Pregled dermatologa

Starenje kože i pravilna njega

Autor: dr. med. Jane Basarovski, voditelj Centra za dermatologiju

Starenje kože je fiziološki, genetski programiran proces povezan sa starenjem organizma u cijelosti, karakteriziran promjenama anatomske strukture i funkcije svih dijelova kože (intrinzično ili kronološko starenje). Ovaj proces počinje već od 25. godine života.

Postupno dolazi do usporenja sinteze kolagena i elastina (molekule koje koži daju čvrstoću i elastičnost), gubitka vode, smanjenja količine hijaluronske kiseline i sporije izmjene stanica u epidermisu. Prvi klinički znakovi kronološkog starenja kože su sitne bore oko očiju, u obliku sitnih brazdi koje se šire prema sljepoočnicama i gubitak sjaja kože. Genetski faktori (nasljeđe) imaju bitnu ulogu kod ovog tipa starenja; kod nekih osoba znakovi starenja pojavljuju se ranije ili su izraženiji u odnosu na druge osobe iste dobi. Kako vrijeme protječe, koža postaje hrapava, suha, izborana uz gubitak elastičnosti. Uz kronološko starenje, na koje ne možemo bitno utjecati, postoji i drugi tip starenja kože – ekstrinzično starenje, koje nastaje djelovanjem različitih faktora. Na prvom mjestu ovdje treba istaknuti djelovanje ultraljubičastih zraka (fotostarenje od engl. photoaging), osobito kod osoba svijetle puti, potom pušenje, stres, neadekvatna prehrana, nepovoljni klimatski uvjeti, različite bolesti (npr. hormonalni utjecaji) i dr. Danas je u središtu pažnje prevencije ekstrinzičnog starenja kože zaštita kože od djelovanja UV zraka. Znakovi suncem oštećene kože su promjene pigmentacije (hiperpigementacije i hipopigmentacije), gruba i hiperkeratotična koža, gubitak čvrstoće koze, pojava prekanceroza (npr. aktiničkih keratoza) ili u krajnjem slučaju i karcinoma kože. Ove promjene nastaju isključivo na suncu izloženim dijelovima kože ( lice, vrat, podlaktice i šake).

Uz gore navedene faktore koji ubrzavaju kronološko starenje kože, na nastanak bora utječe i gravitacija te facijalna mimika. Gravitacija je odgovorna za spuštanje vjeđa, obješene obraze i pojavu podbratka.

Zaključno, kao posljedica starenja, kako intrinzičkog tako i ekstrinzičkog, dolazi do promjena strukture kože. Osnovne razlike između mlade i stare kože su te što je epidermis kod starijih osoba tanji, u dermisu dolazi do promjene sastava proteina – smanjuje se količina kolagena i hijaluronske kiseline, elastin brže propada. Starenjem kože slabi i njezina obrambena funkcija, ona postaje suha, opuštena, hrapava uz brojne plitke i duboke bore.

Danas na tržištu postoji cijeli niz dermokozmetičkih preparata s namjenom odgađanja ili usporavanja starenja kože (anti-age) uz razvoj kirurških i nekirurških tretmana za korekciju ili uklanjanje već nastalih znakova starenja kože. Imperativ je vremena u kojem živimo izgledati što bolje, što mlađe.

Prvi korak u prevenciji starenja kože je pravilna njega (redovito čišćenje uporabom adekvatnih sredstava, npr. sindeta) uz hidrataciju kože, osobito u zimskim mjesecima. Već oko tridesete godine, kada obično nastaju prve sitne bore, preporučljivo je započeti s pojačanom njegom hidratantnom kremom uz zaštitu od sunca. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti koži oko očiju gdje je koža najtanja i najosjetljivija. Za sprečavanje i ublažavanje prvih znakova starenja mogu se koristiti preparati s derivatima vitamina A i vitamina E. Od drugih preparata svakako je potrebno istaknuti i one s hijaluronskom kiselinom. S ciljem pomlađivanja, odnosno onda kada su već nastali znakovi starenja kože, danas se najviše koriste fileri (punila) s hijaluronskom kiselinom. Namijenjeni su korekciji statičkih i dinamičkih bora te popunjavanju kožnih uleknuća. Učinak može trajati i do godinu dana. U terapiji bora koristi se i Botullinum toxin koji onemogućava kontrakcije (grčenje) mišića. Najviše se koristi u korekciji bora oko očiju i na čelu. Učinak obično traje do 6 mjeseci. U anti-age tretmane ubrajaju se i kemijski pilinzi (npr. voćnim kiselinama, trikloroctenom kiselinom ili salicilnom i kojičnom kiselinom kod hiperpigmentacija) , dermoabrazija (za površinske promjene), IPL (intense puls light) kao i tehnika rejuvenacije laserskim zrakama. Kod jako uznapredovalog procesa starenja kože, svakako dolazi u obzir i neki od kirurških zahvata.

I na kraju, starenje kože kao i organizma u cijelosti, neizbježan je proces, kojeg ne možemo zaustaviti. No, svakako je potrebno, s ciljem što dužeg održanja mladolikog i svježeg izgleda kože, smanjiti utjecaj faktora koji ubrzavaju starenje, a na koje možemo utjecati. Prevencija je stoga glavni anti-age tretman. Ovdje je svakako bitno istaknuti redovitu zaštitu od sunca (kako primjenom preparata s zaštitnim filtrima tako i izbjegavanjem dugog boravka na suncu ), prestanak pušenja, adekvatnu hidrataciju (vlaženje) koze, zdravu prehranu (bogatu vitaminima koji imaju antioksidativno djelovanje te tako štite stanice od slobodnih radikala) i stil života (tjelesna aktivnost i sl.).

S obzirom na brojne anti-age preparate i tretmane dostupne danas na tržištu, pri odabiru one koja najviše odgovara Vama i Vašoj koži konzultirajte se sa svojim dermatologom.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074/
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Petrova 128
+385 1 444 0074
+385 1 387 7890
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Starenje kože i pravilna njega