamniti i dugoročnije zadržati preplanulost.  Danas na tržištu postoji niz preparata koji imaju za cilj postizanje optimalne vlažnosti kože (preparati s urejom,  dekspantenolom, hijaluronskom kiselinom ili sl). Birajte one koji u sebi sadrže zaštitni faktor. Kožu možete hidratizirati i tonikom spravljenim od hidrolata lavande ili paprene metvice. Tekućinu stavite u bočicu s difuzorom i iskoristite svaku priliku osvježiti kožu lica i tijela – bilo da se nalazite u gradskoj svakodnevici ili se opuštate na moru, uz rijeku ili bazen. Važno je kožu stalno hidratizirati kako bi izbjegli njeno sušenje, peratunje i brzi gubitak preplanula boje.

Tijekom sunčanja djelujte preventivno i zaštitite Vašu kožu. Bez obzira na tip kože, potrebno je primjenjivati preparate za zaštitu od sunca sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka. Ne smije se zaboraviti i podatak da pri boravku u sjeni ili kod oblačnog vremena, sunčeve zrake još imaju jačinu od 30-50%. Osobita pažnja potrebna je kod  djece; malu djecu nikada ne izlagati direktnom djelovanju sunca, primjenjivati preparate za zaštitu od sunca namijenjene za dječju kožu uz mehaničku zaštitu (zaštitna odjeća, kape i sl).

U novije vrijeme sve je veća učestalost i alergija na sunce. Neugodno Vas je iznenadila pojava prištića, svrbeža ili crvenila na koži nakon izlaganja sunčevim zrakama. Za liječenje ove bolesti posavjetujte se sa svojim dermatologom, a u prevenciji su korisni preparati za zaštitu od sunca namijenjeni koži sklonoj alergiji.

Puno toga možete učiniti sami za svoju kožu, no za temeljitu njegu, zaštitu i prevenciju kože lica i tijela preporučujemo profesionalni pristup i tretmane koje provodi naš stručan tim u sastavu dermatologa, estetskog kirurga i kozmetičara. Očekujemo Vas u našoj oazi ljepote. Tu smo kako bi Vam pomogli da pripreme za zasluženi odmor prođu ugodno i da budete sigurni da ste poduzeli sve kako bi Vaša koža bila zaštićena tijekom odmora.

Očekujemo Vas na konzultacijama i tretmanima u Centru za zdravlje i ljepotu u SB Arithera, Kraljevićeva 26, Zagreb.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Sunčeve zrake djeluju blagotvorno uz pravilnu pripremu i zaštitu kože