Pregled dermatologa

Hormonalne promjene u trudnoći i kosa

Pripremio dr. med. Jane Basarovski, dermatovenerelog

Većina žena za vrijeme trudnoće ima nikad bujniju i ljepšu kosu no nakon poroda stvari nerijetko krenu u suprotnom smjeru. Tijekom trudnoće mijenjaju se vrijednosti nekih hormona u organizmu, koji izravno dijeluju na rast i izgled kose. Zato trudnice imaju dojam da je kosa bujna i sjajna

Rast kose prolazi kroz ciklus, koji se sastoji od tri faze: anagena ili faza aktivnog rasta, katagena ili faza prekida rasta i telogena ili latentna faza ili faza odmora.

Tijekom trudnoće, zbog povećane koncentracije estrogena, produljuje se faza rasta dlaka, zbog čega kosa manje opada, te je gušća.

Kod nekih žena kosa je masnija i sjajnija zbog fluktuacije u vrijednostima androgenih hormona, kod drugih je suha, a kod nekih se mijenja tekstura kose. Neka istraživanja navode povećanje promjera dlake zbog čega izgleda deblje.

Kratko nakon poroda kosa počne ispadati te se difuzno prorijeđuje. Razlog tome je što se hormoni vraćaju normalnim vrijednostima, konkretno estrogen, što utječe na skraćivanje faze rasta i ubrzani prijelaz u fazu odmora, kada i kosa normalno ispada. Također i prolactin, hormon koji potiče dojenje, uzrokuje pojačano ispadanje.

I tijekom trudnoće i nakon poroda preporučam njegovati kosu preparatima za osjetljivo vlasište, konkretno šamponima bez parabena, sulfata, boja i mirisa. Postoje na tržištu medicinski preparati koji potiču rast nove kose i sprječavaju ispadanje, pa se poboljšanje rezultata može očekivati uporabom takvih proizvoda.

Sve promjene u vezi ciklusa rasta kose su reverzibilne. Nekoliko mjeseci (oko 6 do 9) nakon poroda, kada se vrijednosti hormona normaliziraju i ciklus rasta kose se vraća u normalno stanje.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Hormonalne promjene u trudnoći i kosa