Blokada fasetnih zglobova

Dijagnostička blokada fasetnih zglobova izvodi se na vratnoj ili slabinskoj kralježnici  i to kod pacijenata kod kojih se na osnovu kliničkog i radiološkog pregleda posumnja da su fasetni zglobovi generator križobolje ili vratobolje.

Fasetni zglobovi, neki ih još nazivaju mali ili zigapofizealni zglobovi, parni su zglobovi na stražnjoj strani kralježnice koji povezuju vratne, prsne ili slabinske kralješke i omogućavaju kretnje kralježnice. Zbog degenerativnih promjena, fasetni zglobovi mogu biti uzrok bolova u području kralježnice, a česti su uzrok bolova u pacijenata starije životne dobi.

Ova blokada je vrlo korisna i za pacijenta jer mu pokazuje u kolikoj mjeri su za bolove odgovorni fasetni zglobovi i što može očekivati od terapijske intervencije, tj. radiofrekventne neuralne ablacije fasetnih zglobova. Osim dijagnostičke blokade, ne postoji druga klinička metoda koja će sa sigurnošću detektirati fasetne zglobove kao uzročnike križobolje ili bolova u području vratne kralježnice.

Kako se izvodi blokada fasetnih zglobova?

Ova dijagnostička intervencija izvodi se pod kontrolom RTG aparata tako da se vrh tanke spinalne igle dovede u neposrednu blizinu živca koji provodi bolne podražaje iz zgloba. Nakon provjere pozicije igle davanjem kontrasnog sredstva i davanja male količine lokalnog anestetika, križobolja ili vratobolja brzo se smanjuje, već nakon nekoliko minuta, ukoliko je uzrokovana bolnim fasetnim zglobovima. Ukoliko nema smanjenja bolova, treba tražiti drugi uzrok bolova. Treba naglasiti da je ovo dijagnostička a ne terapijska intervencija i da smanjenje bolova traje onoliko dugo koliko traje djelovanje lijeka, najčešće nekoliko sati, rijetko duže od toga.

U nekim se slučajevima dijagnostička blokada može napraviti i injekcijom u same zglobove. Tada se, osim lokalnog anestetika, u zglobove daje i mala količina kortikosteroida. Takva blokada, osim dijagnostičkog može imati i terapijski učinak, odnosno smanjenje bolova kroz nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Intervencija traje oko 30 minuta, ovisno o broju zglobova za blokadu. Nakon kratke opservacije slijedi procjena učinka blokade i pacijent se otpušta kući. Sljedećih tjedan ili dva dana pacijent vodi dnevnik boli i potom se donosi odluka o daljnjem liječenju.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA
Od 2022. godine članica
Aviva Medical Grupe

NEWSLETTER

Prijavite se na newsletter i saznajte novosti, korisne savjete i pogodnosti iz naše bolnice.

Please don't insert text in the box below!

Mi vodimo računa o vašoj privatnosti i zaštiti osobnih podataka. Klikom na „Prijavite se“ dajete svoj pristanak da SB Arithera koristi vašu e-mail adresu i osobne podatke u marketinške svrhe. U slučaju da više ne želite primati naše newslettere, u svakom trenutku se možete odjaviti sa mailing liste.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Ustanova za fizioterapiju u kući
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija