Pregled dermatologa

Hormonalne promjene u trudnoći i kosa

Pripremio dr. med. Jane Basarovski, dermatovenerelog

Većina žena za vrijeme trudnoće ima nikad bujniju i ljepšu kosu no nakon poroda stvari nerijetko krenu u suprotnom smjeru. Tijekom trudnoće mijenjaju se vrijednosti nekih hormona u organizmu, koji izravno dijeluju na rast i izgled kose. Zato trudnice imaju dojam da je kosa bujna i sjajna

Rast kose prolazi kroz ciklus, koji se sastoji od tri faze: anagena ili faza aktivnog rasta, katagena ili faza prekida rasta i telogena ili latentna faza ili faza odmora.

Tijekom trudnoće, zbog povećane koncentracije estrogena, produljuje se faza rasta dlaka, zbog čega kosa manje opada, te je gušća.

Kod nekih žena kosa je masnija i sjajnija zbog fluktuacije u vrijednostima androgenih hormona, kod drugih je suha, a kod nekih se mijenja tekstura kose. Neka istraživanja navode povećanje promjera dlake zbog čega izgleda deblje.

Kratko nakon poroda kosa počne ispadati te se difuzno prorijeđuje. Razlog tome je što se hormoni vraćaju normalnim vrijednostima, konkretno estrogen, što utječe na skraćivanje faze rasta i ubrzani prijelaz u fazu odmora, kada i kosa normalno ispada. Također i prolactin, hormon koji potiče dojenje, uzrokuje pojačano ispadanje.

I tijekom trudnoće i nakon poroda preporučam njegovati kosu preparatima za osjetljivo vlasište, konkretno šamponima bez parabena, sulfata, boja i mirisa. Postoje na tržištu medicinski preparati koji potiču rast nove kose i sprječavaju ispadanje, pa se poboljšanje rezultata može očekivati uporabom takvih proizvoda.

Sve promjene u vezi ciklusa rasta kose su reverzibilne. Nekoliko mjeseci (oko 6 do 9) nakon poroda, kada se vrijednosti hormona normaliziraju i ciklus rasta kose se vraća u normalno stanje.

PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA
Od 2022. godine članica
Aviva Medical Grupe

NEWSLETTER

Prijavite se na newsletter i saznajte novosti, korisne savjete i pogodnosti iz naše bolnice.

Please don't insert text in the box below!

Mi vodimo računa o vašoj privatnosti i zaštiti osobnih podataka. Klikom na „Prijavite se“ dajete svoj pristanak da SB Arithera koristi vašu e-mail adresu i osobne podatke u marketinške svrhe. U slučaju da više ne želite primati naše newslettere, u svakom trenutku se možete odjaviti sa mailing liste.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Ustanova za fizioterapiju u kući
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044