Konzervativno liječenje Hallux valgus

Početno konzervativno liječenje Hallux valgus-a

Na temelju stotina objavljenih studija koje procjenjuju konzervativno i kirurško liječenje, malo je dokaza da su konzervativni tretmani korisni za liječenje deformiteta hallux valgus (HV). Ipak, Američka akademija kirurga stopala i gležnja u svojim smjernicama sugerira da se većina pacijenata u početku liječi konzervativnim terapijama prije nego što se uputi na kirurško liječenje. Prema našem kliničkom iskustvu, pacijenti s blagim simptomima mogu postići dobro simptomatsko olakšanje s izmjenama obuće, poput niske pete i šireg okvira za prste. Međutim, bolesnike s teškom boli ili disfunkcijom i one čiji se simptomi ne poboljšavaju konzervativnim liječenjem treba uputiti na kirurško liječenje.

Odabir konzervativnog liječenja ovisit će o anatomskim i biomehaničkim značajkama, kao što su stupanj deformacije HV -a i ozbiljnost simptoma. Neoperativne mjere uključuju:

  • Modifikacija obuće - šire udobne cipele s niskim potpeticama
  • Ortoze - U liječenju HV deformiteta, ortoze (montažne ili po mjeri) koriste se za poboljšanje mehanike stopala. U bolesnika s reumatoidnim artritisom (RA), pokazalo se da ortoze sprječavaju progresiju HV deformiteta.
  • Udlage - Udlage se mogu koristiti za postavljanje nožnog prsta u ispravljeni položaj u nadi da će omogućiti prilagodbu mekih tkiva i odgoditi rupturu medijalne zglobne čahure i kolateralnog ligamenta, iako postoji malo dokaza da takve intervencije poboljšavaju dugoročne ishode. Najčešće korišteni uređaji su noćne udlage, za dnevno nošenje klinovi se mogu postaviti između prvog i drugog prsta (separator prstiju).
  • Istezanje i/ili mobilizacija/manipulacija - Mobilizacija uključuje sporo ponavljanje pokreta unutar raspona pokreta, istezanje uključuje primjenu stalnog pritiska kako bi se zglob odveo do kraja raspona pokreta, a manipulacija uključuje brzo kretanje zgloba izvan trenutnog raspona kretanja.

Manipulaciju/ mobilizaciju poduzimaju obučeni stručnjaci poput fizikalnih terapeuta. Oni se poduzimaju u nadziranim kliničkim uvjetima, a zatim ih pacijent održava kod kuće putem daljnjeg istezanja i posebnih vježbi.

  • Silikonski jastučići - Medijalni jastučići mogu spriječiti iritaciju kože zbog trenja.
  • Led - Led se može nanijeti na područje nakon aktivnosti po potrebi (15 do 20 minuta, ne nanositi izravno na kožu kako bi se izbjegle ozljede kože) kako bi se smanjila upala.
  • Analgetici - Ako je potrebno, sustavni analgetici mogu se koristiti nakon aktivnosti ili kada postoji bol koja ne reagira na mirovanje ili lokalnu primjenu leda.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Ustanova za fizioterapiju u kući:
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a:
Kraljevićeva 26/1
(Centar Maksimir) / +385 1 2441 544

Kardiologija:
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / +385 1 2441 544

Fizikalna terapija za privatne korisnike:
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Centar za ljepotu i zdravlje kože:
Kraljevićeva 26 / +385 1 4466880

PJ Dubrovnik:
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Ortopedija