Ugradnja umjetnog diska

Epidemiološki podaci kažu da je 9,5 posto svjetske populacije hendikepirano zbog križobolje, najčešće u najboljim radno aktivnim godinama, zbog čega znatan novac odlazi na bolovanja i različite oblike liječenja križobolja. Liječenje križobolje fizioterapijom uspješno je kod 20 do 30 posto bolesnika. A koje je rješenje za pacijente kod kojih fizioterapija ne postigne odgovarajući rezultat?

Što je ugradnja umjetnog diska?

Ova metoda omogućuje da se cijeli bolesni disk izvadi i zamijeni umjetnim koji će stabilizirati kralježnicu, odstraniti “bolni supstrat”, očuvati pokretljivost i sačuvati susjedne segmente od dodatnog opterećenja.

Aritherin stručni tim kirurga predvođen prof. dr. sc. Vladimirom Kovačem, specijalistom ortopedije i voditeljem Odjela za rekonstruktivnu kirurgiju deformiteta kralježnice, jedini u Hrvatskoj i regiji izvodi operaciju ugradnje totalne endoproteze lumbalnog diska.

Koje su indikacije za ugradnju umjetnog diska?

Indikacije za operaciju ugradnje umjetnog diska je križobolja koja usprkos terapiji traje neprekidno barem 6 mjeseci. Dijagnostičkom obradom je potrebno dokazati da se radi o boli koja potječe od degeneriranog diska, a da u boli ne sudjeluju zglobovi kralježnice. Najbolji rezultati postižu se kod mlađih, radno aktivnih pacijenata.

U slučaju da se operativni zahvat zamjene diska ne učini na vrijeme, posljedično disk i fasetni zglob budu potpuno uništeni i tada u obzir dolazi jedino fuzija tj. trajno ukočenje zgloba.

Fuzijom bolesnog dijela kralježnice se većina pacijenata rješava bolova kroz neko vrijeme. Oko 7-10 godina nakon operacije, 30% operiranih pacijenata ima problem na susjednom nivou. Zbog toga, u slučaju nemogućnosti izliječenja bolne kralježnice fizioterapijom i SPM metodama, naši vertebrolozi preporučuju ugradnju umjetnog diska.

Nekoliko je razloga:

  • ugradnjom umjetnog diska čuva se gibljivost u navedenom nivou
  • čuvaju se susjedni nivoi od opterećenja
  • postiže se optimalni balans kralježnice u profilu
  • rehabilitacija je kratka, a povratak svakodnevnim aktivnostima brz
  • bavljenje aktivnim sportom moguće je 4 do 6 mjeseci od ugradnje umjetnog diska
  • uspješno se rješava najveći problem - a to je BOL

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Ustanova za fizioterapiju u kući:
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a:
Kraljevićeva 26/1
(Centar Maksimir) / +385 1 2441 544

Kardiologija:
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / +385 1 2441 544

Fizikalna terapija za privatne korisnike:
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Centar za ljepotu i zdravlje kože:
Kraljevićeva 26 / +385 1 4466880

PJ Dubrovnik:
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija