Revizijske operacije kralježnice

Revizijske operacije kralježnice

Revizijske operacije su ponovne operacije kojima se otklanja problem nastao prethodnom operacijom. U prosjeku 20% svih operacija kralježnice ne završava s željenim ishodom, pacijenti i dalje trpe bolove i potrebno je poduzeti drugi operativni zahvat.

Razlozi neuspješnosti operacija

Najčešći razlozi za revizijske operacije su:

  • loše učinjena prethodna operacija,
  • prethodna operacija na krivom nivou kralježnice,
  • kriva dijagnoza i kriva indikacija za prethodnu operaciju i
  • komplikacije nastale pri prethodnoj operaciji.

Najčešće tegobe koje proizlaze iz pogrešnih ili manje uspješnih operacija kralježnice

Kod neuspješnih operativnih zahvata kralježnice pacijent javlja bolove koji se isti  ili čak veći nego prije operativnog zahvata, može se pojaviti slabost dijela tijela ili gubitak osjeta koji nisu postojali prije operativnog zahvata, gubitak opče kvalitete života, nemogućnost spavanja i rada, svakodnevno uzimanje lijekova za bolove. Pacijenti često dolaze u ambulantu za krirugiju kralježnice s osjećajem da ih nitko ne razumije i da im ne može pomoći. Tada je potrebno poduzeti opsežnu dijagnostiku stanja pacijenta, uključiti druge specijalnosti, učiniti novi operativni zahvat i pacijenta vratiti na put oporavka koji često može biti jako dugotrajan. U takvim slučajevima je potrebno puno strpljenja i truda i sa stranje pacijenta i njegovog operatera. Najvažnije je da se pacijenti liječniku jave na vrijeme, odnosno što je moguće prije, jer se protekom vremena pojavljuju neporavljive posljedice koje nastupaju najkasnije 6 mjeseci nakon operacije.

Nužnost drugog mišljenja

Ako Vam je predložena nova operacija kralježnice, nakon što Vaš problem nije riješen prvom operacijom, svakako dođite po drugo mišljenje. U Specijalnoj bolnici Arithera rade iskusni spinalni kirurzi koji će Vam dati savjet i, ukoliko bude potrebno, izvesti revizijsku operaciju na najbolji mogući način.

Operacije kralježnice spadaju  među najteže  i najrizičnije operacije. Svaka slijedeća operacija kralježnice je puno teža i puno rizičnija nego prethodna. Zato je važno pravilno odgovoriti na najvažnije pitanje: može li se revizijskom operacijom ukloniti problem nastao prethodnom operacijom i da li je revizijska operacija uopće potrebna?

Potrebna dijagnostika prije revizijske operacije

Revizijskim operacijama kralježnice prethodi temeljita dijagnostička obrada koja obuhvaća:

  • stojeći rendgen kralježnice
  • magnetska rezonanca
  • CT lumbalne kralježnice

U nekim slučajevima prije operacije primjenjuje se neka od dijagnostičkih minimalno invazivnih metoda.

Ključno je definirati razloge zašto se operacijom nije postigao dobar rezultat. Tu dolazi do izražaja znanje i osobito iskustvo kirurga. Ako se uspješno detektira razlog, onda je uspjeh revizijske operacije zagarantiran.

Operacijski tim

Revizijske operacije kralježnice u SB Arithera radi stručni tim koji predvodi prim. dr. sc. Vide Bilić, dr. med., specijalist opće kirurgije, specijalist ortopedije i traumatologije.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA
Od 2022. godine članica
Aviva Medical Grupe

NEWSLETTER

Prijavite se na newsletter i saznajte novosti, korisne savjete i pogodnosti iz naše bolnice.

Please don't insert text in the box below!

Mi vodimo računa o vašoj privatnosti i zaštiti osobnih podataka. Klikom na „Prijavite se“ dajete svoj pristanak da SB Arithera koristi vašu e-mail adresu i osobne podatke u marketinške svrhe. U slučaju da više ne želite primati naše newslettere, u svakom trenutku se možete odjaviti sa mailing liste.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Ustanova za fizioterapiju u kući
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija