vene 23.02.2015 beauty

Što su hemoroidi?

Hemoroidi su normalna anatomska struktura u našem organizmu. Smješteni su pri samom završetku završnog crijeva. Jedan su od niza mehanizama, koji imaju zadaću sprječavanja nekontroliranog bijega stolice (naročito tekuće stolice). Kada se povećaju mogu izazvati različite tegobe kao što su bol, krvarenje, svrbež oko završetka crijeva i slično. To se naziva hemoroidalna bolest.

Što uzrokuje povećane hemoroide?

Povećani hemoroidi su uzrokovani mnogobrojnim razlozima. Dugotrajno sjedenje prilikom vršenja nužde, neredovita stolica, opstipacija, učestali proljevi i trudnoća, su neki od mogućih razloga nastanka hemoroidalne bolesti.

Što je DG – HAL + RAR metoda?

DG – HAL + RAR je minimalno invazivna metoda liječenja povećanih hemoroida, kojom se uz pomoć ultrazvuka detektiraju i podvežu arterije, koje dovode krv u hemoroidalni čvor nakon čega se on smanjuje i vraća na približno normalnu veličinu. Obzirom da se tijekom zahvata sami hemoroidi ne režu, bol nakon zahvata je minimalna.

Da li je potrebna priprema prije zahvata po metodi DG-HAL + RAR?

Prije zahvata nije potrebno posebno čišćenje crijeva ili neka druga priprema. Potrebno je na dan zahvata imati stolicu (najbolje ujutro) spontano ili uz pomoć čepića (glicerinski čepić), te 2 – 3 sata prije zahvata ne uzimati ništa na usta.

Kako se ponašati poslije zahvata?

Poslije zahvata je uobičajeno dan – dva imati osjećaj nelagode ili lagane bolove u zadnjem crijevu. Također je uobičajeno minimalno krvarenje kod prvih stolica. Stoga se ne preporuča duže hodanje ili teži fizički napor prva 2 – 3 dana. Nikakva posebna dijeta nije potrebna. Nikako se ne treba suzdržavati od stolice. Antihemoroidalni čepići se ne preporučuju, ali se može koristiti krema ili mast protiv hemoroida.