• Arithera
  • >
  • Blog
  • >
  • Injekcija Discogela – novi način liječenja išijasa

Injekcija Discogela – novi način liječenja išijasa

Ukoliko konzervativno liječenje išijasa nema učinka, dosadašnja praksa je bila da se pacijent uputi kirurgu radi operativnog zahvata. U zadnje vrijeme razvijene su minimalno invazivne procedure, kojima se išijas ili hernija diska može liječiti bez klasičnog operativnog zahvata. Jedna od takvih procedura je injekcija DiscoGel-a. Samo 2 sata nakon zahvata pacijent se otpušta kući, a bol se postepeno osjetno smanjuje. Nema reza ni ožiljka na koži, nema oštećenja mišića ni okolnog tkiva , kao ni potrebe za dužom rehabilitacijom. Ova metoda provodi se u Hrvatskoj jedino u Specijalnoj bolnici Arithera u Zagrebu.

Išijas uzrokovan hernijom diska najčešća je bolest kralježnice kod ljudi mlađe i srednje životne dobi. Međukralježnični disk je građen od omotača i jezgre. Kod nekih oblika degeneracije diska, omotač diska postaje sve tanji i omogućava mekanom djelu jezgre diska da se izboči prema kralježničnom kanalu u kojem se nalaze živci. Izbočenje diska između dva kralješka naziva se još i hernija diska, koja postaje problem ukoliko pritišće na živce unutar kralježničnog kanala.

Diskus hernija može nastati na svim dijelovima kralježnice. Uzrokuje bolove i trnce koji se iz vrata šire u ruke ako je zahvaćen vratni dio kralježnice ili u trup i leđa kod prsnog dijela kralježnice. Ako je bolestan disk slabinskog dijela kralježnice, bolovi se iz donjeg dijela leđa šire u nogu sve do stopala.

Liječenje diskus hernija uobičajeno počinje sa uzimanjem lijekova protiv bolova, redukcijom fizičke aktivnosti i fizikalnom terapijom. Ukoliko konzervativno liječenje nema učinka, dosadašnja praksa je bila da se pacijent uputi kirurgu radi operativnog zahvata. U zadnje vrijeme razvijene su minimalno invazivne procedure, kojima se hernija diska može liječiti bez klasičnog operativnog zahvata. Jedna od takvih procedura, koja je razvijena u Francuskoj prije 7 godina, a koja je u Hrvatskoj potpuna novost, je intradiskalna injekcija DiscoGel-a, specijalno formuliranog gela na bazi alkohola, derivata celuloze i volframa.

Ova nova minimalno invazivna metoda posebno je pogodna za pacijente kojima ne pomažu lijekovi niti fizikalna terapija nego i dalje trpe bolove kao i za pacijente koji nisu kandidati za klasični operativni zahvat ili ga ne žele.

Proceduru s gelom izvodi liječnik specijalist za kralježnicu i minimalno invazivne zahvate. Nekoliko minuta nakon injekcije, tekućina koja popunjava pukotine unutar diska se zgušnjava u formu gela, a taj jastučić gela djeluje poput „proteze“ diska i usporava proces daljnje degeneracije diska. Primjena DiscoGel-a smanjuje pritisak na živac i utječe na postepeno smanjenje boli. Potpuni učinak primjene DiscoGela očekuje se nakon 6-8 tjedana od injekcije.

Za razliku od klasične operacije, ova minimalno invazivna procedura radi se isključivo u lokalnoj anesteziji. Zahvat traje oko 45 minuta , radi se ambulantno (nema ležanja u bolnici). Precizno postavljanje igle i injiciranje gela radi se uz kontrolu RTG aparata. Dva sata nakon zahvata pacijent se otpušta kući. Nema reza niti ožiljka na koži, nema oštećenja mišića niti okolnog tkiva te je stoga rehabilitacija puno kraća i jednostavnije nego kod klasične operacije.

Tijekom jednog zahvata, istovremeno se mogu tretirati dva diska na jednom pacijentu, ukoliko na oba postoji simptomatska hernija diska. Injekcija DiscoGel-a treba biti zadnja stepenica prije operacijskog liječenja hernije diska.

 

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074/
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Petrova 128
+385 1 444 0074
+385 1 387 7890
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Injekcija Discogela - novi način liječenja išijasa