• Arithera
  • >
  • Blog
  • >
  • Posebnosti hemoroidalne bolesti u trudnoći

Posebnosti hemoroidalne bolesti u trudnoći

Tekst pripremio: prim.dr.sc. Davorin Velnić, spec.abdominalne kirurgije

Zašto su povećani hemoroidi česti u trudnoći?

Kao i proširene vene na nogama, povećani hemoroidi su vrlo česta pojava u trudnoći no etiologija (uzrok) njihovog nastanka je nešto drugačija nego kod tipične hemoroidalne bolesti. Povećana maternica stvara pritisak na vene zdjelice i tzv. donju šuplju venu (najveća vena u tijelu, smještena u trbuhu, prima krv iz zdjelice i obje noge). To može usporiti povrat krvi iz donjeg dijela tijela što povećava tlak u venama zdjelice i venama na nogama te one postaju proširene. Opstipacija (zatvor) je slijedeći česti problem koji može uzrokovati povećanje hemoroida. To se dešava zbog napinjanja i dugotrajnog sjedenja na toaletu ukoliko stolica nije redovita. Osim toga povišena razina hormona progesterona tijekom trudnoće izaziva relaksaciju stjenke vena čineći je osjetljivom na mehaničke podražaje te lakše dolazi do krvarenja. Progesteron također usporava rad crijeva i time pridonosi razvoju opstipacije.

Kako pripomoći da se ne razviju povećani hemoroidi?

Nužno je održavati stolicu redovitom. Potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima (voće i povrće), uzimati dovoljno tekućine i redovito vježbati. Ukoliko su stolice neredovite, ne smije se čekati da se opstipacija pogorša. Neophodno je konzultirati svoga liječnika koji se dodatci prehrani mogu primijeniti da se stolica smekša i učini redovitom. Preporučaju se tzv. Kegelove vježbe. Takve vježbe poboljšavaju cirkulaciju i pojačavaju tonus mišića u području dna zdjelice posebice oko anusa, smanjujući mogućnost nastanka povećanih hemorida. Vježbe također povećavaju tonus mišića oko vagine i mokraćne cijevi što pripomaže bržem oporavku nakon poroda. Nije uputno sjedenje u istom položaju duže vrijeme ili dugotrajno stajanje. Prilikom odmora preporuča se ležite na lijevom boku jer se na taj način olakšava cirkulaciju u donjem dijelu tijela.

Kegelove vježbe
  • Stisnite mišiće oko rektuma i vagine
  • Zadržite takvu poziciju 10- tak sekundi, ponovite vježbu nekoliko puta
  • Vježbajte tako nekoliko puta dnevno

Vježbati možete takoreći svagdje, na poslu za radnim stolom, u autu, dok čekate na pregled u ordinaciji.

Što činiti ako se pojave povećani hemoroidi?

Povećani hemoroidi u trudnoći mogu biti vrlo neugodan problem. Ukoliko se pojave potrebno je pridržavati se prije navedenih uputa. Često pomažu kupke u toploj vodi 10-15 minuta nekoliko puta dnevno. Također može pomoći naizmjence tuširanje analne regije hladnom i toplom vodom (ne vrućom) ili oblozi od kamilice (namočena gaza ohlađenim čajem od kamilice se nježno stavi na analnu regiju). Nakon stolice toaletu obavljati vlažnim maramicama ili tuširanjem nikako običnim toaletnim papirom. Ukoliko ove mjere ne dovedu do poboljšanja vjerojatno će biti potrebno primijeniti neke od antihemoroidalnih lijekova kao što su kreme ili čepići. Za odabir prikladnih antihemoroidalnih lijekova se najbolje konzultirati sa svojim liječnikom. Treba imati na umu da se većina tih lijekova ne smije uzimati duže od tjedan dana jer mogu prouzročiti još jaču upalu. Vrlo rijetku, u izuzetnim slučajevima moguće je povećane bolne ili krvareće hemoroide liječiti kirurški operacijom. Kod većine žena se srećom nakon poroda povećani hemoroidi smanjuju i tegobe nestaju.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Posebnosti hemoroidalne bolesti u trudnoći