Terapija udarnim valom

Savršenom terapijskom metodom UDARNIM VALOM liječimo kronične i kompleksne bolesti lokomotornog sustava, uklanjamo bol i povećavamo pokretljivost!

Što je terapija udarnim valom?

Terapija udarnim valom ili shockwave terapija (extracorporeal shockwave therapy, ESWT) je neinvazivna fizikalna tehnika kojom se rješavanju mnogi kronični i akutni procesi u organizmu, a izrazit učinak ima u rješavanju bola.

Bazira se na akustičnim impulsima generiranim izvan tijela. Energija se fokusira unutar tijela do dubine 4-7 cm. Pri tom nastaju mikrotraume unutar tkiva, koje dovode do neovaskularizacije tj. povećanja lokalne cirkulacije, suzbijanja upalnih procesa, stimulacije kolagena i disolucije kalcificiranih tvorevina i na taj način se ubrzava proces cijeljenja u tretiranom tkivu ( tetiva, mišić ali i kost). Koristimo ju kod problema kao što su teniski lakat, skakačko koljeno, kalcifikacija tetiva u području ramenog zgloba, boli u Ahilovoj tetivi, bolova u donjem dijelu leđa, trkačke potkoljenice, petnog trna…

Terapija udarnim valom kontraindicirana je kod neoplazmi i infekcija u tretiranom području, tromboze i tromboflebitisa, ugrađenog srčanog stimulatora, metalnih implantata, neurovaskularnih oštećenja. Ne smije se primjenjivati kod trudnica, pacijenata u zoni rasta te kod pacijenata koji uzimaju lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi.

U prosjeku preporučamo od 3-5 tretmana, a terapija se provodi 1 x tjedno.

Terapija udarnim valom zbog mehaničkih udara kojim su se razbijale nakupine kalcifikata bila je najčešće vrlo bolno i neugodno iskustvo za pacijente. Od sada je terapija udarnim valom Dual Power uređajem BEZBOLNA jer radi na principu otapanja nakupina kroz aktiviranje lokalnih biokemijskih procesa. 

Zašto koristiti terapiju udarnim valom u Specijalnoj bolnici Arithera?

  • Specijalna bolnica Arithera prva u Hrvatskoj primjenjuje BEZBOLNU terapiju udarnim valom
  • brzo i učinkovito uklanjanje boli
  • obnavljanje pokretljivosti
  • neinvazivan tretman
  • bez anestezije, bez lijekova
  • potrebna su svega 3-5 tretmana
  • nema nuspojava
  • alternativa kirurgiji

Udarni val se koristi u području fizikalne terapije i ortopedije te sportske medicine:

Primjena udarnog vala u fizikalnoj terapiji uglavnom je povezana s liječenjem kroničnih poremećaja mišića i tetiva, cervikalne boli, boli u leđima i tretiranju trigger točaka. U usporedbi s tradicionalnom ručnom terapijom, udarni val je iznimno učinkovit.

Primjena udarnih valova u ortopediji usredotočuju se na liječenje kalcifikacija, bolnih egzostoza, raznih tendinitisa i usporeno zacjeljivanje lomova. Udarni val predstavlja alternativu u mnogim slučajevima kada se operativni zahvat čini neizbježnim.

Primjena udarnog vala u sportskoj medicini – terapija udarnim valom vrlo se često primjenjuje u sportskoj medicini, zbog svojih zacjeljujućih i regenerativnih učinaka na meka tkiva. Tako se vrijeme oporavka nakon ozljeda može maksimalno smanjiti.

Kada se najčešće koristi terapija udarnim valom?

KALCIFIKATI

Kalcifikati su kristali kalcija koji se nakupljaju u zglobnim čahurama, tetivama i ligamentima. Nastanak se može povezati s nekim sistemnim bolestima ( šećerna bolest, poremećaji metabolizma kalcija), a točan uzrok nastanka se još uvijek sa sigurnošću ne može utvrditi. Kalcifikat se nakuplja kroz određeni vremenski period, a bolovi počinju kada počne resorpcija tj. „otapanje“ kalcifikata.

TENISKI LAKAT

Teniski lakat ili lateralni epikondilitis nastaje na hvatištu mišića ekstenzora podlaktice s vanjske strane lakta kao posljedica prenaprezanja. Glavni simptom je bol u području lakta koja se povećava aktivnošću ruke. Prepoznavanje i liječenje sindroma na vrijeme značajno skraćuje trajanje bolesti i pospješuje konačni rezultat.

SMRZNUTO RAME

„Smrznuto rame“ ili adhezivni kapsulitis ramena karakteriziran je izrazitim bolovima u ramenu uz značajno ograničene kretnje. Tegobe nastaju zbog „ skvrčavanja“ zglobne čahure ramenog zgloba. Nastaje idopatski ili u sklopu sistemnih bolesti ( šećerna bolest,poremećaj rada štitnjače) te kao posljedica ozljeda ramena ( prijelomi, rupture tetiva).

SINDROM KARPALNOG KANALA

Sindrom karpalnog kanala nastaje zbog pritiska na živac medianus u karpalnom kanalu ručnog zgloba, uslijed raznih poremećaja ili anatomskih anomalija. Česti uzrok su repetitivne radnje i pokreti (npr. rad na računalu). Najčešći simptomi su trnci, poremećaj osjeta, žarenje, pečenje i bol u području šake, prstiju. Bezbolnom terapijom udarnim valom riješit ćemo vas bolnog sindroma karpalnog kanala.

SKAKAČKO KOLJENO

Skakačko koljeno ili entezitis vrška patele je sindrom prenaprezanja. Karakterizira ga bol s prednje strane koljena. Javlja se uslijed nedovoljne fleksibilnosti muskulature natkoljenice i pogrešaka u procesu treninga.

PLANTARNI FASCITIS

Plantarni fascitis je sindrom prenaprezanja karakteriziran boli u području donjeg dijela pete. Nastaje na hvatištu plantarne fascije za petnu kost, uslijed prenaprezanja i degeneracije fascije. Karakterizira ga bol u peti pri prvim koracima nakon ustajanja. Uzrok sindroma su unutarnji (deformiteti stopala, pretilost i dr.) i vanjski (loša ili istrošena obuća, nepravilan trening i dr).

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Ustanova za fizioterapiju u kući:
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a:
Kraljevićeva 26/1
(Centar Maksimir) / +385 1 2441 544

Kardiologija:
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / +385 1 2441 544

Fizikalna terapija za privatne korisnike:
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Centar za ljepotu i zdravlje kože:
Kraljevićeva 26 / +385 1 4466880

PJ Dubrovnik:
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Ortopedija