Rehabilitacija djece

Terapija kroz zabavu i igru

Rehabilitacija djece

Najveća prednost robotski i računalno potpomognute rehabilitacije gornjih i donjih ekstremiteta kod djece je ta što ona na zanimljiv, interaktivan i zabavan način nudi brojne terapijske mogućnosti.

Rehabilitacija djeceNajčešća neurološka oboljenja, koja su ujedno i indikacija za robotsku neurorehabilitaciju u dječjoj dobi su cerebralna paraliza, ozljede glave, spinalne ozljede. Znajući da je mozak djeteta mnogo „plastičniji“ od odrasle osobe, kao dodatak konvencionalnoj fizioterapiji, primjenom robotskih uređaja mogu se postići brojni terapijski ciljevi u rehabilitaciji gornjih i donjih ekstremiteta, trupa, ravnoteže i hoda. Motivacija i aktivna uključenost pacijenta, posebno onih najmanjih, bitni su faktori za oporavak i napredak rehabilitacije. Uređaji koji se koriste u robotskoj rehabilitaciji sadrže komponente koje zadovoljavaju ova dva faktora. Djeca kroz igru, na zabavan, poticajan i motivirajući način pokreću ekstremitete i/ili trup, djelujući tako na plasticitet mozga.

Učinkovitost rehabilitacije
O učinkovitosti ove vrste rehabilitacije kod djece govore i istraživanja:

Robotska rehabilitacija i kompjutorski podržani sustavi mogu nadopuniti konvencionalnu fizioterapiju ili radnu terapiju.
Ti sustavi izgledaju obećavajuće, posebno u djece, gdje bi uzbudljivi i izazovni scenariji virtualne stvarnosti mogli povećati motivaciju za intenzivno treniranje u razigranom terapijskom okruženju. (Meyer-Heim A, van Hedel HJ. Robot-assisted and computer-enhanced therapies for children with cerebral palsy: current state and clinical implementation. Semin Pediatr Neurol. 2013 Jun;20(2):139-45.)

Oštećenja centralnog motoričkog sustava mogu biti ili prirođena (na primjer cerebralna paraliza) ili stečena (traumatska ozljeda mozga, moždani udar).
Ove lezije najčešći su morbiditeti koji zahtijevaju neuro-rehabilitacijske mjere u djetinjstvu. Robotska neurorehabilitacija u kombinaciji s virtualnom stvarnošću može nadopuniti konvencionalne terapije i osigurati trening specifičnih zadataka, s velikim brojem ponavljanja tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Izazov virtualnih scenarija posebno potiče mlade bolesnike da nastave s inače monotonim vježbama. Preliminarni rezultati upućuju na to da bi robotski potpomognuti trening u djece s centralnim motoričkim oštećenjima mogao biti koristan. (Meyer-Heim A, van Hedel HJ. [Robot-assisted and computer-based neurorehabilitation for children: the story behind]. Praxis (Bern 1994). 2014 Jul 23;103(15):883-92.)

Svi robotski uređaji: AMADEO, MYRO, DIEGO, PABLO, TYMO i PERPEDES pogodni su za primjenu i rehabilitaciju mnogih oštećenja i stanja neurološkog ili ortopedskog uzroka u dječijoj dobi.

 

 

AMADEO

DIEGO

MYRO

PABLO

TYMO

PERPEDES

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074/
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Petrova 128
+385 1 444 0074
+385 1 387 7890
ortopedija.tatjana@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Robotska neurorehabilitacija

Rezervacija termina pregleda > Rehabilitacija djece