• Arithera
  • >
  • Blog
  • >
  • Rehabilitacija pacijenata s moždanim udarom
Arithera tim - Fizikalna medicina

Rehabilitacija pacijenata s moždanim udarom

Autor: Anđelka Hajvaz, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Specijalna bolnica Arithera posjeduje šest vrhunskih robotskih uređaja namijenjenih rehabilitaciji gornjih i donjih ekstremiteta s ciljem oporavka izgubljene motorike. Između ostalog primjenjuju se u oporavku nakon moždanog udara.

Robotska neurorehabilitacija je napredna tehnologija koja vraća pokret i hod, namijenjena je svim dobnim skupinama i u svim fazama oporavka, terapija je motivirajuća i personalizirana, moguće ju je mjeriti i korigirati. Robotski, senzorno i računalno potpomognuti uređaji u kombinaciji s konvencionalnom fizioterapijom daju najbolje moguće rezultate.

Robotska tehnologija omogućuje bolju kontrolu i pomoć prilikom izvođenja pokreta kao i bolju mjerljivost učinaka terapije, motivirajuća za pacijenta te pruža povratnu informaciju o napretku rehabilitacije pacijentu i fizioterapeutu.

Učinkovita je kod neuroloških  pacijenata s oštećenjima ili bolestima mozga i leđne moždine odnosno središnjeg živčanog sustava. Doprinosi bržoj obnovi izgubljene motorike s trajnim rezultatima.

Danas postoje robotski terapijski uređaji uz pomoć kojih vježbamo grubu i finu motoriku, da oboljeli u završnoj fazi rehabilitacije budu sposobni, primjerice, uzeti olovku u ruke i pisati. Postoje i uređaji kojim vježbamo osnovne životne aktivnosti kao što je primjerice hranjenje ili vješanje veša, prinošenje čaše ustima. Uređaji imaju sposobnost rasteretiti težinu ruke ili cijelog tijela.

Sofisticirani uređaj za rehabilitaciju šake i prstiju ima razne terapijske i mjerne  aplikacije koje su jako dobre  i za mjerenje spasticiteta  koji je primarni  problem u neurološkoj rehabilitaciji jer je zbog spasticiteta  šaka kruta i zatvorena. Robotskom neurorehabilitacijom priprema se šaka za vježbe pokretljivosti prstiju. Uz vježbe za smanjenje spazma, vježbe pokretljivosti, radi se i na snaženju ruke. Što je veći broj ponavljanja to je i oporavak uspješniji. Senzorni aparati i multifunkcionalni aparati s brojnim “igricama” i mjernim aplikacijama registriraju i mjere primjerice hvat, opseg, a treniraju gornje i donje ekstremitete te cijelo tijelo. Terapijska ploča za balans i ravnotežu može se postaviti tako da se vježba na stabilnoj i nestabilnoj podlozi, u sjedećem ili stajaćem položaju.

Robot za hod PERPEDES , jedan od najsuvremenijih aparata postavljen je prvi puta u Europi upravo u Aritheri, imitira prirodne pokrete i aktivira sve mišiće. Primjerice u 45 minuta pacijent napravi 1200 pravilnih koraka.

Rehabilitacija je kvalitetnija i intenzivnija, no ne zamjenjuje konvencionalnu terapiju i uvijek se provodi uz nadzor fizioterapeuta. Da bi se postigao što bolji oporavak nužno je s rehabilitacijom započeti što prije nakon oštećenja mozga i leđne moždine.

Robotski asistirana  rehabilitacija s obzirom na učinkovitost u smanjenju stope invaliditeta, te smanjenja broja pacijenata koji će doživotno trajno koristiti zdravstveni sustav dovodi do uštede u zdravstvenom sustavu te je za očekivati i da će rehabilitacijski centri sve više uključivati i ovakav vid terapije.

U zemljama Zapadne Europe robotska neurorehabilitacija je standard u liječenju, a u Hrvatskoj i regiji to tek treba postati. Ovakav oblik terapije nastoji se osigurati i preko zdravstvenog osiguranja, no zasad još nema pomaka u smislu da bi trošak robotske neurorehabilitacije pokrivalo zdravstveno osiguravajuće društvo.

9 ARITHERA strucni team Robotska neurorehabilitacija

4 ARITHERA Terapija ravnoteze Robotski uredaj TYMO

 

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074/
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Petrova 128
+385 1 444 0074
+385 1 387 7890
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Rehabilitacija pacijenata s moždanim udarom